Din secretele vietii amoroase la chinezi

Dragostea, in cea mai batrana dintre lumi, presupune magia tineretii vesnice; chinezul urmeaza calea fireasca a naturii ca pe o datorie sacra, generatoare de sanatate si bucurie. Marile carti ale civilizatiei chineze, preocupate de misterele vietii intime, sunt deopotriva medicina si filozofie, istorie si astronomie, misticism si poezie, iar sexualitatea apare ca o lege cu valente cosmice. Morala confucianista invaluie, cu discretie si rafinament, viata intima, dar nimic rau sau urat nu i se atribuie.

Aici nu a fost niciodata cunoscuta ideea pacatului din religia crestina. Dimpotriva, manualele de sex vor desavarsi educatia individuala, fetele studiind asemenea carti inainte de maritis. Si pentru ca intelegerea in amanuntele sale a acestui act sa nu ucida visul si frumusetea morala, asemenea lectii aveau un limbaj metaforic.

Actul erotic era denumit „jocul vantului cu luna”, „imbratisari de nori si ploaie”; organelor genitale li se spune fie „poarta intunecata”, fie „calea umbroasa” sau „pestera umbrelor”, fie „tija de jad”, sau „unealta soarelui”.

Asemenea tuturor lucrurilor din Univers, corpul omenesc este compus din yin si yang si numai armonia dintre acestea ii confera integritate, sanatate si putere. Barbatul, intruchiparea lui yang, detine trei energii spirituale: yi, suflul vital, jung, esenta vietii, saminta, shen, esenta divinitatii. Cele sapte emotii (bucurie, manie, suparare, teama, dragoste, ura, dorinta) apartin elementului yin, femeii. Echilibrul yin-yang este esential, iar pastrarea lui este pentru populatia Chinei forta ei vitala, puterea regeneratoare a rasei.

Actul sexual este, deci, instinct, lege cosmica, tehnica, arta, magie; el este, totodata, un dar oferit omului de creatorul suprem, dar pe care omul o considera chinezul – este bine sa-l cunoasca si sa-l foloseasca in mod rational. Nimic nu este urat. Circumscris armoniei din Univers, trupul omului e perfect, in ansamblul sau, dar si partial. Ca si chipul, ca si bratele, ca si umerii, nimic nu este rusinos. Uniunea barbat-femeie este o actiune cosmica, prin care se naste, dar se si intretine viata. Fara educatie in domeniu, se ignora chiar sanatatea individului, revitalizarea organismului, prelungirea vietii.

Be the first to comment

Leave a Reply