Meditatii tantrice (2): meditatie asupra intunericului

intuneric“Cand ploua, intr-o noapte intunecata, patrunde in aceasta intunecime ca in forma formelor”

A existat o scoala esoterica foarte veche despre care multi poate ca nu au auzit: scoala Eseniana. lisus a invatat in aceasta scoala; el a apartinut unui grup esenian. Aceasta grupare eseniana este singura scoala din lume care sustine ca Dumnezeu este intunericul absolut. Coranul spune ca Dumnezeu este lumina, Upanishadele si Biblia afirma acelasi lucru. Singura traditie din lume care sustine ca Dumnezeu este ntunericul, intunecimea absoluta, este traditia eseniana.

Este ceva minunat; ciudat, dar totusi foarte frumos – si esential. Trebuie sa ii intelegi sensul si atunci aceasta tehnica te va putea ajuta; aceasta este o tehnica folosita de esenieni pentru a patrunde intunericul, pentru a deveni una cu el.

Gandeste-te. De ce peste tot Dumnezeu a fost simbolizat ca lumina? Nu pentru ca Dumnezeu este lumina, ci pentru ca omului ii este frica de intuneric. Este frica umana – noua ne place lumina si ne este frica de intuneric; nu putem concepe ca Dumnezeu sa fie intuneric. Este ceva uman. Noi il simbolizam pe Dumnezeu ca fiind lumina, deoarece ne este frica de intuneric.

Zeii nostri sunt creati din frica. Noi le dam acestora forma si viata, dar acest lucru arata totul despre noi si nu despre zei. Ei sunt creatia noastra. Ne este frica de intuneric si de aceea il simbolizam pe Dumnezeu ca fiind lumina. Insa tehnicile pe care le discutam apartin altei scoli.

Esenenii spun ca Dumnezeu este intuneric si este un adevar: intunericul este etern. Lumina vine si pleaca, intunericul ramane. Dimineata soarele rasare si acolo apare lumina; seara soarele apune apare intunericul. Acesta este mereu acolo – nu rasare si nu apune niciodata. Lumina apare si dispare; intunericul ramane. Lumina are intotdeauna o sursa; intunericul este fara sursa. Ceea ce are o sursa nu poate fi ceva infinit si etern, doar ceea ce nu are sursa este vesnic si infinit. Lumina creeaza o anumita tulburare – din aceasta cauza nu poti dormi pe lumina. Ea creeaza o tensiune. Intunericul este o relaxare totala.

Dar de ce ne este frica de intuneric? Deoarece noua, lumina ne apare ca fiind viata – chiar este, iar intunericul pare a fi moarte – chiar este. Viata apare prin lumina si atunci cand mori pari a te cufunda intr-un intuneric etern. De aceea simbolizam moartea prin culoarea neagra. Dumnezeu este lumina si moartea este intunericul. Dar acestea nu sunt altceva decat proiectlile fricii noastre. De fapt, intunericul este infinit si lumina este limitata. Intunericul pare a fipantecul din care se naste totul si in care se reabsoarbe totul.

Acest este punctul de vedere sustinut de eseneni. Este ceva minunat si totodata de mare ajutor, pentru ca daca vei iubi intunericul nu te vei mai teme de moarte. Daca poti patrunde in intuneric – si nu o poti face decat atunci cand nu mai exista nici un fel de teama – atunci vei atinge starea de relaxare totala. Daca poti deveni una cu intunericul, atunci te vei dizolva, aceasta va fi o abandonare totala. Acum, aici nu mai exista nici un fel de frica, pentru ca a deveni una cu intunericul inseamna a deveni una cu moartea. Acum nu mai poti muri, esti nemuritor. Intunericul este nemuritor, este vesnic. Lumina se naste si moare; intunericul pur si simplu este. El fiinteaza la nesfarsit.

Pentru a practica aceste tehnici este bine mai intai sa tii minte ca nu trebuie sa existe in mintea ta nici un fel de teama sau frica de intuneric. Altminteri cum ai mai putea sa faci acest experiment? Mai intai trebuie sa elimini frica. Deci, ca un pas preliminar, practica urmatorul lucru: stai in intuneric, stinge luminile si simte intunericul. Dezvolta-ti o atitudine de iubire fata de el; permite-i sa te atinga. Priveste-l. Stai cu ochii deschisi intr-o camera sau noapte intunecoasa si creeaza o legatura, o comuniune cu acesta. Daca incepi sa te temi, atunci aceste tehnici nu te vor ajuta, nu le poti practica.

Mai intai, trebuie sa dezvolti o profunda relatie de prietenie cu el. Noaptea, cand toti dorm, stai in intuneric. Nu face nimic altceva, doar stai. Si doar prin aceasta te vei apropia foarte mult de el – acesta este foarte relaxant. Tu inca nu l-ai cunoscut, datorita fricii. Daca nu iti este somn  nu stai cu lumina stinsa, ci aprinzi imediat luminile si citesti o carte sau faci orice altceva, dar nu vei ramane in intuneric. Stai cu el. Si daca poti sta cu el, acesta iti va deschide noi usi, noi intelegeri.

Omul s-a inchis total fata de intuneric. Si sunt anumite motive care au cauzat acest lucru, motive istorice – pentru omul primitiv in timpul noptii era foarte periculos. In timpul zilei se afla in siguranta: atunci putea vedea mai bine si nu il putea ataca prin surprindere nici un animal; astfel reusea sa se apere – cel putin putea sa fuga. Dar pe timpul noptii peste tot era intuneric si era complet neajutorat – iar aceasta teama a patruns adanc in subconstientul sau. lar noi inca ne mai temem.

Acum nu mai traim in pesteri si nu mai suntem panditi de tot felul de animale de prada, nimeni nu ne va ataca – dar frica inca exista. Ea a patruns adanc inauntru, deoarece mintii umane i-a fost frica timp de mii de ani, timp de milioane de ani. Subconstientul tau nu este de fapt numai al tau; un anumit fragment din el provine din subconstientul colectiv. Frica exista in el si datorita acestei frici tu nu poti trai o comuniune adevarata cu intunericul.

Inca ceva: din cauza acestei frici, omul a inceput sa venereze focul. Cand a fost descoperit focul, acesta a devenit un zeu. Dar nu inseamna ca este chiar un zeu, insa aceasta se datoreaza fricii noastre. Ziua era lumina si omul era mai protejat; noaptea era intuneric iar atunci cand a fost descoperit focul era normal ca acesta sa fie idolatrizat – a devenit zeul cel mai puternic. In zoroastrism inca se mai venereaza focul. Venerarea focului a aparut tocmai datorita fricii de intuneric. Pe timpul noptii, focul era un prieten, un protector, un aparator divin.

Aceasta frica inca mai exista. Poate ca nu esti constient de ea deoarece inca nu ai fost pus in situatii in care sa devii constient de ea, dar poti incerca sa vezi daca iti apare. Intr-o noapte fara luna stinge luminile si stai in intuneric – atunci aceasta frica primitiva va aparea. Chiar in casa fiind, vei simti ca in preajma ta se afla niste animale salbatice. La cel mai mic zgomot ea va aparea – vei simti un pericol. Dar acolo nu se afla nici un fel de pericol si acesta exista doar in subconstientul tau. Ori de cate ori ai ocazia sa te afii in intuneric si sa fii treaz…. Insa te poti amagi in doua feluri: ori vei aprinde lumina, ori te vei culca. Ambele trucuri sunt folosite pentru a fugi de intuneric. Daca dormi atunci nu iti va mai fi frica de el, deoarece nu mai esti constient. Sau daca esti constient vei aprinde lumina. Nu aprinde lumina si nu te culca. Ramai in intuneric.

Vor fi simtite multe temeri. Simte-le. Fii constient de ele. Adu-le in lumina constiintei tale. Ele vor veni singure si atunci cand apar, ramai un martor, un observator al lor. Acestea vor disparea si intr-o buna zi vei putea sta in intuneric fara sa ai nici o frica, vei fi total pierdut in el. In acel moment se produce un fenomen foarte minunat. Atunci vei putea intelege ceea ce spun esenienii ca Dumnezeu este intunericul absolut.

Cand ploua intr-o noapte intunecata patrunde in aceasta intunecime ca in forma formelor
.Toate formele apar din intuneric si se dizolva in el. Lumile sunt create din intuneric si apoi dispar tot in el. Intunericul este pantecul, el este pantecul cosmic. Acolo este tacerea netulburata si absoluta.

Intr-o noapte intunecata fara luna… patrunde in aceasta intunecime ca in forma formelor. Fii un martor al acestei intunecimi si apoi dizolva-te in ea. Ea este forma tuturor formelor. Tu esti o forma – te poti dizolva in ea.

Acolo unde exista lumina tu esti definit. Eu te pot vedea datorita luminii. Acum corpul tau este definit, acum ai niste limite. Marginile exista datorita luminii. Dar cand lumina nu mai exista, limitele dispar, se dizolva. In intuneric nu este definit, totul se contopeste cu totul. Formele dispar.

Aceasta poate fi o cauza a fricii noastre – deoarece atunci cand tu nu esti bine definit nu stii cine esti. Fata nu mai poate fi vazuta, corpul nu mai poate fi cunoscut. Totul se contopeste intr-o existenta fara forma. Chiar aceasta este cauza fricii – deoarece nu iti poti simti existenta ta marginita. Existenta devine vaga si frica isi face aparitia – nu mai stii cine esti. Egoul nu mai poate exista; este dificil sa existi ca ego fara sa fii definit. Omul simte frica si vrea ca acolo sa apara lumina.

Va fi mai usor sa te contopesti in intuneric decat in lumina, deoarece aceasta creeaza distinctii. Intunericul inlatura toate distinctiile. In lumina poti fi urat sau frumos, bogat sau sarac. Lumina iti da o personalitate, ­o definire – educat sau needucat, sfant sau pacatos. Lumina te dezvaluie ca fiind o persoana distincta. Intunericul te invaluie, te accepta fara nici un fel de marginiri sau definitii. Tu esti invaluit de acesta si deveniti unul singur. Intunericul actioneaza mereu in acelasi mod, dar nu il poti intelege deoarece iti este frica. Inlatura-si frica si deveniti una.

Patrunde in aceasta intunecime ca in forma formelor.
Patrunde in aceasta intunecime … Cum poti patrunde in intuneric? Prin trei moduri: unul este sa privesti continuu in intuneric. Dificil. Este mai usor sa privesti la o flacara sau la orice sursa de lumina, deoarece exista ca un obiect definit; iti poti directiona atentia spre ea. Intunecimea nu este un obiect; ea se afla peste tot, tu nu o poti vedea ca pe un obiect. Priveste in gol, in vid. Acesta se afla peste tot in jurul tau, doar trebuie sa il privesti. Stai linistit, simte-te relaxat si priveste in el. Va incepe sa patrunda in ochii tai si atunci vei incepe sa patrunzi si tu in el.

Cand practici aceasta tehnica noaptea, stai cu ochii deschisi. Nu ii inchide, deoarece atunci vei avea un alt tip de intuneric. Acesta va fi propriul tau intuneric, va fi un intuneric mental; nu este real. Nu este real. Este ceva negativ, nu pozitiv. Daca inchizi ochii ziua vei vedea un intuneric, dar acesta este doar opusul luminii. Exact ca atunci cand te uiti la o fereastra si apoi cand inchizi ochii vei vedea negativul ferestrei. Toate experientele tale sunt bazate pe lumina si de aceea atunci cand inchidem ochii avem doar un negativ al luminii, pe care il numim intuneric. Dar acesta nu este real; nu este bun.

Stai cu ochii deschisi in intuneric si vei vedea un alt intuneric – cel pozitiv. Priveste fix in el. Continua sa privetti. Ochii vor incepe sa te doara si iti vor da lacrimile. Dar nu te ingrijora, continua sa privesti mai departe. Si in momentul cand acel intuneric real iti va patrunde in ochi, acesta iti da un sentimentde relaxare. Cand intunericul real patrunde in tine, tu vei fi plin de el.

Iar aceasta patrundere in intuneric te va goli de tot intunericul negativ pe care il ai. Acesta este un fenomen foarte profund. Intunericul pe care il ai in tine este negativ; el este impotriva luminii. Nu este o absenta a luminii, ci este chiar impotriva ei. Nu este acel intuneric despre care Shiva spune ca este forma formelor – adevaratul intuneric care exista. Ne este atat de teama de acesta incat am creat surse de lumina peste tot si acum traim intr-o lume luminata in care suntem protejati. Apoi ne inchidem ochii si lumea luminata, este reflectata negativ, in interior. Am pierdut contactul cu adevaratul intuneric – intunericul de care vorbesc esenienii. Acum nu rnai avem nici un fel de contact cu acesta. Ne temem atat de mult de el incat i-am intors complet spatele.

Deci tehnica va fi dificila, dar daca o vei face ea se va dovedi fantastica, este miraculoasa. Vei descoperii o fiinta diferita, o existenta diferita. Cand intunericul intra in tine, tu vei intra in el – este intotdeauna ceva reciproc. Nu poti patrunde in vreun fenomen cosmic fara ca acesta, la randul lui, sa nu patrunda si el in tine. Nu vei putea sa fortezi intrarea in el, nu il vei putea viola. Cand insa tu esti deschis, vulnerabil, si ii faci loc sa te patrunda, atunci de-abia vei intra in el si tu. Este intotdeauna ceva mutual. Nu poti forta, poti doar permite.

Acum este dificil sa gasesti in orasele moderne adevaratul intuneric despre care vorbesc; chiar si in casele noastre este dificil de gasit. Cu aceasta lumina ireala noi am facut ca totul sa fie ireal. Chiar si intunericul este poluat, nu mai este pur. Deci este bine sa gasesti un loc mai singuratic in care sa poti simti intunericul real. Te poti duce intr-un sat unde nu exista electricitate sau poti merge la munte. Stai acolo o saptamana si experimenteaza, simte intunericul pur.

Te vei intoarce un om total diferit, deoarece in aceste sapte zile de intuneric absolut vor iesi la supratata toate fricile primitive pe care le ai. Va trebui sa stai fata in fata cu subconstientul tau. Acolo iti pot aparea tot felul de monstri care vor parea reali. Intreaga umanitate…va fi ca si cum vei trece prin timp si din adancul subconstientului tau vor iesi la suprafata multe lucruri. Acestea vor parea reale si te pot infricosa foarte mult – insa ele nu sunt decat creatiile tale mentale.

18 Comments

Leave a Reply