“Schimbarea la Fata” a lui Iisus Hristos – un fenomen care arata ca Sfantul Duh este real, fiind o energie luminoasa asemanatoare Soarelui

0
1296

In fiecare an, pe 6 august crestinii sarbatoresc “Schimbarea la Fata”, momentul in care Iisus Hristos isi descopera adevarata Sa natura (divina) in fata celor trei ucenici Petru, Iacob si Ioan.

Din Biblie, aflam ca in ziua Schimbarii la Fata, chipul lui Iisus “a stralucit ca Soarele”. Astfel, Iisus Hristos s-a aratat ucenicilor asa cum era dintotdeauna: Dumnezeu in slava. Fenomenul Schimbarii la Fata a fost pentru apostoli, care au inteles cum arata lumina adevarata a lui Dumnezeu. Apostolul Petru da marturie despre aceasta experienta tainica de pe muntele Taborului: “Am vazut slava Lui cu ochii nostri” (I Pt. 1, 16).

Experienta “Schimbarii la Fata” a avut-o multi sfinti. De exemplu, Sf. Serafim de Sarov, care ii spune lui Nikolai Motovilov ca scopul vietii crestine este dobandirea Sfantului Duh. Iar pentru ca Motovilov ii cere sa-i spuna mai precis ce este harul Duhului Sfant, Sfantul Serafim il stranse brusc in bratele sale, il privi drept in ochi, fata lui devenind dintr-o data mai stralucitoare decat soarele la amiaza, si ii zise cu putere: “Priveste-ma, prietene al lui Dumnezeu, nu-ti fie teama! I-am cerut Domnului, din adancul inimii, sa te faca demn de a vedea cu ochii tai trupesti pogorarea Sfantului Duh; si iata ai devenit, ca si mine, cu totul luminos. Si te-ai umplut si tu de harul Sfantului Duh, caci altfel n-ai putea sa ma vezi in aceasta lumina. Ce simti?” Motovilov a raspuns: “Liniste, o pace de nespus. Inima mea s-a umplut de o bucurie inexprimabila”.