Sf. Vincent Ferrer – ingerul judecatii – sfantul care a infaptuit mii de miracole, printre care si „invierea de morti”

Sf VincentUnul dintre cei mai mari sfinti si vindecatori din istoria crestinismului este Sf. Vincent Ferrer (1350-1419), un preot catolic dominican sarbatorit ca sfant de catre Biserica Catolica. Poate cel mai mare miracol al sau a fost acela cand a reusit sa converteasca o data 10.000 de evrei, care se aflau in procesiune catre sinagoga lor, care au transformat-o într-o biserica catolica. Realizarile sale au fost atat de incredibile si de rare in intreaga istorie a Bisericii Catolice, povestea vietii sale a fost atat de uimitoare, incat adesea a fost comparat cu unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos, spunandu-i-se „inger al judecatii”.

Cand Sfantul Vincent Ferrer avea 46 de ani si suferea de o boala grava, Domnul i s-a aratat, insotit de Sf. Francisc si Sf.Dominic, si spunandu-i printre altele: „Scoala-te si du-te si; te-am ales special pe tine, pentru ca cei pacatosi sa se pocaiasca, pentru ca judecata Mea este aproape”. Dupa ce a avut aceasta viziune St Vincent a fost vindecat imediat.

Sf.Vincent a calatorit in toata Europa Occidentala, predicand pocainta, si atragand astfel multimi enorme, si fiind urmat de mii de discipoli. Acest sfant a avut darul limbilor, el putand conversa la fel de fluent atat in limba sa materna, cat si in limbile franceza, italiana, germana sau engleza.

Biografii sai au inregistrat sute, daca nu mii de miracole infaptuite de sfant. El avea o putere enorma asupra diavolilor, eliberandu-i pe oameni de aceste creaturi malefice; se spune ca de multe ori era suficient ca el sa atinga o persoana posedata, ca aceasta sa fie eliberata. Sau, si mai mult, era suficient ca o persoana posedata sa mearga in acelasi loc in care a fost Vincent, pentru a fi eliberata, ori, pur si simplu trebuia sa pronunte numele sfantului, pentru ca diavolul sa iasa din el sau din ea.

Dar, sfantul a infaptuit si alte miracole. Antonius, arhiepiscop de Florenta, a socotit ca in timpul vietii sale, Sf.Vincent a inviat numai putin de 28 de morti! Langa Palma de Mallorca, sfantul a linistit o furtuna, pentru a putea predica. La Beziers, el a oprit un potop. La portile Vannes a vindecat un numar mare de bolnavi. La Leride a vindecat un olog in prezenta regelui.

Sf Vincent se pare ca a facut si numere de magie. Astfel, in timpul predicilor, nu de putine ori sfantul parea ca are aripi, se ridica la cer, zbura, vindeca o persoana care suferea la departare, si apoi se intorcea continuand predica.

Sfantul i-a prezis lui Alfonso Borgia ca intr-o zi va deveni papa si-l va canoniza. Sfantul a murit in 1419, iar Borgia a devenit papa abia in 1455, sub numele de Calixt al III-lea.

Unul dintre cele mai spectaculoase miracole infaptuit de sfant este acesta: la Pampeluna, un om nevinovat a fost doar condamnat la moarte. Sfantul Vincent stia de nevinovatia lui si a pledat pentru el, dar in zadar. O precesiune il duse pe bietul condamnat la esafod; dar, s-au intalnit cu o alta procesiune de inmormantare al unui alt barbat. Vincent a parut sa aiba o inspiratie brusca: se opri si i s-a adresat celui mort: „Oricum, acum nu mai ai nimic de pierdut sau de castigat: Omul acesta condamnat este vinovat sau nu? Raspunde-mi!” Cel mort pur si simplu a vorbit spunand „Nu, nu este!” Sfantul Vincent s-a oferit sa-l recompenseze pentru ca a spus adevarul: i-a oferit posibilitatea de a ramane in viata pe pamant. Dar, omul a refuzat „Nu, parinte, pentru ca sunt sigur de mantuire”. Asa ca el muri din nou, iar trupul sau fu dus la cimitir.

Sf.Vincent Ferrer a murit in Franta in 1419, iar procesiunea religioasa de la Vannes a adus cu sine, inca o data, un numar incredibil de minuni, inclusiv invieri din morti. Iata un adevarat sfant!

6 Comments

  1. Leonidas pocainta nu inseamna a intra in secte de eretici.Pocainta inseamna a te CAI de faptele rele.Sectantii-si spun pocaiti fiindca le-a sucit Jahbulon mintile,iar ,,ortodocsii”le dau apa la moara.Ei insa sunt doar cozi de topor,Adevarul e unul singur,nu este fragmentat.El pastreaza nealterate invataturile Lui Hristos si ale primilor crestini.Nu e greu sa-ti dai seama care este aceasta credinta.Pentru majoritatea insa,solzii de pe ochi nu se vor lua niciodata traind in intuneric.

  2. …….EU MA CRED CREDINCIOS………DUPA CE AM CITIT DESPRE VIATA LUI KALIST MONAHUL MI-AM DAT SEAMA CA NU STIAM CE INSEAMNA CREDINTA……………………DAR, NIMENI NU POATE INVIA MORTI DECIT BUNUL DUMNEZEU….SI EL O FACE F.F. RAR..ORICIT DE SFINT ESTE ACEST SFINT….NU CRED CA A INVIAT …ZECI DE MORTI!!!…A TE SUBSTITUI LUI SAVAOT……ESTE O CRIMA FARA DE IERTARE. PAX VOBISCUM!

1 Trackback / Pingback

  1. Sf. Vincent Ferrer – ingerul judecatii – sfantul care a infaptuit mii de miracole, printre care si “invierea de morti” - REVISTE

Leave a Reply