Din enigmele vietii Fecioarei Maria: a murit ea cu adevarat?

Pe, 15 august, crestinii din intreaga lume celebreaza sarbatoarea „Adormirea Maicii Domnului”, ce sarbatoreste trecerea la cele sfinte a Fecioarei Maria, mama lui Iisus Hristos. In ziua Adormirii Fecioarei, ingerii si sfintii s-au strans in jurul ei, insa Apostolul Toma a lipsit de la funeralii, iar dupa trei zile cand s-a dus la mormant, acesta era gol.

Catolicii cred ca atunci cand Fecioara Maria a fost conceputa, ea a fost eliberata in mod miraculos de pacatul originar, care a afectat toti oamenii din istorie, cu exceptia lui Iisus Hristos. Aceasta credinta este numita miracolul „Imaculatei Conceptii”. Musulmanii cred ca Maria a fost in mod miraculos o persoana perfecta din momentul conceptiei sale. Islamul spune ca Dumnezeu i-a oferit Mariei un har special, pentru a putea trai o viata perfecta.

Toti crestinii, dar si musulmanii cred in miracolul Nasterii Fecioarei, in care Maria l-a conceput pe Iisus Hristos ca o fecioara, prin puterea Duhului Sfant. Biblia consemneaza ca Gabriel, arhanghelul Revelatiei, a vizitat-o ​​pe Maria pentru a o informa despre planul lui Dumnezeu pentru ca ea sa serveasca drept mama a lui Isus pe Pamant. Luca 1:34-35 descrie o parte din conversatia lor: „34. Si a zis Maria catre inger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat? 35. Si raspunzand, ingerul i-a zis: Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema”.

In Coran, conversatia Mariei cu ingerul este descrisa in capitolul 3, versetul 47 din Al-Imran: „Ea a zis: „Doamne, cum sa am un copil, fara sa ma fi atins vreun barbat? I-a raspuns El: „Intocmai asa”! Allah creeaza ceea ce voieste El. Cand El hotaraste un lucru, El spune doar „Fii” si el este de indata!”

Intrucat crestinii cred ca Iisus Hristos a fost Dumnezeu intrupat pe pamant, ei considera sarcina si nasterea Mariei ca facand parte dintr-un proces miraculos al lui Dumnezeu.

Crestinii cred ca Fecioara Maria a fost dusa in mod miraculos la cer intr-un mod neobisnuit. Catolicii cred in miracolul Adormirii Maicii Domnului, ceea ce inseamna ca Maria nu a murit o moarte naturala a omului, atat corpul ei, cat si sufletul ei au ajuns de pe Pamant in rai, in timp ce ea era inca in viata. Crestinii ortodocsi cred in miracolul Adormirii, ceea ce inseamna ca Maria a murit in mod natural si sufletul ei a mers la cer, in timp ce trupul ei a ramas pe Pamant trei zile inainte de a fi inviat si dus in cer.

Maria s-a nascut intr-o familie evreiasca devotata in Galileea (acum parte a Israelului), cand facea parte din vechiul Imperiu Roman. Parintii ei au fost Sfantul Ioachim si Sfanta Ana, despre care traditia catolica spune ca ingerii au vizitat separat pentru a le informa ca Ana o astepta pe Maria. Parintii Mariei au dedicat-o lui Dumnezeu intr-un templu evreiesc, cand avea 3 ani.

Pe vremea cand Maria avea aproximativ 12 sau 13 ani, cred istoricii, ea era logodita cu Iosif, un evreu devotat. In timpul logodnei Mariei, ea a aflat printr-o vizitare angelica de planurile pe care Dumnezeu le avea pentru ea de a servi ca mama a lui Isus Hristos pe Pamant. Maria a raspuns cu ascultare fidela planului lui Dumnezeu.

Cand verisoara Mariei, Elisabeta, mama profetului Ioan Botezatorul, a laudat-o pe Maria pentru credinta ei, Maria a tinut un discurs care a devenit un cantec celebru cantat in serviciile religioase, pe care Biblia il consemneaza in Luca 1:46-55: „Si a zis Maria: Mareste sufletul meu pe Domnul. Si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mantuitorul meu. Ca a cautat spre smerenia roabei Sale. Ca, iata, de acum ma vor ferici toate neamurile. Ca mi-a facut mie marire Cel Puternic si sfant este numele Lui. Si mila Lui in neam si in neam spre cei ce se tem de El. Facut-a tarie cu bratul Sau, risipit-a pe cei mandri in cugetul inimii lor. Coborat-a pe cei puternici de pe tronuri si a inaltat pe cei smeriti, pe cei flamanzi i-a umplut de bunatati si pe cei bogati i-a scos afara deserti. A sprijinit pe Israel, slujitorul Sau, ca sa-Si aduca aminte de mila Sa, Precum a grait catre parintii nostri, lui Avraam si semintiei lui, in veac”.

Maria si Iosif l-au crescut pe Iisus Hristos, precum si alti copii, „frati” si „surori” pe care Biblia ii mentioneaza in Matei capitolul 13. Crestinii protestanti cred ca acei copii au fost copiii lui Maria si Iosif, nascuti natural dupa ce s-a nascut Iisus, si Maria si Iosif si-a consumat apoi casatoria. Dar catolicii cred ca erau veri sau fiii vitregi ai Mariei din fosta casatorie a lui Iosif cu o femeie care murise inainte de a se logodi cu Maria. Catolicii spun ca Maria a ramas virgina pe parcursul intregii sale vieti.

Inainte ca Iisus Hristos sa moara pe cruce, i-a cerut apostolului Ioan sa aiba grija de Maria pentru tot restul vietii. Multi istorici cred ca Maria s-a mutat ulterior in orasul antic Efes (care acum face parte din Turcia) impreuna cu Ioan si si-a incheiat viata pamanteasca acolo.

Be the first to comment

Leave a Reply