Bogatii cred ca nu le lipseste nimic

Social Media

filozof2Filosoful grec Aristip este considerat fondatorul scolii cirenaice, al carei ideal de viata se baza pe placerea simturilor, limitata mereu la clipa prezenta, intrucat trupul nu ar putea sa se bucure nici de trecut, nici de viitor. In vreme ce cinicii sunt numiti caini prin antonomasie, cirenaicii, in general, iar Aristip in special, au fost comparati cu pisicile. Ca si acestora, le placea sa dea tarcoale prin case si traiau din darurile stapanilor, dar fara sa renunte la independenta. Iar daca trebuia sa scuipe ori sa zgarie, o faceau prompt.

Aristip avea obiceiul sa frecventeze resedinta tiranului Dionysios, caruia nu se sfia sa-i ceara favoruri din cand in cand. Odata, Dionysios l-a intrebat de ce filosofii au obiceiul sa-i viziteze foarte des pe oamenii bogati, in timp ce bogatii nu prea frecventeaza casele filosofilor. La aceasta, Aristip a raspuns:- Pentru ca filosofii stiu ce le lipseste, in timp ce bogatii nu.


Social Media

1 Comment

  1. Asta nu inseamna ca toti bogatii sunt asa. Banii au o vibratie inalta si de aceea ii zapaceste pe unii. Este o arta sa stii sa fii bogat si sa stii sa stapanesti banii fara ca ei sa puna stapanire pe tine. Este o mare forma de manipulare teoria conform careia cei saraci sunt mai aproape de Dumnezeu si ca pe ei ii iarta Dumnezeu ca asa se mantuie, etc.

Leave a Reply