Socrate a fost unul dintre filozofii cei mai influenti din toate timpurile. Scrierile sale nu numai ca sunt pline de inspiratie, dar ele va vor face sa va puneti intrebari despre viata intr-un mod foarte unic.
In acest articol veti gasi 20 de citate din Socrate care va vor face sa priviti altfel viata:
1) Singura intelepciune adevarata este atunci cand stii ca nu stii nimic.
2) Exista un singur bine – cunoasterea si un singur rau – ignoranta.
3) Nu pot invata pe nimeni nimic. Pot sa-l fac doar sa gandeasca.
4) Mintile puternice discuta despre idei, mintile medii discuta despre evenimente, iar mintile slabe discuta despre oameni.
5) Barbati, indiferent ce, casatoriti-va; daca aveti o sotie buna, veti deveni fericit; daca aveti una rea, veti deveni filosof.
6) Cineva care nu-i multumit cu ceea ce are, nu va fi multumit cu ceea ce ar dori sa aiba.
7) Daca nu obtii ceea ce vrei, suferi; daca vei obtine ceea ce nu vrei, suferi. Chiar si atunci cand vei obtine exact ceea ce vrei, tot vei suferi, pentru ca acest lucru nu poate tine la infinit. Mintea ta este problema.
8 ) Uneori inalti ziduri, nu pentru a-i tine departe pe oameni, ci pentru a-i vedea pe cei care le pasa destul pentru a sparge aceste ziduri.
9) Uimirea e inceputul intelepciunii.
10) Pentru a te gasi, gandeste-te la tine.
11) Educatia e asemenea aprinderii unei flacari, nu umplerii unui vas.
12) Cunoaste-te pe tine insuti.
13) Secretul fericirii nu consta in a cauta mai mult, ci in a te bucura de mai putin.
14) Secretul schimbarii este acela de a-ti concentra toata energia nu luptandu-te cu lucrurile vechi, ci construind noul.
15) Eu nu sunt atenian sau grec, ci un cetatean al lumii.
16) Prefer cunoasterea bogatiei, pentru ca una este tranzitorie, iar cealalta perpetua.
17) Intelegerea unei intrebari inseamna jumatate de raspuns.
18) Adevarata intelepciune ne vine atunci cand ne dam seama cat de putin cunoastem despre viata, despre noi insine si despre lumea din jurul nostru.
19) Cel mai bogat este multumit cu putin, pentru ca multumirea este bogatia naturii.
20) Mintea este totul; ceea ce crezi, aia devii.
Apropos de filozofi, fara sa-i minimalizam, dar maestrul Tutea zicea :
Faţă de măreţia lui Hristos, Platon e un personaj mărunţel şi cuviincios. Pe Platon poţi să-l scuturi şi constaţi că arhetipurile lui sunt filozofice, dar dacă muţi arhetipurile astea în religia lui Hristos, devin modurile în care el vede divinitatea. Platon n-are divinitate, pentru că la el divinitatea e un simplu „demiurg”, ceea ce în greceşte înseamnă „meseriaş”.
as vrea sa multumesc celui care a avut ideea de a pune asa ceva pe net mai facut om fericit deja mi ai facut ziua mai frumoasa gandind pozittiv si avand credinta in tine si tot ce te inconjoara
Cei ce nu s-au uitat niciodata in interiorul lor, nu au meditat, ci doar in afara, nu pot crede asta pentru ca nu si le pot confirma.