Un maestru japonez budist releva 20 de reguli uluitoare pentru a trai viata

V-ati zbatut vreodata sa gasiti pacea si fericirea din cauza problemelor fizice sau a stresului? A trai cu aceste probleme nu este deloc bine pentru fiinta dvs, iar singurul remediu cunoscut este acela de a accepta viata asa cum este ea si de a gasi o modalitate mai placuta de a o trai.

Maestrul budist Miyamoto Mushashi are 26 reguli pentru a face viata mai placuta, care ar trebui sa le luam foarte bine in considerare. Remarcabil, el a spus aceste reguli cu doar 2 saptamani inainte de moartea sa.

# 1: Acceptati realitatea. Acceptarea este cruciala pentru depasirea provocarilor mintale. In loc sa combateti emotiile negative, cum ar fi anxietatea si stresul, este vital sa le acceptati, astfel incat efectele lor asupra voastra sa devina mai slabe. Pastrati in minte acceptarea, prin rabdare si echilibru, si nu neaparat prin indiferenta sau apatie.

# 2: Nu fiti obsedati de placere. Facand astfel, suntem intr-o bucla infinita de satisfactii temporare, care va vor face sa va doriti si mai mult, pe termen scurt dar si pe termen lung. Mai degraba, bucurati-va de viata, in general.

# 3: Nu va bazati pe sentimente sau senzatii trecatoare in a va ghida in viata. Emotiile umane sunt intotdeauna trecatoare, iar daca veti lua deciziile in functie de ele, atunci acesta nu e cel mai intelept lucru.

# 4: Contemplati mai mult lumea decat pe voi. Un proverb intelept chinezesc spune: „Daca doriti fericire timp de o ora, trageti un pui de somn. Daca doriti fericire pentru o zi, mergeti la pescuit. Daca doriti fericire timp de un an, mosteniti o avere. Daca doriti fericire pentru o viata intreaga, ajutati pe cineva”.

# 5: Nu fiti un sclav dorintei. Budismul arata ca dorinta duce la suferinta, pentru ca atunci cand doriti, sunteti nemultumit in mod inerent de starea voastra actuala.

# 6: Nu regretati de deciziile din trecut. Pur si simplu, nu puteti schimba ceea ce s-a intamplat in trecut, asa mai bine apreciati ceea ce puteti invata din trecut, pentru a va fi cat mai bine in viitor.

# 7: Nu fiti invidiosi. Invidia nu e nici pozitiva si nici productiva. Mai degraba, fiti fericiti pentru ca alti oameni reusesc in viata si incercati sa invatati de la ei pentru a va spori fericirea si succesul.

# 8: Acceptati separarea. Trebuie sa acceptati sa fiti separati de cineva sau ceva, inainte de a merge mai departe.

# 9: Nu aveti resentimente (sa fiti razbunator). Mai degraba, invatati din situatiile intamplate si luati masuri pentru a va asigura ca experientele similare din viitor vor fi mai pozitive si mai putin frustrante.

# 10: Nu fiti un sclav destrabalarii. Sentimentele si emotiile nu vor dura pentru totdeauna, asa ca, daca va focusati asupra lor, veti avea numai de pierdut.

# 11: Nu fiti un sclav al prejudecatii. A avea prejudecati va va lasa nepregatiti fata de alte scenarii si va face sa simtiti doar dezamagire.

# 12: Nu stati intr-un singur loc. Daca aveti oportunitatea de a experimenta o fericire mai mare in alta parte a lumii, nu trebuie sa ezitati sa va miscati.

# 13: Nu mancati doar un anumit tip de mancare. Invatati sa va bucurati de o mare varietate de alimente.

# 14: Nu fiti un sclav al posesiunilor. In schimb, eliminati dezordinea si apreciati un spatiu mai mare pentru a trai si respira.

# 15: Nu fiti un sclav al traditiilor. Respectati traditia, dar progresati ori de cate ori este posibil.

# 16: Nu va temeti de moarte. In schimb, simtiti-va norocos si privilegiat pentru viata pe care o traiti, indiferent de lungimea ei.

# 17: Pastrati-va onoarea. Asta inseamna ca trebuie sa faceti ceea ce e corect.

# 18: Invatati tot timpul in viata. Trebuie sa continuati sa invatati si sa cresteti in fiecare zi, pentru toata viata.

# 19: Concentrati-va pe prezent. Nu va lasati distras de trecut sau de viitor.

# 20: Ascultati-va vocea interioara. Ignorand-o sau luptand cu ea, acest lucru va intarzia o actiune pozitiva si productiva.

Be the first to comment

Leave a Reply