Atentie pe ce dati banii! Uleiul de masline din supermarketuri e posibil sa nu fie deloc “extra-virgin”

Credeti ca faceti o alegere sanatoasa, folosind uleiul de masline „extra-virgin” pe care-l cumparati imbuteliat din marile magazine? Platiti mai scump acest ulei de masline doar pentru a nu folosi uleiurile de slaba calitate (ca cel de floarea soarelui si soia)? Atunci, s-ar putea sa fi luat teapa… Intrucat, conform lui Tom Mueller, autorul cartii „Extra virginitate: sublima si scandaloasa lume a uleiului de masline”, 70% din uleiul de masline extra-virgin vandut in intreaga lume este diluat cu uleiuri de mai slaba calitate, nefiind astfel la fel de bun pentru sanatatea dvs., dar si pentru buzunarul dvs. Iar interesul este mare pentru aceasta diluare, intrucat industria uleiului de masline este de miliarde de dolari anual.

Mueller a facut testul „virginitatii” pentru toate marcile de ulei de masline vandute in Australia si, in urma analizelor, a constatat că nici macar o singura marca de ulei de masline nu era „extra virgina”!

Cum va dati seama daca uleiul de masline este cu adevarat extra-virgin?

E foarte greu in a spune, doar prin gustare, daca un ulei de masline este cu adevarat „extra virgin”; nici macar expertii n-o pot face. Exista insa doua mici trucuri prin care puteti afla daca uleiul de masline este unul veritabil.

1) Uleiul de masline se solidifica atunci cand este frig. Daca puneti o sticla de ulei de masline in frigider, ea trebuie sa se ingroase sau chiar sa se solidifice. Atunci cand se reincalzeste, devine inapoi lichida. Orice ulei care nu se ingroasa in frigider nu este ulei de masline extra-pur!

2) Uleiul de masline este inflamabil si ar trebui sa fie capabil sa intretina arderea unei lampi. Daca n-o face, inseamna ca nu este ulei de masline extra-virgin.

Nu trebuie sa uitati ca nu doar uleiul de masline este bun pentru sanatate. Puteti sa incercati alte uleiuri la fel de sanatoase, ca de exemplu, uleiul de cocos sau uleiul de palmier rosu (bogat in vitamine E, beta-caroten si are putine grasimi).

Asadar, atentie pe ce dati banii!

31 Comments

  1. Da intr-adevar,asa este,uleiul de masline se coaguleaza la temperaturi scazute,cred ca e cel mai bun test pentru a verifica daca e de calitate.
    Uleiul extra virgin,mai intai de ce-l numim asa,procedura prin care se obtine,este manuala si se face la rece[cel putin asa am vazut]cu,,tehnologii”trasmise din tata-n fiu.
    Este benefic sanatatii noastre,consumandu-l crud,in salate si la gatit,adaugand uleiul la finalul prepararii.

    Am indrazneala sa va recomand uleiul din Grecia[al doilea producator in lume], exact din Kalamata/Mesinia si din Creta.

    PS Alt test pentru verificare,ar fi[acum mi l-am adus aminte],mirositi-l,trebuie sa emane un miros,,tare”’de masline,asa de sa-ti vina sa bei[cine poate,fara exagerari,o lingura pe zi,face bine sanatatii]

  2. da foarte bine datii bataie beti ulei ca va faceti sanatosi tun.bateti campii pe bune.eu am fost in italia sin grecia sin cipru unde se foloseste numai ulei de masline si pot zice ca mai toti italienii au probleme cu stomacu si alte boli.si atunci undei sanatatea aia de la uleiul ala.asteas povesti babesti.chestia asta cu uleiul de masline si alte produse din afara romaniei sant basme scorneli facute de oameni fara minte.asa cum se spune despre multe produse fructe legume care nus originare din romania.asa si alte tari unde nu creste mai stiu eu ce la noi in roma nia este or sa zica vai sa mananci aia sa bei ailanta ca sanatos o sa fii.nu mai bateti campii cu uleiul de masline si alte alea.ganditi mai intai sa dati drumu la veverite din gura.sanatataea omenilor depinde de ei si de mostenirea ce o au aia e tot.daca ai grija de tine de organismul tau in sensul sa faci excese la orice toui in reglua.si apoi depinde foarte mult ceea ce ai mostenit deci este chestie genetica nicidecum ce maninci.poate o sa spuneti ca bat campii.deloc.foar ganditiva la bunicii vostri si strabunicii vostri oare ei mancau ulei de masline?sa fim seriosi.bunicii mei mancau iarba dupa camp si au trait 80-90 de ani si santosi.au trecut prin secete prin foame si toate alea.deci depinde cel mai mult de bagajul genetic cel mostenesti si apoi ce faci cu organismul tau.nul supune la excese alimentare si alcool si nul expune la munca grea si totu o sa fie f bine.asta e tot.dar e bine si asa beti ulei de masline ca na aia din tarile unde cresc maslinii nu treb si ei sa traiasca.sa faca bani cumva.bafta si bagati cat mai mult ulei de masline ca e super.

  3. Mai e o modalitate de a testa daca intr-adevar este ulei de masile, pentru ca se poate falsifica foarte usor, si anume: se pune pe o farfurie un servetel peste care se toarna o lingura de ulei, se lasa 24 ore. Daca uleiul miroase a masline, inseamna ca e bun, daca miroase a gudron e contrafacut.

  4. @ aurelian,

    Nici campii nu-i bat,si nici nu vorbesc,asa aiurea,uleiul de masline,consumat cu responsabilitate,intr-o alimentatie echilibrata da rezultatele de care vorbeam,o recomanda nutritionistii.
    De vreo 15 ani[de 20 traiesc in Grecia]consum rational,eu si familia mea,ulei de masline,si nimeni dintre noi nu sufera de stomac sau de ce mai zici tu,toate au pe lumea asta o masura.
    Vinul cat de benefic e pentru sanatatea omului,bandu-l rational,dar de obicei omul,in general vorbesc,nu prea are ratiune si limita,atunci ce se intampla,raspunsul toti il stim,dependenta de alcool si exemplele pot continua.

  5. Gabi – pentru ca eu am ceva probleme cu uleiul de masline, am decis sa intreb sursa, adica pe tine 🙂 Eu nu pot gati sau folosi uleiul de masline (din comert) in salate; mi se pare amar amar, mi se pare ca schimba gustul total; am incercat mullllteee sticle felurite. Pana mi-a adus cineva din Turcia ulei de masline facut in casa (nu stiu exact ce inseamna asta), pe care il ador; nu este atat de gros ca cel din comert, este amarui atat cat trebuie si mi-a devenit prieten. Crezi ca problema este la mine, la „cutiuta” sau ce este in comert, indiferent de cat costa si laudele de pe eticheta, poate fi ne-bun?
    O zi faina!

  6. @Klaire,

    Exact,ai pus punctul pe i,ca sa fiu sincera,nici eu nu folosesc uleiul din comert,da’asta nu inseamna ca nu e bun(asta din supermarket),aici,cat le merge vestea de,,panglicari”la greci,se da atentie foarte mare calitatii,sunt zeci de sortimente,din ce zona provine,are foarte mare importanta.
    N-ai tu nicio problema,chiar pe la inceputurile noastre,aici pe,,plaiurile homeriene”,mama,si chiar eu,nu ne puteam obisnui cu gustul mancarii gatite cu ulei de masline,am dat-o inapoi pe,,untdilemnu”[floarea soarelui],care-l stiam,si asta cel mai mult din cauza lui Daniel si a Marei,nu le placea.
    De 15 ani,nu exagerez,printr-o intamplare mai mult,o colega de munca,auzindu-ma discutand de acest subiect,mi-a adus,asa,fara sa spuna nimic un bidonas de 3 litri,nu se compara cu niciun alt ulei,mirosul,fluiditatea,culoarea si puritatea,de nota 20.Dimitra,fosta colega si actuala prietena,e din Kalamata(Peloponez),acolo gospodarii fac ulei,cum faceau si fac bunicii la noi vinul.
    Procedeul e foarte primitiv,dar nu asta are importanta,ci produsul finit,are,,calitatea calitatilor”,si asa,in fiecare an,la sfarsitul lui noiembrie,ma duc acolo,si cumpar 25-30 de litri ce imi ajung pana la cealalta productie.
    Fa o mica,,ancheta”de comert,acolo la tine,vezi ce ulei e made in Greece,si spune-mi.

    PS Cand gatesc,eu,pun uleiul la sfarsit,pentru a-si pastra calitatile,contine cele mai putine grasimi saturate.Asta m-ia recomandat-o un medic dietolog in perioada cand am avut problemele de sanatate,si a dat rezultate.

    Noapte bunaaaaaa!

  7. Nu exista aliment bun sau daunator,exista lacomie si necugetare.
    Orice aliment daca este consumat asa cum trebuie si(sau) in cantitatea corespunzatoare este „bun”altfel devine….ne_bun 😀
    Cumpatarea este cheia unei alimentatii sanatoase,dar asta depinde de multi factori externi.Acestia sunt:
    1.Zona in care locuim(dpdv climatic)
    2.activitatea pe care o desfasoara fiecare.
    3.Varsta.
    Nu poti recomanda unui batran dieta unui adolescent,asa cum nu poti recomanda unui lapon dieta unui vegetarian sau dieta unuia care lucreaza la birou cu dieta unui miner.
    De fapt oamenii se deosebesc atat de mult incat o dieta „sanatoasa” ar trebui stabilita fiecaruia,in functie de metabolismul fiecaruia.
    Restul „e” discutii…
    shalom!

  8. Gabi – multam mult; procedeul drept sa spun nu ma intereseaza, important ca uleiul sa fie cum trebuie sa fie; ca doar nu am uitat cand eram la bunici si mancam fructe cazute de prin pomi fara sa le spal, sau mai gustam cate o frunza, floare, sau pur si simplu ma jucam in tarana 🙂 Cam asa fac si eu acum, ma bazez pe drumul anual al unor prieteni in Turcia, cand imi aduc si de acolo; dar am sa fac si un popas mai lung la raftul cu uleiuri si iti spun. Si am sa tin cont si de sfatul tau de la sfarsit. Mai, simt un dor de Iasi cand scrii, de nu mai pot 🙂
    Shalom – da, asta spunea si Neutral la un alt subiect, si asa este; insa iti dai seama ca tocmai ulei nu as folosi in cantitati industriale…oricat ar fi, e amar rau, ma duce cu gandul la fiola de algocalmin 🙂
    Zona in care locuiesc…multa ploaie, variatie de temperaturi, ba o atmosfera ca in Brazilia, ba ca la noi la munte; stiu, nici macar pe clima nu ma mai pot baza…Activitatea…este, varsta – is batrana tanara; si chiar de nu as tine cont de toate astea, si tot ti-as da dreptate – caci verificat personal, nici o dieta nu este sanatoasa daca nu iti este destinata strict personal. Caci eu, spre exemplu, daca as bea apa precum spune la diete, minim 2 litri pe zi, as deveni ca o bulina plina de apa; in schimb, hidratarea o fur de prin altele. Metabolismului individual ar trebui sa ii dam cea mai mare atentie inainte de toate.

    Va pup!

  9. @ Klaire,

    Procedeul,pe nimeni nu intereseaza,dar mi s-a dat ocazia sa vad pe,,viu”,si cum eu sunt al dracului de curioasa,si-mi turuie,,guritza”-ntr-una,sincer sa-ti spun,prima data cand am fost acolo,la acea fabricutza,i-am innebunit de cap pe sarmanii oameni,intelegi tu,acum cand imi amintesc,ma paleste un ras…
    Cat de alimentatie,ce sa spun,cand schimbi clima,trebuie sa faci schimbari mari,eu,sunt foarte pofticioasa si cam lacoma,iar ma intorc la inceputuri,obisnuita cu modul de gatit al mamicei mele[gateste extra excelent],si-n afara de asta,ba o slaninutza afumata,ba sarmalutze mai,,grasutze”,nu s-a putut asa,aici avand aproape 7 luni de vara,cu asa calduri nu poti manca grasimi.
    Sa nu crezi ca ma laud,o spun asa,doar sa-mi amintesc ca natura a fost darnica cu mine,in comparatie cu sor-mea,pot manca orce,si cat vreau,nu ma ingras,bine 2-3 kile le iau,da’le dau si repede jos.La mine,varianta cu apa,,prinde”si chiar beau mai mult de 2 l pe zi,asta pe parcursul verii,iarna mai reduc,fac si miscare multa si trebuie sa o fac,sa-mi exteriorizez energia.Scuza-ma,acum ti-am facut tie ,,capul mare”,ce sa mai spun,ce sa mai justific………

    O seara buna

  10. Gabi – m-am exprimat gresit; spuneai de procedeu rudimentar, si desigur, in zilele noastre avem pretentii sa fie totul mecanizat, steril etc; de asta am spus ca procedeul nu are importanta pentru mine; ca si curiozitate, suntem la fel, dar eu am o scuza, zodia 🙂
    Cred ca singura schimbare pe care trebuie sa o fac este sa ma intorc in tara, caci mai nimic incadrat la categoria alimente nu imi place, nu le simt ca acasa. Iar in rest, esti da, printre norocoase, si nu-i rau deloc. Si poti sa imi faci „capul mare”, si sa mai spui, ca
    nu-i bai.

    Iar va pup

  11. @ Klaire,

    Cum sa nu-mi aduc aminte,a mai spus-o imi traiesc a doua adolescenta[he,he,he],dar dupa anumite reguli[ale mele,bineinteles].
    Aceasta adresa poate fi folosita de orce user,cu intentii bune,sa ma contacteze,chiar m-as bucura.
    Draga mea Klaire,si eu iti multumesc.

    PS Aici la mine este o vorba, ,,spiritele mari se intalnesc”,cine intelege,intelege.

  12. Eu am parintii in Grecia de foarte multi ani si imi trimit ulei de masline extravirgin din livezile lor.Numai cu el gatesc,mai putin maioneza si dulciuri.Am vizitat mica fabricuta din satul lor.Mi s-a parut ceva extraordinar.Incarcau maslinele intr-o cuva,treceau printr-un malaxor,care le strivea,iar printr-un robinet iesea uleiul.Iaca de asta Grecia este o tara imbatranita: uleiul lor e de vina:)Daca este cineva interesat,pot vinde din el

  13. Buna ziua. De unde imi pot procura o cantitate mai mare de ulei de masline extravirgin? Incerc sa apuc o cale mai sanatoasa a vietii, insa acest secol imputit imi pune o gramada de piedici. Am vazut ca aici exista, totusi oameni avizati si am zis sa va cer un sfat: de unde? Multumesc anticipat

  14. buna ziua, astazi tocmai ce am cumparat din supermarket o sticla de ulei de masline extra virgin, marca Cretan Prince. Cred ca au durat 30 minute pana am ajuns acasa (afara fiind -6 grade), unde am constatat ca s-a solidificat sub forma unor mici bilute. In casa si-a revenit la normal..dupa cele citite aici banui ca e autentic.
    Multa sanatate!

Leave a Reply