Cat de mare e puterea mintii asupra materiei? Mintea globala e o realitate

Social Media
  •  
  •  
  •  

In 1948, Helmut Schmidt, un fizician din Germania, a inceput sa studieze, inspirat de biologul si parapsihologul J.B. Rhine, efectul pe care l-ar putea produce un observator asupra materiei la scara infinitezimala, cuantica. Schmidt considera ca nu exista nicio cauza care sa explice ce se intampla la nivel cuantic. Totul este aleatoriu pana cand apare un observator. Atunci cand privesti ceva, afectezi evolutia acelui lucru. Actul de masurare sau de observare a ceva „ingheata” acel lucru. Oamenii de stiinta numesc acest fenomen colapsul functiei de unda, dat fiind ca undele constituie starea naturala a materiei la nivel sub-atomic. Dupa cum afirma Louis de Broglie, „entitatile subatomi-ce se pot comporta [ca particule] sau ca unde”. Oare este adevarat ca nimic nu exista independent de perceptia noastra? – s-a intrebat Schmidt.

Oare constiinta vie este inzestrata cu anumite proprietati specifice unui camp cuantic, care ii permit sa-si exercite influenta asupra lumii exterioare? Oare nu numai ca am oprit fluturele la un moment dat din zbor, dar si influentam calea pe care va porni – impingandu-l intr-o directie sau alta?

In final, Schmidt a construit ceea ce a numit un „generator de numere aleatorii – Random Number Generator” (RNG) pentru a testa aceasta ipoteza. Dupa ce a efectuat teste, intre 1965 si 1970, la centrul de cercetare al companiei de aeronave Boeing. Schmidt si-a pierdut slujba si s-a mutat la Fundatia de Cercetare asupra Naturii Umane, organizatia lui J.B. Rhine, unde a continuat cercetarile cu ajutorul RNG, impreuna cu Rhine.

Experimentele lor RNG i-au atras atentia lui Robert Jahn, un profesor de inginerie care, de la inceputul anilor 1960, fusese ocupat cu prezentarea ideii propulsiei electrice in cadrul departamentului de inginerie aeronautica de la Universitatea Princeton. Dupa ce a devenit decanul Catedrei de Inginerie de la Princeton, in anii 1970, implicarea sa in ceea ce erau, in fond, experimente de parapsihologie a devenit problematica, dar el a continuat experimentele RNG ale lui Schmidt, fondand un program mai mic de cercetare, finantat din fonduri private, intitulat Centrul de Cercetare Princeton asupra Anomaliilor din Inginerie. Jahn a cooptat-o pe Brenda Dunne, un psiholog specializat in dezvoltare de la Universitatea din Chicago, pentru a efectua experimente de clarviziune, care sa-l ajute sa perfectioneze tehnologia RNG.

Jahn a inventat generatorul de evenimente aleatorii – Random Event Generator (REG), o „cutie neagra” care utiliza zgomotul electronic (in locul descompunerii atomice, folosite de RNG), pentru a testa daca gandirea umana poate afecta, in mod independent, citirea de numere. Asemanator unui dispozitiv electronic care da cu banul, acesta genera doar cifrele 1 si 0. Ei au recrutat oameni de pe strada pe care i-au rugat sa faca aparatul sa dea mai des „cap” decat „pajura” si, de obicei, testele au reusit. Experimente riguroase i-au condus la concluzia ca subconstientul uman interactioneaza cu niveluri subatomice nevazute ale lumii materiale, precum si cu masinile, influentandu-le.

Doctorul Roger Nelson, un cercetator emerit de la Universitatea Princeton, a fost intrigat de aceste rezultate si a continuat munca profesorului Jahn, efectuand experimente de grup cu RNG. El a descoperit ca meditatorii puteau produce rezultate dramatice si atunci a conectat 40 REG-uri, raspandite in intreaga lume, la computerul din laboratorul sau din Princeton. Masinariile au functionat constant, intr-un ritm normal, pana cand, brusc, pe 6 septembrie 1996, graficele REG-urilor au tasnit in sus, indicand o modificare radicala a seriilor de numere pe masura ce masinile incepeau sa inregistreze devieri extreme de la norma. Era ziua in care un miliard de oameni urmareau inmormantarea Dianei, Printesa de Wales. Pentru a studia acest fenomen, Nelson si Jahn au realizat, in 1998, Proiectul pentru Constiinta Globala, invitand savanti din lumea intreaga sa analizeze rezultatele inregistrate de REG-uri.

In 2001, existau 65 de „Egg”-uri, cum au fost numite aparatele REG, aflate in 41 de tari. Inaintea si in timpul vreunui eveniment major, la care participau multi oameni, cum au fost petrecerile de Anul Nou din intreaga lume, acestea incepeau sa reactioneze. Cele mai intense reactii au fost inregistrate pe 11 septembrie 2001 – dar acestea au inceput cu patru ore inaintea atacului asupra Turnurilor Gemene din New York. Aparatele au reactionat asemanator in saptamanile dinaintea tsunamiului din decembrie 2004, care a ucis aproximativ 250 000 de persoane.

Aceste experimente si multe altele par sa fi aratat ca exista un soi de legatura intuitiva intre oameni si evenimentele mondiale. Atunci cand ceva afecteaza o multime de oameni, seriile de numere aleatorii generate de masini par sa varieze dupa anumite configuratii, dovedind ca oamenii incep sa reactioneze la evenimente inainte ca acestea sa se intample – sau ca, intr-un fel, le fac sa se intample. Aceste experimente sugereaza ca exista o „minte globala”.

Conform Centrul de Cercetare Princeton asupra Anomaliilor din Inginerie, s-a descoperit, de asemenea, ca atitudinile oamenilor influenteaza rezultatele experimentelor. Asadar, nu numai actiunile noastre influenteaza ceea ce ne inconjoara – gandurile noastre o fac. Simplul act al concentrarii asupra a ceva pare sa creeze o ordine. „Gandim, asadar influentam. “

Ideea ca un grup are un efect mai puternic decat un individ nu este una noua. Ceea ce este nou e faptul ca acum avem masini care atesta ca atunci cand un grup se concentreaza pe o anumita idee mintile care il alcatuiesc pot afecta lumea materiala. Acest lucru l-a impresionat atat de tare pe doctorul Nelson incat, miscat, acesta a declarat: „Suntem invatati sa fim monstri individualisti. Societatea ne impinge sa ne separam de ceilalti. Aceasta este o greseala. S-ar putea sa fim legati mult mai strans decat credem.”

Fizicienii au trebuit sa-si ajusteze teoriile pe masura ce cunostintele lor despre lumea microscopica au evoluat si sa mearga dincolo de legile mecanicii cuantice, relativitate si ideea unei „teorii a totului”. Unii cauta acum o noua definitie a ceea ce omenirea a numit, pana acum. Dumnezeu. Oare, intr-o ultima ironie a sortii, tehnologia va retrezi in oameni teama plina de respect dinaintea fortelor, sau a unei forte, mai mari decat noi? Oare este momentul sa privim in jurul nostru si sa intelegem ca raiul ne inconjoara cu adevarat, aici pe pamant? Vrem sa evitam crearea unei civilizatii dominate de masini, in care pana si procesele noastre mentale si sentimentele noastre devin din ce in ce mai mecanice?

In Orient exista nenumarate povesti despre intelepti si invatati care aveau capacitatea sa modifice realitatea si sa exercite control asupra celorlalti, tamaduindu-i sau ranindu-i, doar cu puterea mintii. Populatiile antice ale Indiei percepeau fortele naturale drept puteri ale constiintei. Constiinta umana poate actiona ca o forta a naturii. Poate ca samanii au puterea de a controla vremea, deoarece au invatat sa-si stapaneasca si sa foloseasca puterea propriei constiinte.

Se pare ca o minte individuala are doar o putere limitata. Aceasta trebuie sa comunice cu alte minti, vazute si nevazute, pentru a pune in miscare sau a modifica lumea materiala.

4 comentarii la „Cat de mare e puterea mintii asupra materiei? Mintea globala e o realitate”

  1. Un articol special si care readuce un subiect oarecum evitat de lumea stiintifica. Poate voit, avand in vedere implicatiile trairii, daca ar fi perfect constientizat de mase. Vibratia de orice fel o poti simti chiar si pe un stadion, sau in timpul unui concert, cand, fie si detasat, este imposibil sa nu te simti legat de masa de oameni, care canta, striga, se bucura sau nu. Ce sa mai spun despre rugaciunea colectiva, sau un moment de reculegere (in adevaratul lui sens, nu doar din politete). O singura afirmatie imi mai taie din elan – aceea ca noi influentam evenimentele, le facem sa se intample. Imi place sa ma gandesc ca nu ne gandim de fapt la rau, ci doar il percepem inainte; poate daca am avea sufletul un pic mai deschis, si am primi acea informatie din timp, am putea schimba unele lucruri. Fiind atat de preocupati de material, degeaba sufletul implicit constiinta, inca mai simt un potential pericol, pentru ca nu avem puterea de a intelege acel “semnal” si de a actiona. Nu mai avem nici macar sensibilitatea rece a aparaturii care inregistreaza.

  2. Am spus eu ca natura nu exista, ca nimic nu este in jurul nostru, nu este perceput? Citeste cu atentie, tocmai vorbeam despre experienta dintr-un stadion; dar atata timp cat suntem prea adanciti sub povara stresului cotidian, atata timp cat am uitat ce inseamna natura cu adevarat, am uitat de trairile adanci, spirituale, nu ai cum sa mai fi receptiv la manifestarea lumii subtile. Dupa ce alergam de bezmetici prin magazine sa cumparam si iar sa cumparam, ajungem obositi acasa…mancat, dus, dormit. Atat. Nu mai ramane timp decat poate de vreo ora de tv. Nici macar sa ne gandim daca am avut vreun moment frumos in ziua respectiva nu mai avem “timp”; toata morisca asta zilnica te seaca de orice energie. Si cum sa mai poti primi ceva, cand esti inchis, invaluit in material, izolatia perfecta.

  3. Secretul puterii pe care o are mintea umana care isi are sediul material in creier este capacitatea unui creier de a intelege ceea ce face . Ganditiva cat de bune sunt conexiunile intr un creier care are capacitatea sa inteleaga ceea ce gandeste . Prin exercitiu aceste conexiuni la nivel neuronal se sudeaza si dupa aceea se intaresc , daca apar noi informatii se creeaza conexiuni noi si tot asa avand ca spatiu material de lucru creierul uman . Cand termini un domeniu de lucru incepi sa lucrezi la alt domeniu si vei stabilii conexiuni noi in interiorul creierului . A face exercitiu mental tot timpul este lucrul cel mai util pe care il poti face pentru tine ca persoana . De ce spun asta gandestete cat te minunezi cand vezi pe cineva care stie sa faca ceva imposibil fara mult antrenament . Acum gandestete cate poate face mintea ta care a fost antrenata asemeni unui sportiv de mare performanta . Raspunsul este ca o minte bine antrenata poate face cu ajutorul trupului pe care il coordoneaza tot ce pot cei bine antrenati intr un anumit domeniu cu alte cuvinte antrenindu ti mintea ai obtinut acces la absolut tot ce vrei sa faci in continuare atat fizic cat si psihic .

Lasă un comentariu