Home Spiritualitate teoreticaBiografii spirituale Conexiunile misterioase dintre Apostolul Andrei si “marele lup alb dacic”

Conexiunile misterioase dintre Apostolul Andrei si “marele lup alb dacic”

by admin
361 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

Exista convingerea ca poporul dac (roman) a fost crestinat de catre insusi Apostolul Andrei, unul din apostolii lui Iisus Hristos. Legendele despre misiunea de crestinare a Sfantului Andrei spun ca acesta a fost trimis in ”taramurile lupilor”, unde a fost insotit si calauzit in teritoriile dacice de Marele Lup Alb.

In anii ’20, un avocat pe nume Jean Dinu culegea legende despre Sfantul Andrei, in satul Ion Corvin (jud. Constanta), in apropierea caruia se afla pestera in care se spunea ca a poposit apostolul. Legenda spune ca Sfantul Apostol Andrei i-a crestinat pe stramosii lui Zamolxe in cele noua izvoare din vecinatatea pesterii. O balada dobrogeana aminteste ca insusi Decebal, urmasul regelui Duras, ar fi venit la pestera Sfantului Andrei: ”La schitul din tei, / Crucea lui Andrei, / Cine ca-mi venea, / Si descaleca?/ Venea Decebal, / Calare pe-un cal, / Sfintii ca-mi gasea, / Cu ei ca-mi vorbea, / Dar nu se-nchina/ Nici cruce-si facea. / La schitul din tei, / Crucea lui Andrei, / Traian ca venea, / La slujba sedea, / Slujba asculta, / Si ingenunchea, / si nu se-nchina…/ Pe murg calarea, / Si calea-si lua, / La cetatea lui, / A Trofeului…” .

Majoritatea traditiilor populare stabilesc o legatura intre Sfantul Andrei si lupi. El ar fi avut darul de vindeca rani, si prin rugaciuni ”lega gura lupilor”, aparandu-i pe oameni si vitele lor. Lupul a fost intodeauna considerat simbol al dacilor, iar unele legende spun ca Marele Lup Alb, considerat capetenia lupilor, a fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei.

Ziaristul Dumitru Manolache a publicat in anul 2000 o carte foarte interesanta intitulata “Andrei, apostolul lupilor”. In ea, ziaristul arata ca exista alte traditii care vorbesc despre faptul ca Sfantul Apostol Andrei, odata venit pe teritoriul stramosilor nostri, a fost insotit de un lup alb. Nu neaparat de un animal in sine, ci mai degraba e vorba de un simbol. Sacerdotii daci purtau vesmant alb, la fel ca si apostolii. De aceea, acel “lup alb” trebuie sa fi fost, de fapt, un sacerdot dac, care l-a insotit pe Sfantul Andrei.

Legendele spun si ca lupul alb l-ar fi condus la Sarmizegetusa. Mai mult de atat: in Dobrogea se spune ca Sfantul Apostol Andrei avea puterea de “a lega gura lupilor”, expresie care, dincolo de faptul ca te duce la ideea ca avea o mare putere asupra lor, de a-i face sa nu mai muste, de a-i imblanzi, ar putea avea si o alta semnificatie: a-i face pe lupi tacuti in fata lui, ascultatori fata de predica sa.

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

Leave a Comment