miercuri, august 17, 2022
AcasăSpiritualitate teoreticaCugetariAr trebui sa ne simtim jigniti, atunci cand cineva ne face idiot?

Ar trebui sa ne simtim jigniti, atunci cand cineva ne face idiot?

Ar trebui sa ne simtim jigniti, atunci cand cineva ne face idiot?

Dati like si inscrieti-va AICI pe pagina oficiala de Facebook a site-ului Almeea.ro

https://www.facebook.com/almeea2008

De multe ori in viata, nici nu stim cum sa reactionam. Ne confruntam, de exemplu, cu urmatoarea situatie: cineva, sa-i spunem X, ne face „idiot” sau „idioata”. Foarte multi dintre noi, ne simtim imediat jigniti(e). Chiar ar trebui sa fim asa? De ce sa ne simtim jignit(a)? Un om intelept nu s-ar simti niciodata jignit. Si nu pentru ca nu ar avea orgoliu; doar orgoliul insusi este cel care il impiedica sa se simta jignit.

El m-a luat drept idiot. Si cine este el? Un intelept? Poate este un idiot? Sau un nebun? Nu te astepti ca un pusti sa fie un intelept. Deci nu ii pot cere sa fie intelept. Rationamentul sau este stupid. Poate ca cineva i-a vorbit de mine sau si-a bagat singur in cap ideea ca eu as fi un idiot. Cu atat mai rau pentru el. Stiu bine ca nu sunt un idiot si de aceea lucrul acesta nu ma jigneste. Ca un idiot m-a luat drept idiot, asta nu ma afecteaza in interior.

Dar daca, la un moment dat, m-am comportat ca un idiot si cineva m-a facut idiot, nici atunci nu sunt ranit, de vreme ce dorinta mea este sa nu fiu un idiot – presupun ca acesta este scopul fiecaruia. Acest cineva imi aminteste deci de scopul meu, el ma ajuta sa vad ca sunt un idiot si ca am actionat ca un idiot. Ma voi gandi la asta si poate data viitoare nu voi mai actiona ca un idiot. Astfel, nici intr-un caz, nici in celalalt, nu sunt ranit.

Dar noi, de obicei, reactionam altfel. Ne simtim jigniti, ne suparam, ne enervam. In realitate, cauza secreta a tuturor acestor reactii consta in faptul ca nu ne avem pe noi insine si ca nu avem orgoliu adevarat. Orgoliul este un lucru mare. Daca orgoliul, cel pe care il consideram de obicei orgoliu, este un lucru demn de dispret, adevaratul orgoliu, pe care din nefericire nu il avem, este de dorit si necesar.

ATENTIE!

Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate juridica sau de orice alta natura pentru articolele legate de vindecarea fizica / psihica / spirituala, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente, exercitii si / sau alte terapii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti un consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

6 Comments

  1. Pai, eu zic ca diferenta dintre orgoliu si demnitate e aceea ca, in timp ce orgoliul te „indeamna” sa castigi cu orice pret o confruntare, demnitatea te „obliga” DOAR sa nu te lasi calcat in picioare. In rest de ce sa te „ataci” fara sens? Daca e adevarat ce se spune despre tine ai doua variante: sa iei masuri sau sa te complaci, iar daca nu-i adevarat nu-ti ramane decat sa demonstrezi. Elegant, evident.

  2. Nu! N-ar trebui sa ne simtim jigniti. Daca e adevarat, asta e! Te consolezi cu ideea ca or fi avand si idiotii rostul lor. Daca nu-i adevarat, atunci n-ai de ce sa te simti jignit. Problema e la „istetul” care nu se simte suficient de confortabil decat daca sare, cu rost si fara rost, la gaturile celor pe care nu-i agreeaza, din motive mai mult sau mai putin obiective.
    Grav e insa, atunci cand te jignesti tu singur in sensul amintit in articol, facand tot posibilul sa-ti demonstrezi tie insuti ca esti, indubitabil, idiot.