Faptul ca plantele medicinale nu mai reprezinta azi doar ceaiul bunicutei noastre il sustine in primul rind o statistica. Astazi se stie ca zeci de mii de produse farmaceutice sunt direct sau indirect obtinute din plante. Progresele in fitoterapie au ajuns pana la tratarea bolilor infectioase cu plante si uleiuri volatile ce se dovedesc mai active fata de tulpina de germeni care a provocat boala, asa cum demonstreaza numerosi specialisti.
Gemmaterapia inseamna terapia cu organe vegetale in curs de crestere, in special muguri, de unde ii vine si denumirea. Ea studiaza si prepara macerate glicerinate din muguri proaspeti si tesut embrionar, din mladite radicele, scoarte interne ale radacinilor si tulpinilor. Gemmaterapia poate fi asociata cu orice alt tip de medicatie (alopata sau homeopata) dar poate fi utilizata ca atare, ceea ce face din ea o metoda terapeutica de prima importanta. Dat fiind afinitatile pe care le prezinta mugurii pentru fiecare organ al corpului omenesc (posedand aceleasi structuri ale viului, aceleasi structuri biologice), se poate stabili un repertoriu clinic precis pe care orice medic il poate folosi intr-un mod simplu cu rezultate, uneori, de-a dreptul spectaculoase.
Preparatele glicerinate din mugurii de mesteacan sunt extraordinare drenoare ale sistemului nervos, fiind indicate in special in perioadele de suprasolicitare, in sindroame psihice, in nevroze. Pentru aparatul osteoarticular, artroze de pilda, este verificata eficienta mugurilor de coacaz negru. Cite 50-75 picaturi pe zi din asemenea preparat glicerinat au un efect nu numai de linistire a durerilor, ci chiar de vindecare a afectiunii.
Pentru sistemul nervos, mugurii de tei sunt ideali; totodata, pentru afectiunile aparatului respirator – mugurii de luminarica, aceasta planta din flora spontana aflata pretutindeni, in toate zonele tarii. Maceratele din muguri de luminarica au totodata si o actiune sedativa a sistemului neurovegetativ pulmonar, inhiba spasmul bronhial, restabileste functia respiratorie. Sunt pe drept cuvant muguri ai astmului. Mugurii de paducel sunt un regulator al miscarilor cardiace, tonifica miocardul, in mod particular, lucreaza exact in partea stanga a inimii.
Cat priveste gemmaterapia destinata ficatului, ar fi extraordinar ca unui ficat compromis, in insuficientele hepatice grave, in hepatitele cu evolutie galopanta, in ciroze chiar, sa-i dai un remediu. In acest sens mugurii de alun, mugurii si mladitele tinere de ienupar s-au dovedit extrem de valorosi. Tesuturile tinere de ienupar am putea spune in cel mai adevarat sens ca sunt medicamentul ficatului foarte atins, grav decompensat.
Iata in continuare alti cativa muguri si intrebuintarile sale:
* Muguri de arin negru – Amelioreaza circulatia cerebrala, tonifica peretii arterelor. Se folosesc in sechele cerebrale. Se administreaza 30 picaturi pe zi, in putina apa.
* Muguri de vita salbatica – Se trateaza reumatismul cronic cu deformari, artrita. Se administreaza 30 picaturi, de trei ori pe zi.
* Muguri de mesteacan – Mareste rezistenta la infectii rinofaringite, bronho-pneumonie, in special, dupa tratament cu antibiotice. Este un tonic al sistemului nervos. Se foloseste timp de doua luni 20-30 picaturi, de trei ori pe zi.
* Muguri de carpen – in afectiuni respiratorii, sinuzite, traheo-bronsite – 50 picaturi, de trei ori pe zi.
* Muguri de alun – Cu efect in ciroza hepatica, ficat marit, emfizem pulmonar, bronsite cronice, cate 50 picaturi, de trei ori pe zi.
* Muguri de paducel – Regleaza ritmul inimii, scade tensiunea, tonic cardiac, cu rezultate bune in obezitate, regland sistemul nervos, insomnia, tulburarile de menopauza. 30 picaturi, de trei ori pe zi.
* Muguri de fag – Scade colesterolul, dizolva piatra de natura unica. Se administreaza 50 picaturi pe zi.
* Mladite de zmeur – Reechilibrare la femei in caz de menopauza, fibroame uterine, chisturi ovariene. 50-60 picaturi pe zi.
* Mladite de mur – Artroza, decalcifiere osoasa dureroasa, antisclerotic, dureri articulare. 30 picaturi, de trei ori pe zi.
* Muguri de scorus – Tonifiant venos, tulburari de menopauza, picioare grele, tulburari circulatorii venoase. Se administreaza 50 picaturi dimineata.
* Radicele de porumb – Se administreaza in sechele dupa infarct miocardic. 30 picaturi, de trei ori pe zi in apa.
* Mladite de merisor – Diaree, constipatie, cataracta, hipertensiune arteriala. 50 picaturi, de trei ori pe zi in putina apa.