In lume s-a format o adevarata industrie a slabitului. Au aparut tot felul de diete si pastile de slabit, care mai de care mai ciudate, toate cu scopul de a face bani din aceasta obsesie a femeilor pentru a slabi. Acest articol nu are menirea sa promoveze inca o reteta de slabit, ci sa va dea niste sfaturi generale.
Cel mai bine optati pentru o alimentatie bogata in legume si fructe. Puteti manca multe dintre ele crude, fara a le gati in niciun fel (morcovii, rosiile, ardeii etc.). Va vor aduce vitamine si fibre si foarte putine calorii. Daca le asezonati, preparati mai degraba sosuri usoare (iaurt slab si menta proaspata, de exemplu).
Gatiti la aburi, la cuptor, fara grasimi (doar cu putina apa) si folositi tehnica papiotelor. Pestele la microunde, doar cu o felie de lamaie, plantele aromate, ceapa, arpagicul, toate acestea sunt delicioase si foarte sarace in calorii. Puteti, de asemenea, sa coaceti sau sa frigeti fara grasime, si sa fierbeti pestii la abur.
Preparati supe. Fac bine la sanatate si n-au sa va ingrase.
Continuati sa mancati paste, orez, cereale si paine – de toate, daca e posibil. Aceste alimente sunt necesare si nu ne ingrasa, daca nu le gatim cu grasimi. Prin urmare, alegeti cu atentie sosurile si ingredientele.
Sa nu beti alcool, care contine multe calorii, in forma foarte concentrata.
Alegeti carnuri sau pesti cu cat mai putina grasime – sau partile slabe de la carne si peste. Majoritatea produselor de abator sunt slabe, precum si carnea de cal si de iepure. Curcanul si puiul de asemenea (daca avem grija sa nu mancam pielea). Dar puteti consuma si multe alte carnuri, alegand portiunile preferate.
Alegeti anumite tipuri de branzeturi. Cele mai calorice sunt si cele mai industriale – branzeturile cu constitutie moale, coapte. Branza de capra e preferabila in locul cascavalului.
Evitati zaharul. La desert, folositi fructe si inlocuiti zaharul cu arome (extras de vanilie, de exemplu). In acest sens, evitati zaharul, indiferent daca sunteti sau nu supraponderal. Poate fi cancerigen (cu atat mai mult, cand e caramelizat), nu face niciodata bine la artere si contribuie masiv la producerea radicalilor liberi in organism. Secretul zaharului este acela de a fi un calmant natural, mai ales la copii, carora le regularizeaza serotonina si, pornind de aici, starea de spirit, caci aceasta substanta variaza in functie de cantitaea de zahar din sange. De aceea, copiilor le plac atat de mult dulciurile si, dupa ce le primesc, sunt destul de cuminti. Dar, procedand astfel, le formam niste obiceiuri alimentare destul de proaste.
Pentru a rezuma, un regim poate fi si o sursa de placeri; in acest scop, trebuie sa va diversificati gusturile, pentru a putea savura cat mai multe dintre solutiile culinare sanatoase pe care natura ni le ofera din abundenta. Totodata, insa, nu trebuie sa intreceti masura, in niciun sens. Chiar si grasimile (cele cu efect pozitiv) sunt necesare, in cantitati mici. De asemenea, acordati-va dreptul de a „ceda” uneori si in fata cate unui aliment „interzis”. Daca simtiti ocazional nevoia sa mancati o ciocolata (care, in treacat fie zis, contine colesterol pozitiv, plus patru sute de substante diferite si adeseori utile), nu va sfiiti. Faptul de a va simti bine in sinea dumneavoastra va va ajuta sa respectati regimul. Dar, desigur, nu abuzati.
Comentariile sunt închise.