duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăSpiritualitate teoreticaTraditii si superstitiiMinunata poveste a lui Mos Craciun in tara noastra

Minunata poveste a lui Mos Craciun in tara noastra

Minunata poveste a lui Mos Craciun in tara noastra

Dati like si inscrieti-va AICI pe pagina oficiala de Facebook a site-ului Almeea.ro

https://www.facebook.com/almeea2008

mos_craciun_4La noi in tara, Sf. Nicolae – Mos Craciun au convietuit mult timp impreuna. Varguta lui ,,Sf. Nicolae”, mai prezenta pentru copiii obraznici o amenintare. Dupa primul razboi mondial, figura lui Mos Craciun devine din ce in ce mai populara. La ea contribuie in mod deosebit „Universul Copiilor si al Tineretului”, „Unchiul Nita al d-lor Marin I. Predescu si Ilie Algazi” cu „ilustratiunile” facute de pictorul Pascal.

Florin Obogeanu scrie in 1933 o poezie intitulata „Mosul cu barba de vata”, dedicata lui Mos Craciun:

„Frunza verde, flori de nalba,
Si-anul asta a venit
Mosul bland cu barba alba
Si cojoc introenit.
A batut incet la usa
Cu toiagu-i de alun
Frunza verde de branduse
Eu stiu ca-i Mos Craciun.
Frunze albe, flori de ger
Pe la case cu copii
Mosul a venit din cer
Sa aduca jucarii.
Sus, pe bradul minunat,
Printre stele de betea,
Sta urseiul luminat,
Papusoi de catifea.
Tren, otomobil, un cal
Mosul bland a scos din sac,
Si o vie pe un deal
Cu al ei frumos conac.
Firisor uscat de iarba
Tudorica zise tare:
– Te cunosc eu dupa barba Mosule,
esti tata mare…
Frunza verde portocale,
Sanda a sarit, deodata:
– Nu, nu este tata mare!
Barba lui nu e de vata…”

Iata povestea lui Mos Craciun, culeasa si povestita de I. Dragoslav:

Aflandu-se la casa lui Craciun, Maica Domnului ii spune acestuia: „Nu te teme Craciune, Dumnezeu, sfantul, a vrut sa trag la casa ta si sa fac minunea asta, ca sa-ti arate, ca s-a apropiat imparatia cerurilor. De azi inainte numele tau va fi pomenit in veac de veac de toate natiile pamantului. Si ziua ta de azi sa fie pomenita cu nasterea baietului meu. Da, pentru ca ai taiat manile femeii tale, pe langa ca ai albit, ai sa mai capeti o osanda: Tu niciodata sa nu mai mori si sa nu fii acasa de ziua ta ci, de la cantatul cocosilor din sara zilei lui Ion Botezatorul, feciorul sfintilor Zaharia si Lisaveta, sa umbli ca gandul din targ in targ, din sat in sat si din casa in casa, din palat in bordei, cu o traista in spate plina cu varzari, bocanete, parale, lemne, strae, stele, luceferi, jucarii, carti de povesti, pe care Craciunoaia ti le-a pregatit in vreme de un an, si sa le imparti la bogat si la sarac, unde te-i pricepe si sa canti cu steaua, nasterea baietului meu”.

Mos Craciun a rezistat pana in anii 70, cand a fost schimbat in „Mos Gerila”. Dupa revolutie „Mosul” si-a recapatat locul cuvenit.

ATENTIE!

Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate juridica sau de orice alta natura pentru articolele legate de vindecarea fizica / psihica / spirituala, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente, exercitii si / sau alte terapii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti un consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.