Controversata cuvantare a Sf.Andrei pe cruce: un text impotriva dorintelor animalice ale oamenilor

Social Media

Sf Andrei 3„Faptele lui Andrei” reprezinta unul din numeroasele texte apocrife, numite „crestine” (la fel cu alte fapte numite ale lui Ioan, ale lui Petru, ale lui Pavel etc.), deoarece aduc pe scena personaje din Noul Testament, insa inspiratia lor este complet straina de crestinism. Dovada, aceasta cuvantare, atribuita apostolului Andrei pe cruce, si care constituie unul din exemplele cele mai violente ale anatemei aruncate de catre maniheism asupra existentei terestre sub toate aspectele ei. Ultima invectiva privind casatoria si copiii reflecta vehementa curentului potrivnic sexualitatii care a strabatut lumea crestina aproape zece secole. La origine foarte raspandit in mediile gnostice, apoi maniheiste, uitat dupa decretul papei Ghelasie, acest text, la fel ca majoritatea Apocrifelor, a devenit in mod paradoxal esoteric. Merita insa sa fie cunoscut.

Cuvantarea Sf.Andrei pe cruce:

Daca asimilezi unirea sufletului si a trupului cu sufletul, asa ca dupa separarea lor sa nu mai existe nimic, aveti ganduri de animale salbatice, trebuie sa va numaram printre animalele salbatice. Daca va plac placerile prezente si daca pe ele le cautati in toate, ca si cand nu aveti decat acest fruct de cules, sunteti asemenea hotilor. Daca voi credeti ca nu sunteti decat aceasta aparenta si nimic altceva, sunteti sclavii nestiintei si ai prostiei. Daca voi credeti ca aceasta lumina nocturna este singura, sunteti de acelasi soi cu aceasta noapte. Daca luati drept hrana hrana pamanteasca care da greutate trupului si forta pentru constituirea sangelui, sunteti si voi pamanteni. Daca voi credeti ca veti gasi fericirea in trup, care este incapabil de fericire, sunteti cu adevarat nefericiti. […] Daca voluptatile si impreunarile casatoriei va bucura, precum si murdaria care rezulta din ele, o multime de nefericiri va vor intrista. Daca doriti nasterea a numerosi copii si mizeria apasatoare care va fi pretul pentru voi, ea va va chinui.


Social Media

8 Comments

 1. La concluzia aceasta ajungi (cine ajunge…) dupa ce mintea se mai coace.
  Nu am gasit nimic ciudat si nici ceva sa dea „apa la moara’ esoterismului.
  Ba da, esoterismul „gaseste” hrana in orice…
  Chiar daca nu convine adeptilor, sustinatorilor esoterismului, ceea ce spune Sf, Andrei este spre luminarea omului – exista si altceva decat pmul percepe, exista adevar nevazut care face posibila manifestarea multor fenimene pe care nici o stiinta (nu ma refer la cunoasterea generala ci la domeniul rece, fara viata cu care se ocupa ratiunea) – deci nici o astfel de stiinta nu poate sa-l determine, sa-l identifice, sa-l masoare.
  Fiindca este adevar irrational care transcede materialitatea si perceptia biologica.
  Esoterismul foloseste elemente din domeniul irrational, dar ca de obicei (asa cum se intampla in aproape toate cazurile de practice, credinte si preocupari) foloseste mijloace de „lucru” din zona intunecata a spiritualitatii.
  Si bineinteles ca surprinde cu demonstratii practice si devine … atrctiva fiind convigatoare in planul rational.
  … ca un program de calculator care nu se „inteapa”.
  Este o singura problema aici – influenta acestor forte omoara sufletul caci exista un echilibru intre biologic si spiritual (dualitate prezenta numai in fiinta umana) cat si echilibrul spiritual manifestat in constiinta: tot ce proceseaza devine procesare de date iar fiinta se transforma din „traitoare” in „functionala.
  Ca o masina.

 2. „…dar de la’nceputul fapturii, barbat si femeie i-a facut Dumnezeu:
  Fc 1:27, Fc 5:2, Mt 19:1-9

  De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de femeia sa;
  Fc 2:24, Mt 19:1-9, 1Co 6:16, Ef 5:31

  …si cei doi vor fi un trup; asa ca nu mai sunt doi, ci un singur trup;
  Fc 2:24, Mt 19:1-9, 1Co 6:16, Ef 5:31

  … Asadar, ceea ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta”.
  Mt 19:1-9

  „…Si aduceau la El copii, ca sa Se atinga de ei; dar ucenicii ii certau pe cei ce-i aduceau.
  Mt 19:13-14, Lc 18:15-16

  Iar Iisus, vazand, S’a suparat si le-a zis: „Lasati copiii sa vina la Mine si nu-i opriti, ca a unora ca acestia este imparatia lui Dumnezeu.
  Mt 19:13-14, Lc 18:15-16, 1Ptr 2:2

  Adevar va spun: Cel ce nu va primi imparatia lui Dumnezeu ca un copil, nu va intra in ea”.
  Mt 18:3

  Si luandu-i in brate, Si-a pus mainile pe ei si i-a binecuvantat.”
  Mt 19:15, Mc 9:36

  Cuvantarea este atribuita Sf. Andrei, dar nu apartine lui. Daca ar fi adevarat, ar contrazice toata mostenirea spirituala lasata de Iisus si invatatura crestina (iubirea, bunatatea, morala, cinstea, iertarea, toleranta…) Casatoria este o TAINA. Botezul este o TAINA. Sfintele Taine sunt lucrări văzute, pentru că omul are nu numai suflet rational înzestrat cu libertate, ci si trup. Partea văzută sau externă a Sfintelor Taine o formează lucrurile, cuvintele si actele slujbei, iar partea internă sau nevăzută a Sfintelor Taine este harul dumnezeiesc care se împărtăseste prin partea văzută. Scopul Sfintelor Taine este sfintirea omului,

  Domnul binecuvanteaza copiii si familia. Punct.

 3. ba yo . citeste ma mai bn ce zice nea andrei acolo .
  ;;Daca voluptatile si impreunarile casatoriei va bucura, precum si murdaria care rezulta din ele, o multime de nefericiri va vor intrista. Daca doriti nasterea a numerosi copii si mizeria apasatoare care va fi pretul pentru voi, ea va va chinui.;;

  uite mai citeste asta o data ca sa vezi cat de prost esti . daia a ajuns romania unde e .din cauza oamenilor ca tn superficiali .

1 Trackback / Pingback

 1. Controversata cuvantare a Sf.Andrei pe cruce: un text impotriva dorintelor animalice ale oamenilor - REVISTE

Leave a Reply