Cele 4 lumi divine din Kabala. Regatul lui Dumnezeu si legatura cu planetele din sistemul solar

Potrivit Kabalei (lucrare ezoterica evreiasca), exista patru lumi, in care se regasesc zece sfere, astfel:

Prima lume denumita Assiah, care cuprinde doar o sfera (Malkuth), care reflecta realitatea materiala de pe Pamant.

A doua lume, respectiv Yetzirah, este asociata elementului apa si contine trei sfere: Yesod, asociata cu Luna, Hod cu planeta Mercur si Netzach cu planeta Venus. In aceasta lume a astralului solar se intra dupa trecerea valului vietii si a mortii terestre. Calatorii din dimensiunile invizibile s-au cantonat mai ales la aceasta lume, mai aproape de Terra, pe care au denumit-o ca o „lume a dorintelor sau de dupa evolutie”.

A treia lume, denumita Briah, este asociata elementului foc, avand in ordine ascendenta trei sfere, adica Tiphereth – Soarele, Geburah legat de planeta Marte si Tzedek reprezentand planeta Jupiter. Pentru a patrunde in aceasta lume a astralului solar se strabate valul celei de a doua morti (cea astrala). In ceea ce priveste aceasta lume se considera necesar de a o parcurge pentru a inalta sufletul si a-i pregati intrarea in domeniul divin.

A patra lume este Atziluth, care este asociata cu elementul aer si regatul lui Dumnezeu sau lumea cea mai apropiata de El. Pentru a patrunde in aceasta lume trebuie sa se treaca de „valul abisurilor” si sa se cunoasca „misterul inefabilului”.  Aceasta lume are trei sfere, cuprinzand pe Binah ce reprezinta planeta Saturn sau inaltul cerului; pe Chokmah sau Zodiacul si pe Kether ce simbolizeaza punctul, prin care fluxul energetic patrunde de la necreat la creat.

Evanghelistii Matei si Luca mentioneaza cele trei lumi ascendente, in conexiune cu semnificatia botezurilor: al apei, al focului si al spiritului.

Din investigarea astralului solar inferior s-a constatat ca regiunea aflata in apropiere de Pamant are o atmosfera neplacuta, cetoasa, rece, parca constituita dintr-o substanta vascoasa, cu o slaba obscuritate, in care lucrurile par disgratioase, impregnate cu ceva aderent, lipicios si se aud zgomote nefiresti. Dupa trecerea spre nivelele superioare ale astralului, se imprastie aceasta imagine terifianta si isi face loc o zona paradisiaca, luminoasa asemanatoare radiatiei solare, care insa nu provine de la o sursa, ci este dispersata pe intreaga suprafata cu aceiasi fericire, aspect care conduce la puteri ale constiintei mai intense si o stare de beatitudine.

Dupa depasirea lumii astrale se ajunge la lumea spirituala, cea a ideilor, in care prevaleaza emotiile artistice, in special provocate de muzica si poezie. Sentimentul general este de adanca seninatate si contemplatie profunda, care dau o inalta armonie a sufletului, conectat la vibratiile universului. Aceste senzatii se multiplica la ascederea in lumea divina, unde domneste perfectiunea deplina, sub toate formele ei, o iubire totala care se rasfrange asupra oricarei fiinte, care isi pastreaza identitatea in procesul de integrare in constiinta universala.

Be the first to comment

Leave a Reply