Home Spiritualitate teoreticaPovestiri spirituale Miracol in noaptea de Craciun! Soldatii inamici din timpul primului razboi mondial au vrut sa sarbatoreasca Craciunul impreuna, in pace, si nu sa se omoare intre ei!

Miracol in noaptea de Craciun! Soldatii inamici din timpul primului razboi mondial au vrut sa sarbatoreasca Craciunul impreuna, in pace, si nu sa se omoare intre ei!

by admin
399 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

armistitiu de CraciunIn timpul primului razboi mondial, in iarna anului 1914, foarte aproape de Craciun, pe campurile de lupta din Flandra, a avut loc unul dintre cele mai neobisnuite evenimente din intreaga istorie a omenirii. Germanii participau la o apriga batalie cu britanicii si francezii. Ambele parti se aflau in noroi, in santuri artificiale de la sase pana la opt metri adancime, de unde se luptau pe viata si pe moarte.

Dintr-o data, trupele germane au inceput sa puna brazi mici de Craciun, luminate cu lumanari, in fata transeelor. Apoi, au inceput sa cante diverse colinde de Craciun. Multi dintre germani, care au lucrat in Anglia inainte de razboi, au fost capabili sa vorbeasca bine limba engleza, pentru a propune un armistitiu de Craciun. Trupele adverse, britanice si franceze, au acceptat.

Conform lui Stanley Weintraub, cel care a scris despre acest eveniment in cartea sa, “Silent Night” (“Noaptea tacerii”), mai multe mesaje au aparut deasupra transeelor. Ele erau, de obicei, in limba engleza, caci germana era mai putin inteleasa de adversari. “YOU NO FIGHT, WE NO FIGHT”, adica “NU LUPTATI, NICI NOI NU LUPTAM”. Unele unitati britanice au improvizat bannere cu “Merry Christmas”, adica “Craciun fericit”, asteptand un raspuns. Mai multe pancarte de ambele tabere au aparut.

Un armistitiu spontan a luat nastere. Soldatii si-au parasit transeele, reunindu-se in mijloc pentru a da mana. Primul ordin in aceasta perioada de respiro a fost acela ca ambele parti sa-si ingroape mortii. Apoi, ei au inceput sa faca schimburi de cadouri intre ei. Torturi de ciocolata, coniacuri, carti postale, ziare, tutun. In cateva locuri, de-a lungul transeelor, soldatii si-au schimbat pustile pentru mingile de fotbal si au inceput sa joace diverse jocuri.

Armistitiul nu a durat mult, ci doar in noaptea de Craciun; de fapt, unor generali nu le-a placut deloc acest armistitiu spontan si au poruncit trupelor lor retragerea si reluarea luptelor; in definitiv, pentru asta se aflau in razboi. Insa, acest lucru nu arata decat faptul ca doar oamenii mari, cei de la varf isi doresc razboiul; oamenii obisnuiti, soldatii, nu isi doresc varsare de sange, ci doar pace.

Pentru cateva ore pretioase, in timpul marelui eveniment crestin, a fost pace pe frontul de razboi al unei mari conflagratii mondiale. Craciunul a schimbat pentru un moment viziunea celor care se gandeau doar la violenta. Craciunul poate aduce pace intre oameni si, de aceea, el este poate cea mai frumoasa sarbatoare a omenirii.

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

5 comments

Bordianu 24 decembrie 2013 - 16:22

Nu am puterea sa-mi imaginez,cata ura a putut sa se nasca la toti combatantii ,impotriva celor care au decis reluarea luptelor. Daca ,se termina razboiul in acea noapte ,al doiles razboi mondial nu ar mai fi avut loc.

alex.remsen 24 decembrie 2013 - 16:49

chiar m-a emotionat acest articol. multumesc ca ne readuci aminte ca mai exista un pic de umanitate in noi, chiar si atunci cand vremurile sunt extrem de potrivnice

wesgon 24 decembrie 2013 - 17:27

De asta nu trebuie sa ne incorporam si sa luptam, fugim in muntii si Iisus va avea grija sa nu pierim, nici de foame ,frica sau frig, daca vrem sa capatam viata vesnica e mai bine sa nu omoram pe nimeni, oricat de tentant esti si de nevoit.

Mihai 26 decembrie 2013 - 0:33

Vedeti filmul “Joyeux Noel” (2005) care relateaza exact evenimentele din articol.

Ionut Corfu 27 decembrie 2013 - 19:29

A fost si un film cu un subiect asemanator.Emotionant desigur.

Leave a Comment