Atentie la „muschiul sufletului”! Daca este incordat si subdezvoltat, acesta ne poate provoca stres si frica!

muschiul psoas meditatieDanielle Olson, terapeut yoga si realizator de film, ne spune ca muschiul psoas major este un adevarat „muschi al sufletului” si asta pentru ca acest muschi are o importanta extraordinara in stabilizarea umana a organismului uman, afectand mai multe functii corporale diferite, inclusiv mobilitatea, echilibrul structural, articulatia si flexibilitatea. Muschiul psoas major nu numai ca ajuta la mentinerea corpurilor noastre in pozitie verticala, dar este in mare masura responsabil pentru a permite sa traim in momentul prezent, mai ales atunci cand ne eliberam prin acumularea de tensiuni in interiorul corpului nostru.

Dovezile din cercetarile actuale au aratat ca muschiul psoas major este ideal pentru bunastarea psihologica si sanatatea generala structurala. Autor al „Cartii psoas”, Liz Koch ne spune ca acest muschi „intruchipeaza literalmente cea mai profunda dorinta a noastra de supravietuire si cea mai profunda dorinta a noastra de inflorire”. Ceea ce inseamna ca acest muschi ne afecteaza intr-un mod mai mult profund decat am putea fi capabili sa intelegem in prezent.

Unde putem gasi acest „muschi al sufletului”? Ei bine, el se intinde de la picioare pana la nivelul coloanei vertebrale si este singurul muschi care se conecteaza picioarele de coloana vertebrala. Incepand de la vertebra T12, muschiul coboara in jos cinci vertebre lombare si se conecteaza la partea de sus a osului coapsei.muschiul psoas 1

Stresul cronic muscular al psoasului major este cauzat de mai multe aspecte ale unui stil de viata modern: statul in scaune auto, purtatul de imbracaminte restrictiva, folosirea de pantofi si de scaune care fac rau posturii noastre. Acest stres duce adesea la o varietate de diferite probleme, cum ar fi dureri de spate, sold sau genunchi, si chiar probleme digestive si respiratorii.

Din cauza asocierii sale cu respiratia, si modul in care acesta este conectat la diafragma, frica si anxietatea sunt simptomele comune care se manifesta ca urmare a unui muschi psoas stresat. Muschiul psoas major exercita o influenta incredibila asupra corpului si mintii.

Cel mai bun mod de a masura starea muschiului psoas, precum si de a elibera tensiunea din muschi, este acela de a practica yoga. Postura de copac (Vrksasana) este foarte buna pentru acest muschi, pentru a se destinde.

 

Be the first to comment

Leave a Reply