Energia vietii si tehnicile de eliberare emotionala

Social Media

Ce este energia vietii?

Energia vietii – cunoscuta drept ki (sau qi) – curge prin corp prin meridiane (numite uneori si canale), iar aceasta idee fundamentala sta la baza medicinei chineze traditionale. Curgerea energiei poate fi influentata prin apasarea anumitor puncte de pe meridiane, inlaturand blocajele din curgerea ei si sustinand astfel, o functionare mai sanatoasa a organismului uman.

Prima exprimare a teoriilor medicale chineze care folosesc diverse tehnici pentru a manipula curgerea energiei prin corp, apare in Manualul de medicina interna al Imparatului Galben (cca. 100 i.H) – lucrare care pune bazele diagnozei si tratamentului, incluzand folosirea punctelor pentru stimulare cu acul, prin masaj si caldura. Totusi, specialistii in acupunctura si nu numai, au fost uimiti in 1976, cand a fost facuta publica descoperirea intr-un ghetar, a unui corp omenesc extrem de bine conservat, vechi de aproximativ 5.200 de ani, care continea tatuate punctele majore de tratament apartinand meridianelor de acupunctura.

Ki este descrisa uneori ca “forta vietii” sau “energia vitala” si poate fi materiala – avand forma fizica – sau non-materiala. Ki se manifesta in numeroase aspecte si calitati – definite in teoria despre yin si yang. In practica indiana Ayurveda exista un concept similar despre energie, numita prana sau “rasuflare”. In medicina occidentala moderna nu exista o notiune similara despre energia vitala, dar acest aspect al filozofiei chineze antice se apropie mult de teoriile fizicii subatomice.

Forta vietii si organele vitale

Potrivit medicinei chineze traditionale, in corp exista trei categorii de ki:
– Ancestral – rezultat din mostenirea genetica
– Nutritiv – obtinut din hrana
– Respirator – din aerul pe care-l respiram

Sangele este considerat o forma materiala de ki, care hraneste tesuturile corpului. Curgerea neimpiedicata de ki prin corp – in mod similar sangelui – este esentiala pentru sanatate. Ki hraneste, reface si intremeaza fiecare parte a corpului. Reciproc, cand curgerea ki este blocata, functionarea organului afectat este slabita, ducand la stagnare si acumulare de toxine. Meridianele prin care curge ki nu au forma fizica desi traseele lor sunt precis definite. Ele pot fi asemanate cu rauri ce curg peste si prin trup.

In medicina chineza traditionala, principalele organe sunt 1) plamanii, 2) intestinul gros, 3) stomacul, 4) splina, 5) inima, 6) intestinul subtire, 7) vezica urinara, 8 ) rinichii, 9) protectorul inimii (pericardul), 10) vezica biliara si 11) ficatul. Exista si 12) un organ care nu are nici forma fizica, nici echivalent anatomic: Triplul incalzitor (sau Trei Focare).
Fiecare organ controleaza mai multe stari fizice si emotionale.

Curgerea energiei

Ki curge prin corp in meridiane ce formeaza un sistem complex de legaturi intre organe. Exista 12 meridiane primare situate in principal aproape de suprafata corpului si numite dupa organul de la care pornesc, dupa cum sunt enumerate mai sus. Ele pot fi manipulate usor prin presopunctura si sunt simetrice de ambele parti ale corpului.

Alte meridiane poarta ki mai adanc in corp, dar numai doua, Vasul Guvernor si Vasul Director (sau Vasul de Conceptie) sunt deschise pentru manipulari de presopunctura. Aceste doua meridiane, impreuna cu cele douasprezece, corespondente principalelor organe, constituie meridianele asupra carora se poate actiona prin stimularea punctelor energetic, cunoscute si sub numele de “puncte de acupunctura”.

Istoricul EFT

Gary Craig este un inginer care a studiat timp de 40 de ani, stiinta psihologiei si sistemul energetic al corpului. Calitatea vietii cuiva este direct legata de sanatatea sa emotionala iar sanatatea emotionala este fundatia pe care se sprijina increderea in sine. Aceasta convingere sta la baza muncii lui Gary Craig. In anii ’90, acesta l-a contactat pe Dr. Roger Callahan – psiholog in California de Sud – pentru a afla despre metoda lui de lucru in psihoterapie si obtinerea sanatatii mentale, cu ajutorul unei metode ce consta in bateri cu varfurile degetelor, la capetele meridianelor energetic ale corpului.

Organismul nostru are o natura profund electrica si acest lucru este evidentiat nu numai de felul in care se simte durerea instantaneu in corp, transmisa electric prin nervi, la creier. Curgerea electricitatii (energiei) in corp este masurata si de aparatele encefalograf si electrocardiograf care inregistreaza activitatea electrica a creierului, respectiv a inimii, iar cand aceasta activitate inceteaza inseamna ca energia nu mai circula, iar noi incetam a mai exista in forma fizica.

Plecand de la metoda Dr. Callahan, Gary Craig a dezvoltat sistemul Tehnicilor de Eliberare Emotionala (traducerea din engleza a termenului Emotional Freedom Techniques, pe scurt EFT – cum este larg cunoscut in intreaga lume). Esenta din spatele EFT consta in afirmatia “Cauza tuturor emotiilor negative este existenta unei intreruperi in circuitul energetic al corpului”.

Cum actioneaza EFT – Tehnicile de Eliberare Emotionala (TEE)

Pentru a intelege mai bine acest lucru, putem compara curgerea energiei prin corpul nostru cu aceea care trece printr-un televizor. Atat timp cat electricitatea trece prin televizor, in mod normal, sunetul si imaginea sunt clare. Daca in schimb, s-ar intrerupe circuitele, s-ar produce un “zzzzzt” electric.

In mod similar, cand sistemul nostru energetic se dezechilibreaza (ceea ce ar reprezenta pasul 1) se petrece un effect de “zzzzzt” in interiorul nostru (pasul 2) si apare emotia negativa (pasul 3). De cele mai multe ori, metodele conventionale trateaza pasul 1 pentru a rezolva pasul 3, fara a tine cont de fapt, ca intreruperea circuitului electric/ energetic este cea care trebuie rezolvata, nu cauza/ amintirea care a provocat-o. Echilibrarea sistemului energetic se realizeaza pur si simplu, prin stimularea capetelor acestor canale energetice (meridiane).

Afirmatia de baza spune: “Cauza TUTUROR emotiilor negative..” asta inseamna ca sunt cuprinse teama, fobiile, furiile, regretele, anxietatea, depresia, amintirile traumatice, grijile, vinovatiile si TOATE emotiile care ne limiteaza performantele in sport, afaceri, arta, practic toate domeniile care sunt afectate de emotiile restrictive pe care le traim.
Astfel spus, toate emotiile negative au aceeasi cauza: intreruperea “zzzzzt” electrica in corp, deci pot fi eliminate in acelasi mod, prin echilibrarea energetica.

Punctele de acupunctura se afla pe suprafata pielii, insa meridianele in care se deschid traverseaza corpul si trec prin fiecare organ si grup de muschi. Meridianele reprezinta fluxul sanguin al energiei corpului si ele unesc aceste puncte energetice, adevarate “zone fierbinti” care pot fi stimulate cu ace sau presiune fizica pentru a elibera sau redistribui energia.

Dezechilibrul energetic poate fi insa, detectat folosind unele tehnici de diagnosticare prin testare musculara, care necesita multa practica si pricepere.

Contributia majora a lui Gary Craig este tocmai gasirea unui inlocuitor pentru acest tip de diagnostic, inlocuitor care consta in “conceptul reviziei 100%” adica restabilirea intregului sistem energetic si nu, cautarea dezechilibrului pe un anume meridian.

Conceptul reviziei 100% presupune stimularea (batai usoare) punctelor de capat ale mai multor meridiane de energie , fara a trebui sa stim neaparat, care dintre ele este cel intrerupt. Aceasta succesiune de bateri trebuie memorata iar procedura este piesa centrala a TEE/ EFT fiind numita si “Reteta de Baza”.

Mai multe detalii, gasiti pe site-ul: http://eliberareemotionala.ro/


Social Media

4 Comments

  1. Imi place,
    Da bine descris si adevarat!!!
    reparatura energie se poate face 100% cu miinile prin Lumina constiintei si a sufletului,atunci cind trupul devine Lumina si Energie,poate neutraliza toata negativitatea din trup,precum si elibera caile energetice!!e mult mai eficienta si exacta decit acupunctura sau alte metode.
    Dar e foarte greu ca omul sa ajunga sa-si faca acest trup,s-ar asemana lui Lord Parshwanath ,Isus si altii ca ei……

Leave a Reply