vineri, februarie 3, 2023
AcasăSpiritualitate teoreticaFizica cuanticaIn lucrarea straveche indiana "Upanishade" se vorbeste despre concepte avansate de fizica...

In lucrarea straveche indiana „Upanishade” se vorbeste despre concepte avansate de fizica cuantica!

In lucrarea straveche indiana „Upanishade” se vorbeste despre concepte avansate de fizica cuantica!

Dati like si inscrieti-va AICI pe pagina oficiala de Facebook a site-ului Almeea.ro

https://www.facebook.com/almeea2008

Upanishadele reprezinta o straveche lucrare indiana, in care apar unele enunturi ce aduc aminte de fizica cuantica avansata! Cum asa? Ia observati urmatorul text: „Se misca si nu se misca / Este departe si este aproape. / Este inauntrul a toate / Si este in afara a tot”.

Revenind la fizica cuantica… despre o particula atomica nu putem spune nici ca exista intr-un anumit loc din spatiu, nici ca nu exista. Fiind o entitate probabilistica, particula are tendinte de a exista in puncte diferite si astfel se manifesta ca o realitate stranie, intre existenta si non-existenta. De aceea, nu putem sa-i descriem starea in termenii conceptelor contradictorii. Ea nu este nici prezenta intr-un loc bine definit, dar nu este nici absenta. Nici nu isi schimba pozitia, dar nici nu ramane in repaus. Ceea ce se schimba este probabilitatea, deci tendintele particulei de a exista in anumite puncte.

Dupa cum spune fizicianul atomist Robert Oppenheimer: „Intrebati, de exemplu, daca pozitia unui electron ramane aceeasi trebuie sa raspundem „nu”; intrebati daca ea se modifica in timp trebuie sa raspundem „nu”; la intrebarea daca electronii se afla in repaus vom raspunde „nu”; la intrebarea daca ei se afla in miscare, iarasi „nu””.

Forta si materie, particula si unda, miscare si repaus, existenta si non-existenta – iata cateva din conceptele a caror opozitie fizica moderna o depaseste. Dintre toate, opozitia existenta–non-existenta pare a fi cea mai radicala si, totusi, fizica atomica ne obliga sa trecem de granita dintre existenta si non-existenta. Aceasta este asertiunea cea mai dificil de acceptat in teoria cuantica si care face obiectul necontenitelor reinterpretari. In acelasi timp, situarea deasupra conceptelor de existenta si non-existenta reprezinta unul din aspectele stupefiante ale misticii orientale.

ATENTIE!

Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate juridica sau de orice alta natura pentru articolele legate de vindecarea fizica / psihica / spirituala, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente, exercitii si / sau alte terapii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti un consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.