Un caz uluitor de profetie prin vise: eruptia catastrofala a vulcanului Krakatoa

Pe 27 august 1883, Edward Samsom, reporter pentru „Boston Globe”, a adormit pe canapeaua din biroul sau. Brusc, s-a trezit dintr-un vis teribil. Samsom visase ca un vulcan catastrofal a distrus mica insula Pralape din Oceanul Indian. Se facea ca localnicii nu aveau unde sa scape, deoarece au fost prinsi intre raurile de lava rosie fierbinte si ocean. Navele aflate in apropierea insulei erau zdrobite intre valurile gigantice. Insula a fost distrusa si a disparut sub valuri. Cand Samson s-a trezit, el a scris tot ce-a visat.

In dimineata urmatoare, povestea lui Samson a fost gasita de editorul lui „Boston Globe”, care s-a gandit la ce titlu sa dea acestei povesti, care a fost intre timp tiparita. Panicat, Samson a alergat la biroul editorului-sef pentru a-i explica ca povestea de pe biroul sau era doar o fictiune, dar era prea tarziu. Samson a fost concediat. S-a hotarat ca povestea sa fie retrasa si sa fie prezentate scuze cititorilor ziarului.

Insa, dintr-o data telegramele au aparut in intreaga lume – Singapore, Shanghai, Melbourne, San Francisco. O eruptie catastrofala a vulcanului Krakatau (Krakatoa) din stramtoarea Sunda (din Indiile Olandeze de Est) a devastat regiunea. Cand a fost raportata explozia lui Krakatoa, Samson a revenit la ziar. S-a dovedit ca visul lui Samson a fost o profetie autentica. Ceea ce a visat s-a intamplat. Singura diferenta era numele insulei. Misterul a fost clarificat cand Samson a fost mult mai in varsta. Societatea Istorica Olandeza i-a trimis o harta veche a Oceanului Indian, iar pe ea, Krakatoa a fost numita cu numele sau nativ cu 150 de ani mai devreme – Pralape.

De-a lungul anilor, multi cercetatori au incercat sa confirme aceasta poveste. Eruptia este cu siguranta adevarata, iar „Boston Globe” este un ziar cunoscut in lume. Cum totusi Edward a avut acest vis profetic?

Foto: maxpixel.net (Commons Creative – free)

Be the first to comment

Leave a Reply