A fost descoperit un text secret in Evanghelia lui Matei, dupa fotografierea manuscrisului cu ultraviolete

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Un nou capitol din Biblie a fost descoperit, ascuns intr-o traducere veche de 1.750 de ani din Evanghelia dupa Matei. Capitolul a fost gasit de medievistul Grigory Kessel, care a folosit fotografia cu ultraviolete pe manuscrisele din Biblioteca Vaticanului. Textul ascuns a fost gasit in cadrul proiectului „Sinai Palimpsests”, in cadrul caruia cercetatorii urmaresc sa recupereze texte care au fost sterse si scrise de scribi in secolele IV-XII d.Hr. Textul anterior era spalat sau razuit, apoi refolosit, din cauza penuriei de materiale de scris. Insa, chiar si aceste texte sterse pot fi recuperate prin iluminarea manuscriselor cu fluorescenta sau cu diferite lungimi de unda de lumina.

Traducerea, scrisa pentru prima data in secolul al III-lea d.Hr. si copiata in secolul al VI-lea d.Hr., nu a fost inca publicata in intregime, dar ofera ceva mai multe detalii decat traducerea greaca a capitolului 12 din Matei. In versetul 1 al traducerii grecesti, o propozitie spune „in acel timp, Iisus a trecut prin lanurile de grau in Sabat; si ucenicilor Sai li s-a facut foame si au inceput sa culeaga capatanile de grau si sa manance”, in timp ce traducerea siriaca descoperita se incheie „au inceput sa culeaga capatanile de grau, sa le frece in maini si sa le manance”.

Aceasta descoperire dovedeste cat de productiva si importanta poate fi interactiunea dintre tehnologiile digitale moderne si cercetarea de baza atunci cand este vorba de manuscrise medievale.

Be the first to comment

Leave a Reply