Pacatul sinuciderii, conform crestinismului

Social Media

Conform Bibliei, faptul ca o persoana comite suicid nu este ceea ce determina daca acea persoana merge sau nu in rai. Daca o persoana nemantuita se sinucide, practic nu face decat sa isi “grabeasca” drumul catre lacul de foc. Totusi, persoanele care se sinucid ajung in iad pentru respingerea mantuirii prin Hristos si nu pentru ca s-au sinucis.

Biblia mentioneaza 4 cazuri specifice de persoane care s-au sinucis: Saul (1 Samuel 31:4), Ahitofel (2 Samuel 17:23), Zimri (1 Regi 16:18), si Iuda (Matei 27:5). Fiecare dintre aceste persoane au fost caractere rele, oameni plini de pacate.

Biblia considera sinuciderea ca egala cu crima – ceea ce si este – o ucidere proprie. Dumnezeu este Cel care decide cand si cum moare o persoana. Conform Bibliei, este o blasfemie sa luam aceasta putere in mainile noastre.

Biblia ne invata ca din momentul in care o persoana se increde cu adevarat in Hristos, el sau ea este sigur de mantuire pentru eternitate (Ioan 3:16). Conform Bibliei, crestinii pot sti fara indoiala ca ei au viata vesnica indiferent ce se intampla cu ei. “V-am scris aceste lucruri ca sa stiti ca voi, care credeti in Numele Fiului lui Dumnezeu, aveti viata vesnica.” (1 Ioan 5:13). Nimic nu poate separa un crestin de dragostea lui Dumnezeu! “Caci sunt bine incredintat ca nici moartea, nici viata, nici ingerii, nici stapanirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare, nici inaltimea, nici adancimea, nici o alta faptura, nu vor fi in stare sa ne desparta de dragostea lui Dumnezeu, care este in Iisus Hristos, Domnul nostru” (Romani 8:38-39). Daca nicio “faptura creata” nu poate sa il separe pe crestin de dragostea lui Dumnezeu, iar crestinul care se sinucide este si el o “faptura creata”, atunci nici chiar sinuciderea nu poate sa il separe de dragostea lui Dumnezeu. Iisus a murit pentru toate pacatele noastre…si daca un crestin autentic se sinucide, in vremuri de atacuri si slabiciune spirituala, acesta este un pacat pentru care Iisus a murit.

Conform Bibliei, sinuciderea este egala cu crima si deci este intotdeauna gresita. Nu exista nicio circumstanta care sa justifice ca o persoana, si in special un crestin, sa isi ia viata. Crestinii sunt chemati sa isi traiasca vietile pentru Dumnezeu – decizia legata de momentul cand o persoana moare fiind numai a lui Dumnezeu. Poate ca o modalitate buna de a ilustra ce inseamna sinuciderea pentru un crestin se gaseste in cartea Esterei.

In Persia, exista o lege care prevedea ca oricine venea neinvitat inaintea regelui putea fi omorat, cu exceptia situatiei cand regele indrepta sceptrul sau catre acea persoana, in semn de mila. Pentru un crestin, sinuciderea ar insemna sa ne fortam soarta in a-L vedea mai repede pe Rege in loc sa asteptam ca El sa ne cheme. El va indrepta sceptrul Sau catre acele persoane, oferindu-le viata vesnica, insa aceasta nu inseamna deloc ca El este fericit sau bucuros ca au procedat asa. Desi nu se refera in mod specific la sinucidere, versetul biblic din 1 Corinteni 3:15 este probabil o buna descriere cu privire la ceea ce se intampla cu un crestin care se sinucide: “Cat despre el, va fi mantuit, dar ca prin foc.”


Social Media

1 Comment

Leave a Reply