Wali, sfantul musulman care poate zbura, vindeca pe bolnavi si pedepsi pe raufacatori

Social Media

wali„Wali” e un termen in limba araba si e tradus in limbile europene prin „sfant”…insa exista deosebiri fundamentale intre un sfant crestin si un wali. Sfintii sunt martori ai credintei care au murit si au fost sanctificati de autoritatile bisericesti. Un „wali” sau sfant islamic poate fi inca in viata, facand minuni, prin vointa lui Dumnezeu. In plus, in islam nu exista o autoritate centrala care sa sanctifice oameni si sa le faca cunoscuta sfintenia. De aceea, multi wali sunt necunoscuti, cum, de altfel, ei vor sa fie, deoarece faima creeaza pericolul vanitatii, al laudei de sine si al mandriei. Multi martiri ai islamului nu au fost niciodata numiti wali, desi ar merita acest titlu. In traditia crestina, un sfant este totdeauna celibatar, pe cand wali din islam (totdeauna barbati) sunt de obicei casatoriti.

Ceea ce wali si sfintii au in comun este ca atat unii, cat si ceilalti intra in categorii de credinte traditionale ale oamenilor de rand, desi nici clasele educate, nici autoritatile religioase din Europa si Orientul Mijlociu nu sunt dornice sa incurajeze venerarea sfintilor; bisericile, fiindca ar fi acuzate de canonizare a basmelor, autoritatile islamice, fiindca venerarea sfintilor aduce a idolatrie.

Numerosi credinciosi, indeosebi din Egipt si nordul Africii, dar si din Pakistan si Turcia, petrec o noapte langa mormantul unui wali, sperand ca sufletul sfantului le va aparea in vis si le va da solutia la problema pe care o au; adesea, un tratament pentru vreo boala.

Se crede ca wali au calitati de a zbura, de a-i vindeca pe bolnavi, de a-i pedepsi pe raufacatori, chiar de la departare, de a salva victimele de la foc sau inundatii, de a face recoltele sa creasca, de a indeparta farmecele, de a alunga duhurile rele, de a aparea pe neasteptate in locuri indepartate atat inainte, cat si dupa moarte, de a trai fara hrana si de a invia animale si oameni, desi oamenii inviati par de obicei a fi stafii. Dumnezeu rareori invie o persoana odata ce i-a hotarat moartea. Fiecare minune este un act al lui Dumnezeu, textele sunt unanime in aceasta privinta, chiar si wali este neputincios fara ajutorul lui Dumnezeu. Insusi faptul ca Dumnezeu face minuni pentru el, dovedeste ca el este prieten al lui Dumnezeu.


Social Media

3 Comments

  1. Sfanr este cel ce traieste in sfintenie dupa voia Lui Dumnezeu Adevarat.Musulmanii cui se inchina daca nu zeului lunii allah?Luna este doar creatie,au bine-nteles capacitati si ei cum de altfel si samanii,yoghinii,etc.Diferenta dintre ei si Sfintii Lui Dumnezeu o fac duhurile cu care lucra.Toti avem un Singur Dumnezeu,nu toti ne-nchinam insa aceluiasi.Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine,aici sta toata teologia lumii,poti merge la mecca cu saracii-n spate si sa faci flotari cu ei,credinta mantuitoare a sufletului este Una singura.

1 Trackback / Pingback

  1. Wali, sfantul musulman care poate zbura, vindeca pe bolnavi si pedepsi pe raufacatori - REVISTE

Leave a Reply