Minunate traditii de Craciun in jurul lumii

Social Media

In acest articol, vom incerca sa facem un periplu prin lume pentru a vedea care sunt traditiile de Craciun prin diverse parti ale globului.

1) Craciunul in Alaska

Marea majoritate a locuitorilor din Alaska sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, asa cum o fac si ceilalti oameni de pe continentul american. Se canta melodii traditionale de Craciun, ca Gristuusaaq suu’uq, adica „Cristos s-a nascut”.

In Alaska, copiii merg din casa in casa pentru a colinda, purtand cu ei o stea colorata. La sfarsitul colindelor, gazdele ofera colindatorilor colaci, prajituri, bomboane, piruk (adica placinta de peste) si uneori peste afumat.

2) Craciunul in Bangladesh

In Bangladesh, locuitorii crestini din satele acestei tari se duc sa taie bananieri, pentru a-i replanta in perechi de-a lungul drumului catre biserici si in afara caselor lor. Apoi, uriasele frunze de banane sunt indoite pentru a forma o arca, ce este prinsa cu ajutorul unor bete de bambus, in interiorul carora sunt umplute cu ulei si aprinse, pentru a ilumina drumul catre biserica.

3) Craciunul in Egipt

Biserica Crestina din Egipt este Biserica Copta, care aniverseaza Craciunul pe stil vechi, adica pe 7 ianuarie. Dupa un post de 40 de zile si dupa slujba de la biserica, oamenii se duc acasa pentru a consuma o mancare speciala denumita fata, si care consta din paine, orez, usturoi si carne fiarta. In dimineata zilei de Craciun, oamenii se duc sa-si viziteze prietenii si vecinii, carora le duc asa-zisul kaik, ce reprezinta un fel de paine.

4) Craciunul in Finlanda

In Finlanda, pomul de Craciun se imbodobeste in ajun cu mere si alte fructe, precum si cu bomboane, stegulete din hartie si lumanari. Festivitatile de Craciun sunt precedate de o vizita la faimoasele saune finlandeze, dupa care fiecare se pregateste pentru masa de Craciun.

Masa de Craciun consta in special din peste fiert, cu garnitura de cartofi si sos de smantana. De asemenea, din meniu nu lipseste si purcelusul la cuptor.

5) Craciunul in Hong Kong

In Hong Kong, de Craciun exista un obicei pentru crestinii din aceasta tara de a trimite felicitari in care este prezentata scena Nasterii Domnului, insotite de urari scrise in alfabetul chinezesc. Mos Craciun in Hong Kong mai poarta numele de Lan Khoong.

6) Craciunul in Elvetia

Un sunet al clopotelului anunta sosirea lui Christkindli, un inger invesmantat cu haine albe care intra in casele copiilor si imparte daruri celor cuminti. Clopotelul mai anunta in satele elvetiene si invitarea in a participa la slujba de Craciun la biserici; dupa slujba, familiile se strang in jurul meselor si servesc colaci uriasi facuti de casa si denumiti ringli, precum si ciocolata calda.

7) Craciunul in Vietnam

Marea majoritate a vietnamezilor sunt budhişti, taoisti sau confucianisti. Totusi, in Vietnam exista si o importanta comunitate de crestini, ca urmare a ocupatiei franceze din secolele 19 şi 20. Pentru aceasta comunitate crestina, cel mai important moment al Craciunului este slujba care se desfasoara in biserici. Mancarea de dupa slujba consta din supa de pui, curcan si budinca de Craciun.

8 ) Craciunul in Italia

Sezonul de Craciun in Italia tine trei saptamani, incepand cu trei zile inaintea Craciunului. In timpul acestei perioade, copiii merg din casa in casa si canta colinde. In unele parti, unii din copii se imbraca in pastori pentru a colinda.

In Italia, copiii asteapta pana de Epifanie (6 ianuarie) pentru a-si lua cadourile. Conform traditiei, darurile sunt oferite de o vrajitoare urata, aflata pe o matura, care se numeste Befana.


Social Media

1 Comment

  1. Lipseste „Craciunul in Romania”, unde este cea mai importanta sarbatoare din an (trecerea in noul an), unde prezinta o bogatie culturala si spirituala neegalate de palidele reminiscente preluate de celelalte popoare ale Europei si ulterior chiar mult mai diluat in America si restul lumii.

Leave a Reply