Cercetatorii au gasit o reteta miraculoasa intr-o carte din secolul al X-lea! Reteta e in stare sa omoare un „superbug” pe care antibioticele moderne nu reusesc s-o faca…

Social Media

Stafilococul auriu (lat. Staphylococcus aureus) este o bacterie patogena din genul Staphylococcus, care poate produce infectii supurative sau septicemii la om si animale. Bacteria, rezistenta la meticilina, a contribuit la moartea a 5.000 de persoane din Statele Unite in 2013, in conformitate cu Ministerul Sanatatii. Staphylococcus aureus face parte din categoria „superbug”-rilor, care sunt foarte rezistente la antibioticele conventionale din cauza folosirii lor.

Dar, cand oamenii de stiinta din Marea Britanie au recreat un tratament gasit intr-un manual din secolul al X-lea (un amestec de usturoi, ceapa sau praz, vin si fiere de vita), ei au fost uimiti sa descopere ca acesta a distrus aproape complet bacteriile cu Staphylococcus aureus.

Legata in piele si aflata in colectiile Bibliotecii Britanice, volumul din secolul al X-lea, cunoscut sub numele de “Bald’s Leechbook”, este in general considerat ca fiind unul dintre primele manuale medicale ale lumii. Conform uneia dintre retetele sale, o potiune de usturoi, ceapa sau praz, vin si fiere de vita, produsa intr-un vas de alama, poate fi folosita ca „alifie pentru ochi” pentru a trata infectiile oculare. Dupa ce Dr. Christina Lee, un expert anglo-saxon de la Universitatea din Nottingham, a tradus reteta din engleza veche, ea a apelat la departamentul de microbiologie al universitatii pentru a vedea daca remediul medieval ar lucra efectiv.

In laborator, oamenii de stiinta au recreat reteta conform instructiunilor exacte ale acestuia, in care se specifica faptul ca amestecul trebuie lasat sa stea timp de 9 zile inainte sa fie strecurat printr-o panza. In cercetarile anterioare, s-a demonstrat ca fiecare dintre ingrediente avea un anumit efect asupra bacteriilor dintr-un laborator, dar totusi cercetatorii aveau putine sperante ca remediul s-ar dovedi eficient impotriva unei astfel de superbug, dar ulterior ei au fost uimiti de ceea ce au gasit. Desi niciunul dintre ingredientele individuale nu a avut niciun efect, atunci cand sunt combinate conform retetei, amestecul a ucis pana la 90% din bacteriile mortale.

Dr. Freya Harrison de la Universitatea din Nottingham, cea care a condus lucrarea de laborator, a declarat: „Am fost absoluti uimiti de cat de eficienta a fost combinatia de ingrediente”.

Sursa: History.com


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply