O analiza efectuata de catre Universitatea din New York a descoperit 3.000 de specii diferite de bacterii care traiesc in SUA in bancnotele de un dolar, mult mai mult decat au fost detectate vreodata in studiile anterioare. Multe dintre speciile gasite sunt capabile sa provoace boli la om si sunt rezistente la antibiotice. „A fost destul de uimitor pentru noi”, a declarat cercetatorul Jane Carlton. „De fapt, noi am constatat ca microbii cresc pe bani.”
Studiul este prima analiza cuprinzatoare a ADN-ului colectat de pe bancnotele de un dolar. Prin analiza ADN-ului, cercetatorii au fost capabili sa identifice mult mai multe specii decat studiile anterioare, care s-au bazat pe cultura de bacterii vii si apoi identificarea acestora din punct de vedere vizual, cu ajutorul microscoapelor. Studiul poate avea implicatii semnificative asupra sanatatii publice, expertii fiind din ce in ce mai preocupati de transmiterea bolilor intr-o lume globalizata. Banii de hartie sunt cei mai raspanditi la nivel mondial, ceea ce ii face mult mai responsabili pentru raspandirea bolilor.
Cercetatorii au colectat mostre de ADN de la 80 de bancnote de un dolar achizitionate de la o banca din Manhattan (SUA). In total, au colectat 1,2 miliarde de segmente de ADN, care au fost incarcate intr-o baza de date computerizata. Datele preluate au masurat 320 de gigaocteti de memorie, echivalentul unei biblioteci intregi de texte medicale. Aproximativ jumatate din ADN-ul colectat a venit, cum era de asteptat, de la fiintele umane. Alte forme de viata au inclus bacterii, virusuri, ciuperci, agenti patogeni ai plantelor, cai, caini si chiar rinocer alb.
Doar aproximativ 20 la suta din probele de ADN non-umane au putea fi identificate, deoarece multe microorganisme nu au inca genomul pentru a putea fi catalogate. Printre cele identificate specii bacteriene sunt cele responsabile pentru acnee. Alte specii identificate includ Bacillus cereus (care provoaca boala toxiinfectieI alimentarE), Corynebacterium difterie (difteria), Escherichia coli (intoxicatie alimentara), Helicobacter pylori (ulcer gastric), Staphylococcus aureus (infectii ale pielii) si chiar Bacillus anthracis (antrax). Multe dintre speciile identificate gene rezistente la antibiotice.
Sursa: sciencerecorder.com
La fel de bine cum exista mii de bacterii periculoase pe bancnotele de dolari, la fel se gasesc si pe leii nostri. Ce-am putea face? Singura solutie si cea mai eficienta este aceea de a ne spala tot timpul mainile dupa ce punem mainile pe bani.
Comentariile sunt închise.