luni, ianuarie 30, 2023
AcasăReligieMiracoleUn adevarat miracol: cum traiau vechii asceti fara sa manance aproape nimic!?

Un adevarat miracol: cum traiau vechii asceti fara sa manance aproape nimic!?

Un adevarat miracol: cum traiau vechii asceti fara sa manance aproape nimic!?

Dati like si inscrieti-va AICI pe pagina oficiala de Facebook a site-ului Almeea.ro

https://www.facebook.com/almeea2008

parinti desertA trai fara sa mananci este periculos, ca sa nu spunem ca e imposibil. Cu toate acestea, istoria consemneaza cazuri de post extrem, de restrictii voluntare. E de ajuns sa ne amintim de ascetii anahoreti din desert, acei oameni „beti de Dumnezeu”. „Meniul” lor zilnic nu starnea deloc apetitul.

La douazeci de ani, Sfantul Antonie s-a retras intr-o fortareata parasita, unde a stat douazeci de ani, hranindu-se numai cu paine si apa si dormind doua-trei ore pe noapte. La sfarsitul acestei perioade de asceza solitara, nici nu s-a ingrasat din lipsa miscarii, nici n-a slabit de atata post. Avea aceeasi fata ca inainte, acelasi calm spiritual si aceeasi buna dispozitie.

Dupa spusele Sfantului Ieronim, Pavel din Teba a trait in Tebaida ca pustnic. El s-a retras definitiv intr-o grota din apropierea unui izvor si a unui palmier care i-au furnizat cele necesare traiului: apa si curmalele. Iata ce scrie Sfantul Ieronim:„Am vazut pustnici, dintre care unul, retras de treizeci de ani intr-o grota, traia doar cu paine de orz si apa, iar altul, inchis intr-un fost rezervor de apa, traia cu cinci smochine pe zi.”

Fondatorul ordinului calugarilor copti, Pahomie, a deprins asceza de la un batran: sapte ani de post, sapte ani de nesomn. Batranul ii spusese: „Vara postesc in fiecare zi, iarna mananc din doua in doua zile. Nu consum decat apa, paine si sare si dorm rareori”. Pahomie s-a obisnuit atat de bine cu aceste alimente, carora le adauga putina cenusa ca sa le dea un gust rau, incat a impus acest regim intregii comunitati. Dar si-a dat repede seama ca unii calugari erau inclinati sa faca exces de zel in privinta postului. De aceea, a impus la fiecare masa cel putin „patru-cinci inghitituri de paine, pentru a evita trufia! Dupa parerea lui Jacques Lacarriere, in secolul al IV-lea d.Hr., in desertul Tebaidei traiau cincizeci de mii de anahoreti, care practicau un astfel de regim.

Petru se hranea doar cu o bucatica de paine si cinci masline pe zi, Macarie manca doar iarba cruda sau muiata in apa si nu i s-a parut deloc foarte greu. Ba chiar a inventat un nou mod de a manca paine. Dupa ce o facea bucatele mici si o introducea intr-o sticla, nu manca decat ceea ce putea prinde cu degetele. Dupa cum spun textele, a practicat aceasta asceza timp de trei ani, mancand cam o suta de grame pe zi, band putina apa si putin ulei (un urcior pe an).

Totusi, n-ar trebui sa se creada ca acesti „oameni beti de Dumnezeu“ suportau cu incantare austeritatea. Macarie ii povesteste lui Evagrie: „Am petrecut douazeci de ani in acest desert suferind de foame, de sete si de somn, caci in fiecare zi consumam doar putina paine, imi dramuiam apa si, sprijinindu-ma cu spatele de peretele de piatra, ma limitam la putinul somn de care nu ma puteam lipsi”.

 

ATENTIE!

Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate juridica sau de orice alta natura pentru articolele legate de vindecarea fizica / psihica / spirituala, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente, exercitii si / sau alte terapii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti un consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.