Home Spiritualitate practicaFenomene psi Incercati sa visati lucid, pentru a scapa de cosmaruri!

Incercati sa visati lucid, pentru a scapa de cosmaruri!

by admin
93 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

vis lucidStiati ca se poate visa lucid? Un „visator lucid” este capabil sa-si dea seama, in timpul somnului, de faptul ca viseaza, iar apoi poate controla desfasurarea visului. Beneficiul clinic, care este evident, este acela ca pacientul este invatat sa scape dintr-o situatie dificila si continua sa viseze despre subiecte mai linistitoare.

Psihologul si medicul de la Harvard, dr. Morton Prince, numea acest lucru „constiinta dubla”. Dr. Stephen LaBerge, cercetator la Stanford Sleep Laboratory (Laboratorul pentru studiul somnului), se refera la somnul lucid ca la o stare „de prezenta totala, treaza, in mijlocul lumii din vis”. Cei mai multi dintre noi nu sunt constienti de faptul ca viseaza; preiau tot ce li se intampla ca si cum ar fi fapte reale. Exista numeroase exemple de oameni de stiinta care au facut descoperiri uluitoare in timpul viselor si s-au trezit cu solutia la problemele care-i framantau.

In 1974, la o intalnire a Asociatiei pentru Studiul Psihofiziologiei Somnului, psihologul Patricia Garfield a adus dovada ca prin „autoconditionare” – interesul intens pentru vise si planificarea avansata – putem determina continutul viselor si putem induce vise lungi, lucide. Ea insista ca putem avea cu totii vise lucide, in care sa facem orice vrem.

Sa fie oare posibil sa ne eliberam de propriile cosmare din vise? Da, spune Rosalind Cartwright, directoare a Serviciului pentru Tulburari ale Somnului din cadrul Centrului de Cercetare al Centrului Medical Presbiterian St. Luke din Chicago. Cu cativa ani in urma, dr. Cartwright isi invata pacientii care aveau vise neplacute repetate sa apese pe o sonerie cand incepeau sa viseze. Odata treziti, puteau povesti visul. Apoi pacientul si psihoterapeutul puteau planifica impreuna cum sa modifice mai bine visul. Cand pacientul a adormit din nou in laborator si a semnalat inceputul unui cosmar, tehnicianul a raspuns la semnal pentru a-i reaminti sa-si modifice visul, iar pacientul a facut acest lucru cu succes. O femeie, care visa in mod repetat ca este atrasa in adancul apei de valuri uriase, si-a dat seama ca ar trebui sa poata inota si in vis, la fel ca in realitate, si a invatat sa se scufunde pe sub valurile din vis. Visul respectiv nu s-a mai repetat niciodata.

Cand a ajuns la Stanford pentru pregatirea lucrarii de doctorat, LaBerge a avut inspiratia sa-si reinvie propria visare lucida in scop stiintific. A pus la punct o metoda pe care a numit-o „inductia mnemonica a viselor lucide” – prescurtat MILD. Trezindu-se din vis, mai intai il memora, apoi petrecea zece sau cincisprezece minute citind sau facand o alta activitate care presupunea o stare de trezie completa. In timp ce incerca sa adoarma din nou, isi spunea: „Data viitoare cand voi visa, vreau sa-mi dau seama ca visez.” Prin MILD, LaBerge a descoperit ca putea stimula visarea lucida ori de cate ori dorea.

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

6 comments

Andi 15 august 2013 - 8:45

Eu unul, cand ajung in starea aia de constienta, nu mai pot controla mult visul si ma trezesc… Oricum e tare senzatia aia cand iti dai seama ca visezi si ca poti face orice ca nu te trage nimeni la raspundere! 🙂 Pacat ca se termina repede… 🙂

AbelVanKiller 17 august 2013 - 0:00

Am mai auzit de un fenomen interesant numit “sleep paralysis”.Ramai paralizat in timp ce incerci sa dormi si am inteles , nu doar faptul ca atunci cand deschizi ochii vezi niste umbre ciudate care iti pot face rau , ci poti sa iesi din corp ( dar asa iti lasi trupul prada entitatilor din cate am inteles) dar cica e la fel de asemanator cu a ramane constient si iti poti imagina orice vrei in camera si se intampla daca nu iesi din corp , cel putin asa am inteles.Ca sa poti face asta trebuie sa stai nemiscat timp de 20-30 de minute (chiar daca te apuca mancarimi prin anumite zone ale corpului , nu trebuie sa misti).

Eugenia 19 august 2013 - 22:50

Da, şi mie mi s-a întâmplat cam de vreo trei ori.
“Aaaaa sunt în vis, nu mi se poate întâmpla nimic rău.”
Nici eu nu pot controla prea mult visul, probabil trebuie mai multă pregătire…

Miky 5 septembrie 2013 - 20:52

O singura data am reusit in viata sami controlez visul..nu de mult acum 3 4 luni….ma simteam de parca pluteam..a fost super..chiar daca a durat 5 min:(

Florin 9 septembrie 2013 - 18:34

Eu visez lucid 50 %.In unele vise(am vise ciudate cu chestii ciudate,doar de astea am)imi dau seama ca visez dar nu le pot controla.

Incercati sa visati lucid, pentru a scapa de cosmaruri! - REVISTE 9 octombrie 2013 - 16:29

[…] dificila si continua sa viseze despre subiecte mai linistitoare. Psihologul si medicul de […] vezi in revista Sursa: Reviste – spiritualitate – […]

Leave a Comment