Durerile de spate sunt raul secolului! Aflati cum puteti scapa de ele „natural”!

Social Media

dureri de spateSe stie ca spatele nostru este primul receptor al stresului. Resimtim agresiunile vietii in coloana vertebrala, sinonima cu verticalitatea noastra, cu statutul nostru de „animal ciudat, care sta ridicat pe labele dinapoi”. O afectiune dorsala poate pune in discutie pozitia particulara, dominanta, a subiectului care sta in picioare. Anumiti psihologi au si remarcat, de altfel, ca atunci cand viata nu e prea generoasa cu noi, avem tendinta de a ne cocarja, mergand adusi de spate, cu capul in piept.

Se spune adesea ca „durerile de spate sunt raul secolului”, caci aceasta afectiune este foarte raspandita in zilele noastre, iar medicii stiu ca are legatura cu conditiile noastre de viata. Oamenii consulta frecvent medicii pentru aceasta afectiune si, prin urmare, se duc in mod firesc si la kinetoterapeut, spre a incerca sa atenueze durerea si, apoi, s-o faca sa dispara – cu rezultate diverse. Adevaratele dureri de spate trebuie sa fie luate foarte in serios, caci pot indica inflamari serioase ale vertebrelor, deformari grave sau chiar maladii canceroase. In toate cazurile, asadar, se impune consultarea medicului, fie si numai pentru a ne linisti.

Cateva sfaturi clasice pentru a va proteja spatele. Le putem rezuma in cinci puncte:
– Fortificati-va muschii abdominali, actionandu-i in permanenta, cu picioarele indoite, pentru a nu „violenta” coloana vertebrala.
– Cand va aplecati sa ridicati ceva de jos, nu va mentineti niciodata picioarele drepte. Indoiti-le, lasandu-va pe vine, cu spatele drept.
– La fel, cand aveti de ridicat un obiect greu: repartizati-va efortul mai degraba in picioare decat in brate, ghemuindu-va in loc de a va apleca prea mult pentru a apuca obiectul, dupa care ridicati-l folosind forta coapselor.
– Dimineata, cand va dati jos din pat, procedati in felul urmator: ridicati-va in capul oaselor, intoarceti-va spre margine, puneti pe podea un picior, apoi si pe celalalt, si ridicati-va cu coloana vertebrala dreapta. Acest lucru e foarte important, pentru ca dupa o noapte de inactivitae articulatiile noastre sunt „reci“ si „anchilozate”.
– Jucati-va de-a pisica, dar nu si de-a soarecele. Este nerecomandabil sa alergati si, ca regula generala, sa practicati toate acele sporturi care presupun sarituri (tot atatea socuri repetate pentru coloana vertebrala). In schimb, natatia este recomandata insistent (insa nu si inotul pe spate, care ne forteaza sa ne arcuim prea mult). Iar pentru a va destinde vertebrele, nimic nu e mai potrivit decat sa urmati exemplul animalelor: stand in patru labe, intindeti la maximum mainile in fata, in atitudinea tipica a pisicii sau a cainelui care se dezmorteste.


Social Media

1 Comment

Leave a Reply