Pisica aduce noroc sau ghinion?

Social Media
  •  
  •  
  •  

cat_01Pisicile aduc noroc sau ghinion? Opiniile difera in prezent. Totusi, cea mai mare parte a lumii iubeste si onoreaza pisicile. Legendele vorbesc despre pisici care pazesc temple; in Japonia, in anul 999 d. Chr., pisoii palatului erau tratati ca si printesele; profetul Mahomed al Islamului a preferat sa-si taie mineca hainei decit sa-si deranjeze pisica adormita. Doar in Evul Mediu a fost asociata raului sau maleficului.

Timp de mii de ani, cei mai mari dusmani ai omenirii n-au fost nici lupii, nici serpii, ci soarecii care mincau rezervele de hrana si aduceau boli.

Vechii egipteni au observat cum vineaza soareci pisicile salbatice, le-au incurajat si chiar le-au dresat sa-i vineze. Au mai observat ca, pe linga faptul ca vineaza soareci si serpi, sint frumoase si sint mame bune. Acasa, erau iubite. in temple, erau tratate drept creaturi sacre. La inceput, au apartinut zeului Soare. Mai tirziu, au fost asociate altor zeite si Lunii. Ca si Luna, ochii lor lucesc in intuneric, iar pupilele se adapteaza, precum fazele Lunii. O data cu raspindirea acestor credinte, pisicile si-au pastrat locul special in mitologia greaca, romana si nordica. Bast, sau Bastet, in Egipt, zeitele Lunii la greci, Artemis, si la romani Diana, zeita nordica Freya, al carei car era tras de doua pisici negre, erau vinatoare mindre care protejau femeile, mai ales mamele, si copiii. Acest lucru poate parea contradictoriu.

Stramosi stravechi

Cel mai vechi stramos al pisicii, un animal asemanator linxului, a trait acum aproape 34 milioane de ani. Cu circa 4.000 de ani in urma, vechii greci au inceput sa imblinzeasca feline mici. Toti stramosii pisicilor domestice isi au originea in Egipt; grecii le-au transportat in Europa, iar de acolo au calatorit pe corabii catre aproape toate tarile lumii.

Alb si negru

Pisicile sint inconjurate de superstitii. Sint prea multe sa le numim pe toate; dar ideea de noroc sau ghinion adus de o pisica ce-ti taie calea este larg raspindita. Pisicile negre aduc noroc in unele tari, printre care Marea Britanie, Australia si zone ale Americii de Nord, unde cele albe aduc ghinion. in alte zone ale Americii de Nord si in multe din tarile Europei, este fix de dos. in Federatia Rusa, pisicile albastre aduc noroc, iar in Franta, ai mare noroc daca gasesti o pisica neagra cu un fir de par alb. Se spune ca o pisica neagra in locuinte asigura intoarcerea cu bine acasa a marinarilor si a pescarilor.

Pisicile-diavol

In Europa secolului al XIII-lea, totul s-a schimbat. Papa Grigore a declarat ca pisicile negre apartin Satanei, si curind s-a facut legatura intre pisici si vrajitoare. Unii credeau ca sint rude cu vrajitoarele; ca duceau mesaje intre vrajitoare si diavol, si chiar duceau la indeplinire unele dintre farmece; altii credeau ca vrajitoarele isi pot schimba infatisarea, luind adesea forma pisicilor. Asa a aparut ideea ca pisicile aduc ghinion.

10 comentarii la „Pisica aduce noroc sau ghinion?”

  1. Dumnezeu sä vä binecuvänteze,Existä unul acum si pentru äntodeuna,Diavolul nu existä ci noi änsine säntem Diavolii nimeni altcineva ne facem räu singuri.Cu cät vom ajuta ,ierta, si vom ajuta sufleteste cu atät totul ne va merge bine si lucrurile se vor ändrepta asupra noasträ cu bine,Fiti credinciosi rugativä la sfänta icoanä mergeti regulat la Bisericä tineti Posturile anului regulat än Familie si veti vedea cä totul se va schimba rugänduvä si ändreptänduvä Inima sufetul si Credinta cätre Cel de Sus.Amin

  2. stiintific demonstrat,pisica are influiente benefice asupra sanatatii omului,si acum ce importanta are culoarea,fiecare pisicuta este o mica minune,de vreo 20 de ani cresc pisoi,sunt viata mea,sunt partasi la bucuriile mele si ma compatimesc cind sunt suparata,nu-mi inchipui viata fara ei.

Lasă un comentariu