Pasari de rau augur

Social Media

bufnitaPasarile sunt importante in majoritatea culturilor. Capacitatea lor de a zbura este oarecum magica. Se ridica la cer, purtind probabil suflete, si-apoi se intorc, poate, cu mesaje de la zei. Pasarile de rau augur sint adesea complet albe sau complet negre. Totusi, cotofana alb-neagra si paunul, atit de stralucitor colorat, au povestile lor.

Tipatul paunului

Paunul, originar din sudul Asiei, are o coada magnifica si un strigat care scoala si mortii. Este pasarea sacra in mitologia hindusilor, asociat cu Indra, zeul tunetului, si se spune ca danseaza, vestind venirea ploii.

In mitologia chineza, simbolizeaza demnitatea si frumusetea. În arta crestina reprezinta Învierea, pentru ca penele se uzeaza si cad, iar apoi cresc din nou.

Strigatul bufnitei

Bufnita este o pasare de noapte, adesea asociata cu moartea, doliul si presimtirile rele. În multe tari aceste pasari sint asociate cu farmecele, si vrajitoarele le folosesc uneori pentru vraji sau se deghizeaza in bufnite. Desi a fost considerata, in general, de rau augur, bufnita a reprezentat si o protectie impotriva raului. Cu toate acestea,  in basme si povesti, buf-nitele sint adesea binevoitoare si intelepte; au fost foarte indragite in mitologia greaca – bufnita apartinea Atenei, zeita intelepciunii, fiind emblema acesteia.

Cotofana omniprezenta

In China, cotofana este aducatoare de  noroc, si un ghinion ingrozitor se abate asupra oricui omoara una. In Europa, este de rau augur sa omori o cotofana, surprinzatoare reactie cu atit mai mult cu cit se spune ca ar fi pasarea diavolului. Ai ghinion daca vezi o cotofana singura. Niciun stol daca vezi, nu-i bine; se zice ca pun la cale ceva rau. O pereche de cotofene insa este un semn bun, iar o cotofana care sta pe acoperis protejeaza casa.

Importanta corbilor

Corbul, negru tuciuriu, cu ciocul sau puternic si ochii stralucitori, este mai peste tot privit ca aducator de moarte. Si mai infricosator era corbul supranatural, cunoscut sub numele de turnfalken, care i-a bintuit timp de secole pe Habsburgi, cea mai puternica dinastie din Europa. Aceasta pasare anunta (sau poate cauza) morti si dezastre. Povestea spune ca, in secolul XI, corbii l-au salvat pe unul dintre stramosii Habsburg de un stol de ulii, care erau cit p-aci sa-l omoare. În semn de recunostinta, el a construit un turn de veghe in padure, pe care l-a numit Habichtsburg (Castelul Uliilor), a hranit corbii si i-a incurajat sa traiasca acolo. Un secol mai tirziu, mostenitorii sai l-au transformat intr-un vast castel – Scholss Habsburg – si au gonit sau au ucis corbii. Nu-i de mirare ca  s-au razbunat. Turnfalken au fost vazuti la fiecare infringere a habsburgilor in batalie, exact inainte de executia Mariei Antoaneta (o Habsburg), si inainte de vizita in 1914 la Sarajevo a arhiducelui Franz Ferdinand si a sotiei sale, cind au fost amindoi asasinati.


Social Media

5 Comments

  1. NU mai faceti propaganda impotriva unor fiinte blande si nevinovate. Protejati aceste pasari, iar rasplata din partea naturii si a lui Dumnezeu va fi pe masura. Priviti-le inca o data si puneti-va intrebarea: aceste pasari dragalase, chiar pot fi „de rau augur”? Prostiile si superstiile stramosilor nostri primitivi, s-au dovedit nefondate.

  2. Mai terminati cu pasarea mortii ce naiba oameni buni,daca iti canta oo pasare la geam prevesteste Moartea!Numa Dumnezeu stie cand murim nu poate oo pasare sa ne zica cand ne suna ceasu daca iti canta in curte sau pe balcon se mai intampla ele credeti ca stiu ca is pasari care aduc moartea!!/:)terminati cu superstitile aiurea si incercati sa le iubiti ca ele is mai intelegatoare decat oameni!

Leave a Reply