Dracusorul din sticla sau „genius”: o legenda incredibila

Social Media

geniul din sticlaSpiritele sunt foarte diferite de oameni: au propriile lor valori, propriile lor sentimente, se infurie si se irita usor. Pentru a evita sa le intalnesti sau sa le provoci, e mai bine sa le cunosti. Astfel, dintre spiritele binevoitoare fac parte: spiridusii (la romani), kobolzii (la germani), micul demon familial francez lutin, omuletul scotian, brownie, duhul domestic slav – domovoi. Toti se trag din acelasi neam cu spiritul protector al romanilor – genius.

In ce-l priveste pe spiridusul nostru autohton el este, in general, favorabil, rareori nefast. Kernbach, in „Dictionarul de mitologie” spunea urmatoarele: „Un dracusor in carne si oase sau intruchiparea acestuia intr-o vietate vazuta sau nevazuta, care, la casa unde sade, aduce toate nenorocirile de pe lume, atat cat traieste omul. El se naste dintr-un ou parasit, care e clocit la subsuoara un timp determinat, avand adesea aspect de pui de gaina sau de sarpe in miniatura. Cu dibacie, el poate fi manevrat sa satisfaca cererile de bani formulate de cel care l-a clocit. Se pastreaza bine intr-o sticla inchisa si nu poate fi indepartat decat daca e legat intr-o basma aruncata pe ulita, pentru a fi ridicata de cineva. Pentru a nu deveni malefice, spiritele trebuie puse la treaba de catre oameni.”

In unele mitologii exista credinta ca anumite persoane pot intretine legaturi permanente cu spiritele invizibile, pe care le pun sa actioneze in interesul lor. Din aceasta categorie fac parte vrajitoarele, descantatoarele, ghicitoarele in bobi, dar si bizarii solomonari, niste vrajitori populari in traditia rurala romaneasca, buni manuitori ai magiei, inzestrati cu puteri supranaturale si care aveau legatura cu duhurile. Dupa credinta populara, ei stiu sa incalece pe balauri, sa zboare deasupra norilor si sa inlature sau sa aduca ploaia si grindina. Dupa traditie, sunt succesorii regelui biblic Solomon, considerat in folclorul multor popoare un vrajitor.

 


Social Media