Home Religie Venerarea moastelor, o practica ferventa inca de la inceputurile crestinismului

Venerarea moastelor, o practica ferventa inca de la inceputurile crestinismului

by admin
122 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

In crestinism, moastele reprezinta ramasitele trupesti ale unui sfant sau martir decedat, sau obiectele asociate cu aceste ramasite. Moastele pot reprezenta schelete intregi, dar, de cele mai multe ori, consta in parti distincte ca oase, par sau dinti. Parti din imbracamintea purtata de sfantul decedat sunt considerate, de asemenea, ca fiind moaste.

Moastele au jucat un rol important in ritualurile crestine, inca din primele secole ale mileniului I. Venerarea moastelor este respinsa de majoritatea crestinilor protestanti, precum si a altor secte desprinse din crestinism (ca Martorii lui Iehova), dar ele joaca un rol important in crestinatatea catolica si ortodoxa.

Venerarea moastelor in Biblie

Desi venerarea moastelor nu este prezentata in mod explicit in Biblie, totusi, sustinatorii ei au gasit in Biblie urmatoarele pasaje care ar sprijini-o:

4 Regi 14:21: “Dar iata, odata, cand ingropau un mort, s-a intamplat ca cei ce-l ingropau sa vada una din aceste cete si, speriindu-se, au aruncat mortul in mormantul lui Elisei. Cazand acela, s-a atins de oasele lui Elisei si a inviat si s-a sculat pe picioarele sale”.

Matei 9:20-22: “20. Si iata o femeie cu scurgere de sange de doisprezece ani, apropiindu-se de El pe la spate, s-a atins de poala hainei Lui.
21. Caci zicea in gandul ei: Numai sa ma ating de haina Lui si ma voi face sanatoasa;
22. Iar Iisus, intorcandu-Se si vazand-o, i-a zis: Indrazneste, fiica, credinta ta te-a mantuit. Si s-a tamaduit femeia din ceasul acela”.

Marcu 15:43: “Si venind Iosif cel din Arimateea, sfetnic ales, care astepta si el imparatia lui Dumnezeu, si, indraznind, a intrat la Pilat si a cerut trupul lui Iisus.”

Fapte 5:15-16: “15. Incat scoteau pe cei bolnavi in ulite si-i puneau pe paturi si pe targi, ca venind Petru, macar umbra lui sa umbreasca pe vreunul dintre ei.
16. Si se aduna si multimea din cetatile dimprejurul Ierusalimului, aducand bolnavi si bantuiti de duhuri necurate, si toti se vindecau.”

Fapte 19:11-12: “11. Si Dumnezeu facea, prin mainile lui Pavel, minuni nemaiintalnite.
12. Incat si peste cei ce erau bolnavi se puneau stergare sau sorturi purtate de Pavel, si bolile se departau de ei, iar duhurile cele rele ieseau din ei.”

Pentru catolici si ortodoxi, aceste pasaje sunt suficiente pentru a demonstra validitatea venerarii moastelor.

Venerarea moastelor in Biserica crestina timpurie

Istoricul protestant Adolf Harnack a scris urmatoarele despre venerarea moastelor in crestinismul timpuriu:

“Niciun doctor faimos din acele timpuri n-a respins-o. Toti, inclusiv parintii Cappadocieni (n.t. Sf. Vasile cel Mare, episcop de Caesarea, Sf. Grigore de Nyssa, episcop de Nyssa, si Sf.Grigore de Naziansus, patriarhul Constantinopolului) au sprijinit-o. Numeroase miracole care s-au infaptuit prin oase si moaste au confirmat venerarea lor. Astfel, Biserica n-a renuntat la practica sa, desi a fost lansat unii care privea venerarea moastelor ca un act pagan” (“Istoria dogmei”, vol.IV)

Cea mai timpurie datare despre venerarea moastelor apare intr-o lucrare datata in jurul anului 150 d.Hr. si intitulata “Martiriul lui Policarp”, in care se vorbeste despre moartea Sf. Policarp, cel despre care se crede ca l-ar fi cunoscut pe apostolul Ioan din Biblie. Iata ce au facut discipolii sfantului in Smyrna:

“I-am luat oasele, care sunt mult mai pretioase decat orice pietre pretioase si mult mai valoroase decat aurul, si le-am pus intr-un loc potrivit, acolo unde Domnul ne va permite sa ne adunam impreuna in bucurie, pentru a celebra martiriul sau.”

Sf. Ieronim (347-420), mare teolog crestin, explica de ce sunt venerate moastele:

“Nu veneram, nu ne inchinam mai multe unei creaturi, chiar si sfant sa fie, decat Creatorului nostru, ci pur si simplu, prin venerarea moastelor acelor martiri crestini, noi il veneram pe El, Creatorul, pentru care acei crestini si-au dat viata”.

In anul 787, in Conciliul de la Niceea, toti episcopii crestini au sustinut venerarea icoanelor, imaginilor si moastelor:

“[Iar] cei care cuteaza sa cugete sau sa invete altfel, sau, urmand blestematilor eretici, [indraznesc] sa dispretuiasca predaniile Bisericii, nascocind sau lepadand ceva dintre cele ale Bisericii, fie Evanghelie, fie semn al crucii, fie icoana zugravita, fie sfinte moaste de mucenici, sau [indraznesc] sa cugete stramb si viclean pentru a rastalmaci ceva din Predaniile legiuite ale Bisericii Sobornicesti, inca si [de vor indrazni cu necuviinta] sa foloseasca in chip profan sfintele vase sau sfintele manastirilor: poruncim ca toti acestia, daca sunt episcopi sau clerici, sa fie caterisiti, iar daca sunt monahi sau laici, sa fie indepartati de la impartasanie [sa fie afurisiti].”

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

7 comments

DRAGOS 28 noiembrie 2010 - 15:32

In primul rand la baza religiilor de pe terra, au stat la baza trinitatea REPTILIANA si anume NIMROD – SEMIRAMIDA – TAMMUZ, ei sunt aceeasi reptilieni care si-au schimbat numele in alti zei fie ei greci, romani, fenicieni etc. iar in al doilea rand venerarea moastelor tine de un fel de magie crezand ca daca atingi omul acela te vindeci de orice,GRESIT dumnezeu ca energia(nu este om, nu este extraterstru cum apare in biblie, nici macar fiinta astrala doar ENERGIE) se afla in sufletul oricarei fiinte din acest univers si celelalte 11 universuri, si dumnezeu prin fiecare fiinta el se manifesta ASTA E LUCRUL PE CARE NU-L SPUNE NICIO RELIGIE ASUPRA DISCIPOLILOR SAI.

Calantin 29 noiembrie 2010 - 16:49

de unde scoti aceste teorii?
in acest fel toti putem veni cu zeci de presupuneri
arata odata o baza teoretica/practica si nu doar arunca niste teorii cu reptilieni pe care cred ca nici tu nu o gandesti in adancul sufletului tau
simplitatea cu care vorbesti despre aceste lucruri ma face sa cred ca sunt doar niste povesti citite dupa ici si colo.

Calantin 29 noiembrie 2010 - 17:23

parca ai fi dintr-un film cu mistere gen indiana jones sau tomb raider in care personajul principal incepe sa spuna tot felul de teorii si povesti.
spre deosebire de filme tu nu te-ai dus inca in expeditii sa cauti gralul sau ramasite de reptile de care povestesti, motiv pentru care e greu sa fie credibile aceste teorii.
recunoaste si tu ca oamenii au o imaginatie bogata si pot sa creeze personaje fantastice si scenarii fabuloase pe banda rulanta.
dar binenteles ca poti sa crezi linistit in ce doresti numai ca iti vei da seama la un moment dat sper, ca nu e bine sa intervii in asa fel incat sa poti din greseala sa modifici constiinta si crezul unei persoane si la fel ar trebui sa-si dea seama si editorii acestui site cand posteaza diverse teorii.
din pacate asemenea site-uri si teorii au luat amploare in zilele noastre cand informatia curge atat de usor si cunostintele de ezoterie abunda pe internet.
poate nu-ti dai seama dar din exterior pari o persoana care crede ca a descoperit samburele la cireasa si are impresia ca toate ideile, filozofiile si credintele care au circulat din zeci de generatii incoace sunt gresite si tu ai descoperit in sfarsit adevarul iar acuma vrei sa-l impartasesti cu restul.
ma bucur ca te gandesti si la altii dar vezi ca poti sa bagi in ceata multi oameni si nu ma refer neaparat la comentariile dupa site pe care probabil le citesc putini oameni ci prin acel site al tau.
nu e singular, dar ai intrat si tu in breasla alaturi de alte zeci de site-uri care vor sa arate oamenilor lumea altcumva de parca de asta ar avea nevoie omul.
din pacate multe se scriu in zilele noastre si putin se gandeste…
si mai vezi si abundenta de terapii complementare dar nu vezi si oameni vindecati.
vezi numerosi oameni care cica ar avea cunoastere spirituala, oculta dar nu au evoluat cu nimic: tot niste oameni cu defecte si pacate sunt iar tu tot un simplu om esti, muritor de rand care te chinui pe pamantul asta sa creezi ceva in jurul tau, chiar daca “la baza religiilor de pe terra, au stat la baza trinitatea REPTILIANA si anume NIMROD – SEMIRAMIDA – TAMMUZ” si nu Iisus.
si atunci te intreb eu pe tine pentru ce se mai tot scriu atatea povesti daca nu ne aduc o schimbare benefica?

Calantin 29 noiembrie 2010 - 17:32

si nu mi se pare ca esti sigur de bunatatea Lui Dumnezeu din moment ce ai impresia ca a lasat pe lume niste fiinte grotesti “anunakii tai” care vor sa ne ucida iar daca te inchini Lui ar cam trebui sa te lasi in voia Sa si sa ai incredere in planul Lui plus ca daca divinitatea e o forta energetica atat de mare incat sa poata schimba totul si a lasat acei anunakii nu cred ca ai cum sa scapi de ei…atat doar ca poti face gargara despre ei cum ca tu stii de existenta lor. nimic mai mult

Eugenia 29 noiembrie 2010 - 21:44

1. Dragoş ai oarecum dreptate, dar nu în totalitate. Nu uita că Dumnezeu s-a întrupat ca om. A fost la nunta din Cana Galileei, a stat printre oameni şi a făcut minuni, a plâns (ca orice om) la moartea prietenului David etc. Adică, vreau să spun că această energie aşa cum o numeşti tu a fost om şi are cunoştinţă de “abisul” omenesc. După chipul şi asemănaarea Sa…

2. venerarea moastelor tine de un fel de magie @ Dragoş.
Atunci de ce ne închinăm la icoane? Nu-i acelaşi lucru? De ce mergem la Ierusalim să luam Lumină?

DRAGOS 3 decembrie 2010 - 2:26

Eugenia, in primul rand energia dumnezeu este in fiecare om acolo in biblie sunt defapt reptilienii annunaki proveniti din summer si anume: YAHWE care spune asa: “toti copii evreilor sunt ai mei, iar primul copil mi-l dai intodeauna mie” se pare ca tu esti de acord cu dumnezeul asta reptiloid, foarte bine, dupa ce ca ameninta, mai se considera si un dumnezeu suprem si arogant, mai doreste si sacrificii, DECI CLAR NU E NICIUN DUMNEZEU ACOLO, Daca studiezi totu incepand cu summer si babilon, cand acum 500000 de ani prima flota de annunaki-lor era condusa de ENKI(reptilian annunai cu scop rau) si ENLIL(reptilian annunaki care dorea sa ajute umanitatea) chiar si in epopeea lui HOMER, un mare cunoascator din scoala misterelor atlante, a scris in epopeea sa multe llucruri despre fiinte fabuloase, precum CICLOPI, HIMERE ETC. FIINTE care avea doua capte, diferite fiinte, cei drept dupa potop au scapat multe fiinte reptiliene, care aratau extrem de urat, pt ca acele fiinte fabuloase rele din basme cum le ziceti voi AU EXISTAT IN REALITATE, ERAU DEFAPT ANNUNAKI SUB DIFERITE MANIFESTARI, ATUNCI ERAU LA LUMINA ACUM STAU ASCUNSI SUB FORMA DE OM.

Cristi 1 ianuarie 2012 - 22:36

Cred ca suntem asa de marunti in orice ,oare suntem mai mult decat acele ramasite? Cine poate sa spuna cu adevarat da? Poate bucuria noastra vine numai din imaginatia lumii pe care o traim.Sa continuam sa ne imaginam.

Leave a Comment