Peristan, „Tara Zanelor” din Pakistan

Social Media

Se pare ca aproape fiecare cultura are un mit sau un folclor despre fiinte inaripate (zane) care pot fi bune sau rele sau undeva la mijloc. O specie interesanta si neobisnuita de zane exista intr-un loc numit Tara Zanelor din muntii Pakistanului (in varful Terich Mir – 7708 metri). Numele zanei este Peri – un cuvant care in limba persana veche inseamna „aripa”.

In acest loc traieste markhorul – o specie de capra mare cu coarne lungi – care este animalul national al Pakistanului. Se spune ca fiecare markhor este pazit de un Peri si oricine vaneaza unul trebuie sa obtina permisiunea de la Peri – nerespectarea acestui lucru ar putea duce la ranirea vanatorului sau chiar la rapirea sa.

Mitologia persana antica spun despre Peri ca fiind spirite inaripate de o mare frumusete. Primele traduceri persane ale Coranului spuneau ca aceste Peri sunt versiuni bune ale djinilor si ii protejeaza pe oameni de djinnii cei rai. Deoarece Peri sunt de sex feminin, se crede ca sunt deosebit de protectoare pentru femei, in special pentru cele care sunt insarcinate. Se spune ca unii samani solicita ajutorul lu Peri pentru a vindeca femeile dupa un avort spontan. Barbatii pot primi ajutor si ei de la Peri; exista lideri spirituali cunoscuti sub numele de peri-khan, care pretind ca fac vraji de dragoste cu ajutorul lor.

Cultura Kalash este un grup etnoreligios din Pakistan, iar oamenii sai practica propria religie non-islamica, care este o forma de animism. Nu este surprinzator ca credinta lor in Peri este legata mai puternic de markhor. In traditiile lor, varful Terich Mir este casa zeitei Krumai. Schimbatoare de forme, despre ea se spunea ca ar fi o nou-venita sau un intrus printre ceilalti zei ai Kalashului.  Deoarece Krumai s-a schimbat intr-un markhor, exista unele legende populare care spun ca acesta este motivul pentru care markhorul este protejat de zanele Peri. Cu toate acestea, alte versiuni ale legendei spun ca zanele Peri sunt schimbatoare de forma care se transforma in markhor – aripile lor devin apoi frumoasele coarne curbate ale caprelor.

Exista si povesti diferite despre locul in care se afla cu adevarat Tara Zanelor. Versiunea persana veche si islamica spune ca e vorba de Terich Mir, pe care il numesc fortul de aur al regelui lor si un loc al rautatii si al mortii in care niciun muritor nu ar trebui sa indrazneasca sa se aventureze sau isi va intalni moartea. Deoarece Terich Mir este casa lor, Peri au voie sa o paraseasca. O legenda spune ca atunci cand o zana Peri prinde un om, il duc inapoi la curtea regelui zanelor de pe Terich Mir, unde i se da doua potire, unul umplut cu sange si celalalt cu lapte. Daca alege sangele, persoana devine invizibila pentru tot restul vietii. Bautul laptelui il face inconstient.

Legendele zanelor Peri din Peristan (Tara Zanelor din Pakistan) continua si astazi.


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply