Exercitii minunate pentru o sanatate mai buna, cu ajutorul ochilor si a soarelui!

soare pentru ochiUrmatoarele exercitii trebuie efectuate doar atunci cand soarele straluceste puternic, nu cand e acoperit de nori sau de ceata deasa si numai inainte de 9 dimineata ori dupa 4 dupa-amiaza, cand lumina soarelui nu are intensitate maxima. Fanii seriei Don Juan a lui Carlos Castaneda vor recunoaste aceste exercitii ca fiind similare unuia dintre exercitiile fundamentale de acumulare a energiei pe care Don Juan l-a invatat pe Carlos.

1. Stati in picioare sau sedeti comod undeva in natura, cu capul indreptat spre soare si cu ochii inchisi. Inclinati-va capul in asa fel incat ochii sa fie indreptati la aproximativ 10-15 grade deasupra soarelui, si nu direct spre acesta. Apoi deschideti ochii brusc si clipiti foarte rapid, timp de aproximativ trei secunde, cam de zece ori. Apoi inchideti ochii, intoarceti-va capul dinspre soare si faceti o pauza pentru a va odihni putin. Inclinati capul din nou spre soare, cu ochii inchisi, de data aceasta cu ochii indreptati la 10-15 grade sub soare. Repetati secventa de clipit, uitati-va in alta parte si repetati exercitiul uitandu-va la stanga si la dreapta fata de soare. Aceasta metoda asigura expunerea uniforma a retinelor la razele ultraviolete benefice, fara a concentra ochii direct spre soare. Puteti face acest exercitiu o data sau de doua ori pe sedinta.

2. A doua metoda este putin mai avansata. Adoptati aceeasi postura in natura ca si pentru exercitiul de mai sus. In loc sa clipiti repede spre soare, rotiti-va globii oculari intr-un cerc in jurul soarelui timp de trei-cinci secunde, apoi luati o pauza, uitati-va in alta parte si repetati de trei-cinci ori. Folositi exercitiul de rotire a ochilor prezentat in capitolul anterior ca exercitiu pentru longevitate. Aceasta metoda ofera o iradiere mai completa si mai uniforma a retinei cu energie ultravioleta, dar trebuie sa fiti atent sa nu va lasati ochii sa se concentreze direct asupra soarelui in timp ce ii rotiti in jurul lui.

Aceste exercitii nu se conformeaza intelepciunii occidentale conventionale conform careia expunerea directa la lumina soarelui e daunatoare pentru ochi. In primul rand, razele ultraviolete de unde scurte sunt cele daunatoare ochilor si pielii, iar aceasta portiune a benzii e complet filtrata de atmosfera, in special de atmosfera extrem de poluata din ziua de azi; doar radiatiile ultraviolete benefice de unde lungi ajung pe suprafata pamantului. In al doilea rand, atunci cand va uitati la soare sau la orice alt corp de luminozitate intensa, irisurile se contracta instantaneu pentru a ingusta deschiderea pupilei. Acest mecanism natural de protectie diminueaza cu eficacitate intensitatea generala a luminii care patrunde in ochi, pana la un nivel tolerabil, fara a elimina vreo parte a spectrului. In plus, ochii sunt atat se sensibili la expunerea prelungita ocazionala, cum ar fi petrecerea unei zile la plaja sau la munte, tocmai din cauza acestei deficiente cronice a expunerii la radiatii ultraviolete de care sufera ochii in urma stilurilor de viata moderne sedentare. Helioterapia recomanda expunerea scurta, dar zilnica a retinelor la soare, pentru a echilibra sistemul oculo-endocrin.

1 Comment

Leave a Reply