Home Spiritualitate practicaFitoterapie Macul de gradina si extraordinarele sale calitati in sanatatea umana

Macul de gradina si extraordinarele sale calitati in sanatatea umana

by admin
151 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

Macul de gradina este o planta anuala ce face parte, ca si macul de camp, din familia papaveraceelor. Macul de gradina se deosebeste de macul de camp prin faptul este mult mai robust. Are o radacina puternica si lunga de circa 25 cm si groasa de un centimetru. Tulpina este consistenta si poate ajunge pana la 1, 5 metri inaltime, uneori fiind ramificata in partea superioara. Frunzele sunt groase si au forme neregulate. Florile macului de gradina sunt colorate in alb, roz, rosu, violet. Fructul este o capsula, de doua sau trei ori mai mare decat o nuca. Intreaga planta contine un suc laptos, un latex.

Macul de gradina este cultivat pentru utilizare in alimentatie, in farmacie, precum si ca pLanta ornamentala.

Valoare medicinala au semintele de mac, frunzele si, mai ales, latexul, un produs obtinut din peretii capsulei inainte de uscarea acesteia. Acest latex contine opiul -substanta folosita intens in medicina. Din opiu dar si din cojile uscate de mac de gradina, se obtine o alta substanta – poate tot atat de importanta cat si opiul – morfina. De fapt, opiul e un amestec de circa 25 de alcaloizi, dintre care cel mai important este morfina.

Semintele de mac de gradina contin un ulei, considerat a avea calitati de exceptie.

Din macul de gradina se obtin urmatoarele preparate medicinale: decoct din coji de capsule, pudra de opium, morfina, siropuri, tinctura de opium. Datorita numarului mare de substante toxice, macul de gradina este considerat o planta periculoasa, utilizarea preparatelor pe baza de mac urmand a se face cu precautie.

Compusii obtinuti din mac sunt indicati in calmarea oricarei dureri din organismul omenesc, desi initial produc o stare de agitatie. Morfina anuleaza, practic, senzatia de durere din sistemul nervos central. Codeina, de pilda, se intrebuinteaza impotriva tusei, actionand asupra centrului nervos care dirijeaza respiratia. La randul sau, papaverina reduce spasmele musculare si de aceea este folosita in combaterea colicilor intestinale, stomacale, uretrale, precum si ale vezicii, colecistului si uterului.

Preparatele medicinale obtinute din mac reglementeaza volumul secretiilor din organism, readucand, totodata, in limite normale, procesul digestiv.

Macul contribuie, de asemenea, la reducerea starilor de anxietate, a starilor de melancolie, la combaterea ipohondriei, la ameliorarea unor afectiuni pulmonare. Preparatele de mac de gradina, mai ales sub forma de decoct, se utilizeaza si in spalari vaginale si in gargare, avand rol de calmare a durerilor. Tot cu mac se trateaza diareile puternice, dizenteria si chiar holera.
Folosite fara masura, nechibzuit, preparatele pe baza de mac – opiul si morfina -creeaza dependenta, urmarile pentru sanatate fiind foarte grave.

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

4 comments

Macul de gradina si extraordinarele sale calitati in sanatatea umana … | Casuta-Mea.ro 12 iunie 2012 - 0:19

[…] Macul de gradina si extraordinarele sale calitati in sanatatea umana …, Anunturi din Macul de gradina si extraordinarele sale calitati in sanatatea umana …, Locuri de Munca Macul de gradina si extraordinarele sale calitati in sanatatea umana …, Servicii IT Macul de gradina si extraordinarele sale calitati in sanatatea umana …, Promovare Site Macul de gradina si extraordinarele sale calitati in sanatatea umana …, Gazduire Web Macul de gradina si extraordinarele sale calitati in sanatatea umana …, Creare Site Macul de gradina si extraordinarele sale calitati in sanatatea umana …, Oferte din Macul de gradina si extraordinarele sale calitati in sanatatea umana …, Promotii Macul de gradina si extraordinarele sale calitati in sanatatea umana …, Bani Online Macul de gradina si extraordinarele sale calitati in sanatatea umana …, Stiri Macul de gradina si extraordinarele sale calitati in sanatatea umana … , (Gradina – Căutare în Google Blog): Macul de gradina si extraordinarele sale calitati in sanatatea umana … […]

Maia 12 iunie 2012 - 10:49

Nu stiam ca are atatea beneficii..

neutral 13 iunie 2012 - 19:47

La beneficii se adauga si efecte nocive daca este folosit fara discernamant. De fapt, efecte nocive apar in cazul oricarui exces.

klaire 14 iunie 2012 - 9:50

Ironia este ca stim asta, Neutral, si totusi…ne place sa depasim limita. Cine sa ne mai inteleaga si pe noi.

Leave a Comment