Atentie! Hainele noi pot contine compusi chimici toxici!

Social Media
  •  
  •  
  •  

In urma cu cateva decenii, compania chimicala Dupont avea ca motto “O viata mai buna cu ajutorul chimicalelor”. De atunci, multi dintre noi am ajuns sa ne dam seama ca traim intr-un mediu toxic, format din aer poluat, apa, alimente si chiar imbracaminte toxica. Dupont a creat Rayon, o fibra sintetica, procesata chimic si folosita mult in imbracamintile noastre. In acelasi timp, la sfarsitul anilor 30, compania a avut grija sa faca un lobby atat de puternic, incat canepa a fost interzisa in SUA, dar si in alte tari ale lumii. A nu se uita ca, pana atunci, o parte din imbracaminte se realiza din canepa.

Imbracamintea pe care o purtam se muleaza de pielea noastra, cel mai mare organ al nostru. Dar, imbracamintea este alcatuita din fibre care pot contine si chimicale toxice.

Dintre compusii chimici din care sunt alcatuite hainele, cel mai des intalnit este nonilfenol extoxilat (NPE). Desi in cantitati mici nu are efecte asupra sanatatii oamenilor, totusi folosirea sa excesiva in imbracaminte poate cauza iritarea plamanilor, a sistemului digestiv, a pielii si a ochilor. Totodata, pe termen lung, NPE afecteaza dezvoltarea sexuala si afecteaza sistemul reproductiv.

Hainele negre folosesc p-Fenilenediamina, un compus chimic care produce iritatii ale gatului, astm bronsic si dermatite. Unele studii au aratat anumite rezultate care ar sugera o legatura intre p-Fenilenediamina si unele forme de cancer.

In plus, dupa ce hainele sunt fabricate, ele sunt adesea “tratate” cu formaldehida, pentru a impiedica zbarcirea sau acoperirea cu mucegai in timpul transportului. Formaldehida creeaza la unele persoane reactii alergice. Aceasta substanta este foarte toxica pentru toate animalele, iar la om poate afecta grav sistemul digestiv.

Ce putem face?

Noi va sfatuim ca fiecare haina nou cumparata sa fie spalata de cel putin trei ori si uscata. Astfel, chimicalele din dansa isi vor mai pierde din putere. Insa aceasta spalare este bine sa fie realizata cu ajutorul detergentilor naturali.

4 comentarii la „Atentie! Hainele noi pot contine compusi chimici toxici!”

Lasă un comentariu