Nu mai aruncati banii pe fereastra si nu mai consumati multivitamine! Acestea sunt inutile si n-ajuta sanatatea!

0
23

multivitamineGata cu multivitaminele! Acesta este mesajul celor trei studii noi realizate si care arata ca orice consum zilnic de multivitamine nu ajuta deloc la obtinerea unei sanatati mai bune. “Noi credem ca acest caz este inchis: suplimentarea dietei adultilor cu suplimente de vitamine nu are niciun beneficiu clar, si chiar ar putea fi daunatoare”, se scrie intr-un editorial publicat 16 decembrie 2013 in revista “Annals of Internal Medicine” (“Analele Medicinei Interne”), dupa analiza celor trei studii. “Aceste vitamine nu ar trebui sa fie utilizate pentru prevenirea bolilor cronice. E de-ajuns!”

Nu mai cheltuiti banii pe multivitamine, deoarece acestea nu va vor proteja pe termen lung. Mult mai eficient e sa cheltuiti banii pe fructe, legume, produse lactate cu continut scazut de grasimi si alte alimente de genul acesta. In Romania, consumul de multivitamine este inca redus (slava Domnului!), dar exista tari (ca SUA), unde suplimentele de vitamine si minerale sunt luate de jumatate din americani.

Primul studiu, realizat on-line pe mai mult de 350.000 de persoane, a aratat ca nu s-a gasit nicio dovada ca suplimentele de vitamine si minerale ar reduce bolile de inima. Alte doua studii au gasit un procent extrem de mic in reducerea riscului de cancer, dar numai la barbati. In general, studiile au concluzionat ca nu exista dovezi solide ca un consum semnificativ de multivitamine ar putea preveni bolile de inima sau cancerul. Si mai alarmant il reprezinta faptul ca excesul unor vitamine (de exemplu, vitamina E), nu numai ca nu a ajutat, dar a si crescut riscul de dezvoltare a unui cancer pulmonar.

Editorialul din “Annals of Internal Medicine” mai spune ca: “In absenta unor dovezi clare cu privire la impactul celor mai multe vitamine si multivitamine asupra bolilor cardiovasculare si cancerului, oamenii ar trebui sa tina cont de urmatorul sfat: sa urmeze un regim alimentar sanatos, bine echilibrat, bogat in substante nutritive”.

Mesajul este simplu: Cele mai multe suplimente nu previn bolile cronice, utilizarea lor nu este justificata, iar acestea ar trebui sa fie evitate. Sa vedem cum va receptiona industria farmaceutica acest mesaj, din moment ce doar in Statele Unite piata multivitaminelor este de 28 de miliarde de dolari!

Sursa: CBS News