Meditatii tantrice (1): meditatia asupra gustului

Social Media

delicios„Atunci cand mananci sau bei, devino gustul mancarii sau al bauturii si ramai cu el”

Mancam diverse alimente; nu putem trai fara mancare. Dar alimentele mancam inconstient, automat, ca un robot. Daca gustul nu se remarca cu nimic, pur si simplu mananci. Mananca incet si fii constient de gust. Si doar atunci cand vei manca incet, vei putea fi constient. Nu doar inghiti anumite lucruri. Gusta-le fara graba si devino gustul. Cand vei simti dulce, devino dulce. Si apoi vei putea sa simti peste tot corpul, nu doar in gura si pe limba -vei putea simti in tot corpul! O anumita senzatie dulce (sau orice alt gust) se va raspandi in valuri. Orice mananci, simte gustul si devino gustul.

Astfel, tantra pare a fi opusa altor traditii. De exemplu, jainismul spune „Nu simti gustul”. Un alt om spiritual, Mahatma Ghandi avea o regula in ashramul sau: „Nu simti gustul. Mananca, dar sa nu simti gustul. Uita de gust. Mancatul e o necesitate, dar fa-o mecanic. A gusta inseamna dorinta, asa ca sa nu simtiti gustul.” Tantra spune sa gusti cat de mult poti, sa fii mai sensibil, mai plin de viata. Si nu doar sa fii mai sensibil, ci sa devii insasi gustul.

Dca nu vei simti gustul, simturile tale vor deveni moarte. Vei deveni si mai putin sensibil. Si avand mai putina sensibilitate, nu vei mai fi capabil ca sa iti simti corpul, si nu vei mai fi capabil sa iti percepi toate simturile. Si apoi vei ramane centrat doar in cap. Si aceasta focalizare in cap, in minte inseamna diviziune. Tantra iti spune sa nu creezi nicio diviziune cu tine insuti. E frumos sa simti gustul, e frumos sa fii sensibil. Si cu cat vei fi mai sensibil, cu atat vei fi mai viu, si cu cat vei fi mai viu, cu atat mai multa viata va patrunde in fiinta ta interioara. Si vei fi mai deschis.

Poti sa mananci alimente fara sa le simti gustul; nu e greu s-o faci. Poti sa atingi pe cineva, fara sa asimti atingerea – nu e dificil. Deja o facem. Poti sa strangi mana cuiva, fara sa-l atingi, pentru ca a atinge inseamna ca in toate degetele si palma ta sa iti pui tot sufletul. Doar atunci poti atinge. Poti sa dai mana cu cineva si sa o strangi, dar acolo nu va fi prezenta decat o mana moarta. Pare să fie ca o atingere, dar nu este. Noi nu ne atingem! Ne e frică să atingem pe cineva, deoarece simbolic atingerea a devenit sexuala. Poti sta intr-o aglomeratie, in tramvai, tren, atingand multe persoane, dar de fapt tu nu le atingi cu adevarat si nici ele nu te ating cu adevarat, pentru ca nici tu si nici ei nu sunteti prezenti cu sufletul in acea atingere, de parca s-ar atinge doua corpuri moarte.

Insensibilitatea este un lucru rau. Este un lucru rau intrucat tu te protejezi impotriva vietii. Ti-atat de mult de frica de moarte si totusi tu deja esti o persoana moarta. Nu ai de ce sa-ti fie frica pentru ca nimeni n-o sa moara; tu esti deja mort. Si de asta ti-e frica, intrucat nu ai trait. Ai ratat viata si moartea se apropie. O persoana care este cu adevarat „vie” nu are de ce sa se teama de moarte, intrucat ea traieste. Atunci cand traiesti, nu are de ce sa-ti fie frica de moarte. Poti sa-ti traiesti chiar si moartea. Cand moartea iti va veni, vei fi atat de sensibil, incat te vei bucura de ea. Va fi o experienta minunata. Atunci cand esti cu adevarat „viu” iti vei trai chiar si moartea si moartea nu mai exista acolo. Vei fi atat de sensibil fata de corpul muribund, incat te vei retrage catre propriul centru si te vei dizolva usor, si astfel vei deveni nemuritor.

Atunci cand mananci sau bei, devino gustul mancarii sau al bauturii si ramai cu el. Cand bei apa, simte-i racoarea. Inchide ochii, bea incet si gust-o. Simte racoarea si simte ca tu a devenit acea racoare, pentru ca racoarea iti este transferata tie din apa si a devenit parte din corpul tau. Gura ta atinge, limba ta atinge si racoarea iti este transferata. Permite-i sa i se intample tot corpului tau. Permite-i sa se raspandeasca in valuri in tine si vei simti racoarea in tot corpul. Astfel, sensibilitatea ta creste si vei deveni mai viu.

Toti suntem frustrati, ne simtim goi si continuam sa vorbim despre faptul ca viata este goala. Dar sunt diferite motive pentru care ea este asa. Ne simtim goi pentru ca nu permitem sa ne umplem sufletul. Avem o armura in jurul nostru care ne apara. Ne e frica sa fim vulnerabili si ne aparam impotriva tuturor. Si astfel devenim morminte, lucruri moarte.

Tantra ne spune sa devenim vii, mai vii, pentru ca viata inseamna Dumnezeu. Nu exista un alt Dumnezeu decat viata. Fii mai viu si vei deveni mai divin. Fii total viu si nu va exista moarte pentru tine.


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply