Coloana vertebrala umana, axul Pamantului si energia kundalini

Imagine: prelucrare proprie

Coloana vertebrala a omului, conform doctrinei tantrice, ii corespunde chiar miezului de forta care trece prin centrul planetei noastre, constituind axul Pamantului. Mitologia hindusa descrie un munte numit Meru, situat undeva intr-o zona misterioasa a regiunii Polului Nord. Prin traditie, aceasta este locuinta gigantilor Asura si terenul de joc al zeilor vedici. Deoarece axul cerebrospinal al omului este considerat a fi analog (asemanator) axului planetei (noastre), in literatura tantrica ea este notata ca muntele Meru sau Meru-Danda (bastonul lui Meru).

Conform tantrismului, fiecare om este un univers, deci fiecare dintre corpurile noastre este un microcosmos, reprezentand toate formele individuale ale vietii si configuratiile existente ale creatiei, de la cele mai mici, pana la cele mai mari si la toate nivelele de manifestare posibile. In loc ca oamenii de stiinta ai planetei sa se aventureze in afara si sa exploreze alte planete si lumi indepartate, la exterior, ei ar putea gasi, in esenta, ce este pe planeta exact in interiorul omului. Aceasta este semnificatia afirmatiei din Vishvasara Tantra: „Ce este aici, se afla pretutindeni. Ce nu este aici, nu-i nicaieri”. Un asemenea concept poate parea absurd la prima vedere, tuturor acelora familiarizati cu fiziologia si stiinta Occidentului, care sunt obisnuiti numai cu realitatea corpului fizic si a materiei ordinare. Dar pentru tantric sau ocultistul antrenat, a cerceta partile invizibile ale materiei, nu este nimic nou in ideea acestor corespondente. Filozofii ermetici si cabalistii declarasera inca demult: „Cum este sus, asa este si jos, pentru a realiza miracolul totului”.

Literatura tantrica descrie coloana vertebrala a fiintei, impartita in cinci parti sau „regiuni”. Pornind in sus de la cea mai de jos, coccigiana (care consta din primele 4 vertebre incomplete), sectiunile cuprind regiunea sacrala (5 vertebre), dorsala sau a spatelui (12 vertebre) si cervicala sau a gatului (7 vertebre). Fiecare dintre aceste regiuni sau zone, dupa o examinare atenta, vor revela anumite caracteristici in functionarea generala a sistemului nervos central. Este foarte important sa se memoreze aceste impartiri, deoarece ele sunt zone ale corpului fizic a caror plasare aproximativa corespunde cu cea a centrelor vitale de radiatie ale corpului subtil.

Maduva spinarii se intinde in jos, de la al patrulea ventricul al creierului, pana la regiunea coccigiana, unde se micsoreaza intr-un fir fin, asemanator cu firul de par, cu care se sfarseste si care este numit filum terminale. In acord cu natura binara a structurilor create, maduva este formata din doua jumatati simetrice prinse impreuna de-a lungul unei linii (canal) centrale. In realitate, aceasta linie de unire este un minuscul canal, numit Canalis Centralis sau canal central. Acest fin canal central este de o importanta primordiala, deoarece prin acest loc urca forta misterioasa adormita numita Kundalini, de la baza coloanei catre cap. Cand ea urca, vitalizeaza rapid cele 6 centre de forta in cursul invizibilei sale treceri catre creier. In lexiconul hindus, acest canal este numit Sushumna.

Unele scrieri tantrice mai mentioneaza alte doua canale, chiar mai mici vehicule ale energiei psihice, necunoscute in anatomia occidentala. Ele sunt numite vajrini si chitrini. Vajrini este cel mai larg dintre cele doua si poarta intre peretii sai pe chitrini, acesta fiind descris „fin ca un fir de panza de paianjen”. Toate aceste retele oculte de canale sunt perceptibile numai prin viziune psihica. Intr-adevar, intreaga anatomie oculta este invizibila pentru procedeele normale de disectie, dar perceptibila prin clarviziune. Din aceasta cauza si pentru ca, de asemenea, structurile astrale dispar din corpul fizic in timpul mortii, stiinta occidentala le neaga existenta.

Be the first to comment

Leave a Reply