Moartea incredibila a celui de-al 16-lea maestru tibetan Karmapa

Social Media

Zvonuri despre puteri magice il inconjoara pe liderul dinainte al scolii Karma Kagyu a budismului tibetan, al 16-lea Karmapa (1924-1981), despre care se crede ca a reusit sa se detaseze de durerea din ultimele stadii ale cancerului. Stiind ca avea sa moara, el a dorit sa se intoarca la manastirea din India care devenise caminul lui dupa fuga sa din Tibet, in anii 1950, dar discipolii sai americani l-au implorat sa ramana in SUA pentru a fi tratat intr-un spital din Zion, Illinois. Desi era intr-un stadiu foarte avansat de cancer, ajuns la metastaza, se pare ca nu a simtit nicio durere -pana cand doctorii i-au dat morfina. Atunci a inceput sa sufere dureri groaznice. Karmapa a trebuit sa-i roage pe doctori sa nu-i dea morfina sau sedative. Se spune ca, pana in clipa in care a murit, n-a incetat niciodata sa se preocupe de ceilalti, inclusiv de doctorii si de infirmierele care-l ingrijeau, fara a parea sa se gandeasca vreodata la el. Exista nenumarate povesti despre cum, pe cand tragea sa moara, infirmierele se asezau pe patul lui si ii povesteau in taina despre necazurile lor.

Dupa ce trupul lui a zacut trei zile in spital, infirmierele au venit sa-l ia, dar au fost intrebate de discipolii lui Karmapa daca acesta arata semnele obisnuite ale mortii. Ele au recunoscut ca, intr-adevar, acestea lipseau. Corpul sau era cald, mai ales regiunea din jurul inimii, astfel ca nu puteau sa-l declare definitiv mort cum ar fi facut in cazul unui cadavru obisnuit. La scurt timp, trupul lui Karmapa a fost transportat la Manastirea Rumtek din India, unde a fost asezat in picioare intr-o racla cu un capac de sticla. Corpul sau s-a micsorat treptat, ajungand la dimensiunile corpului unui copil si, dupa sapte saptamani, a fost incinerat. Martorii au relatat ca au vazut inima, limba si ochii sai (considerate de budisti simboluri ale trupului, limbajului si mintii) inaltandu-se dintre flacari in timp ce un curcubeu inconjura Soarele…


Social Media

8 Comments

  1. Acesti oameni sunt speciali dincolo de orice…poate si datorita faptului ca si-au gasit linistea interioara si mai ales si-au depasit conditia umana, au restabilit acea legatura sublima. Nu am mai auzit o asa plecare din aceasta lume (pentru ca nu stiu prea multe despre budismul tibetan, si deci nu stiu daca este ceva specific), insa ca de obicei, te ajuta sa nu iti pierzi credinta, oricare ar fi ea.

  2. Karmapa este un leader spiritual mult mai important decat Dalai Lama. Sunt 2 forme de Budhism tibetan. Unul mai deschis publicului, budhismul exoteric cel al carui reprezentant este Dalai Lama si un budhism ezoteric, mai putin accesibil publicului larg si care il are pe Karmapa ca reprezentant. Pacat ca se cunosc asa de putine lucruri despre Karmapa.

  3. Intrebarea mea este de ce totusi un om asa de special …a murit de cancer ?!
    Nu este cancerul o boala a celor cu prbleme de natura spirituala …venita ca o necesitate sa te duca pe calea cea buna ? de ce un om cu pace interioara nu moare de batranete si moare tot de boala ?! oare e doar vb de „noroc” e o tragere la sorti …???

  4. Din pacate,partea spirituala,nu poate prelua de fiecare data controlul asupra trupului,chiar daca de la un mare maestru te astepti la asta.Doar ei,marii maestri pot conditiona trupul functie de dorinta spiritului, dar se pot conditiona si invers,prin ex. fizice,sau posturi(e vorba de asane) isi pot conditiona spiritul.Pina la urma e un tot unitar,energia din care e facut si trupul si spiritul e aceeasi.Am mare respect pentru oamenii acestia deosebiti, care au mai reusit sa deschida porti sau sa faca brese de gindire in societatea noasta occidentala, orientata mai mult spre latura maeriala a lucrurilor.Eu practic cam de 25 ani o forma de conditionare mentala, stiu ce greu e cind apar si necazuri, dar totusi multe probleme le poti „vedea” mai usor fata de altii, complet neinitiati.

Leave a Reply