Almeea
Orgoni Crystal

 
14

Spiritismul, marea inselatorie a Satanei: spiritele celor morti nu sunt altceva decat demoni!

Fragmentul de mai jos face parte din gandirea teologului crestin modern Ellen White. Site-ul almeea.ro este consecent ideii de a prezenta mai multe punct de vedere cu privire la acelasi subiect.

Doctrina nemuririi naturale a sufletului, imprumutata la inceput din filosofia pagana si incorporata in credinta crestina a inlocuit adevarul atat de clar prezentat in Scriptura ca „cei morti nu stiu nimic” (Eclesiastul 9:5). Oamenii au ajuns sa creada ca spiritele mortilor sunt „duhuri slujitoare trimise sa indeplineasca o slujba pentru cei ce vor mosteni mantuirea” (Evrei 1:14).

Doctrina despre starea constienta a omului in moarte si in special credinta ca spiritele mortilor se intorc sa le slujeasca celor vii au pregatit calea pentru spiritismul modern. Daca mortii sunt primiti in prezenta lui Dumnezeu si a ingerilor sfinti si sunt privilegiati cu mult mai multe cunostinte decat aveau inainte de a muri, de ce sa nu se intoarca pe pamant pentru a-i ilumina si indruma pe cei vii? Daca, asa cum sustin teologii populari, spiritele mortilor plutesc in jurul prietenilor lor de pe pamant, de ce nu le-ar fi permis sa comunice cu ei, sa-i avertizeze de relele care li se vor intampla sau sa-i incurajeze in necaz? Cum pot cei care cred in starea constienta a omului in moarte sa respinga „lumina divina” transmisa de aceste spirite glorificate? Satana lucreaza prin acest canal de comunicare considerat sfant pentru a-si aduce la indeplinire planurile. ingerii cazuti, care ii implinesc poruncile, apar ca mesageri din lumea spiritelor. Sustinand ca ii pune pe cei vii in legatura cu cei morti, printul raului isi exercita influenta ademenitoare asupra mintii lor.

Satana are puterea de a aduce inaintea oamenilor chipurile prietenilor lor decedati. Falsul este unul perfect. Infatisarea familiara, cuvintele, tonul – toate sunt reproduse cu o precizie uimitoare. Multi sunt incurajati la gandul ca cei dragi sunt in ceruri si, fara sa suspecteze vreun pericol, isi pleaca urechea la „duhuri inselatoare si la invataturile dracilor” (1 Timotei 4:1).

Dupa ce oamenii sunt convinsi ca mortii pot, intr-adevar, sa comunice cu ei, Satana ii face sa apara in fata lor pe cei care au coborat in mormant nepregatiti. Acestia sustin ca sunt fericiti in cer si ca ocupa pozitii inalte. Astfel, se raspandeste eroarea ca intre cei drepti si cei pacatosi nu se face nicio deosebire. Pretinsii vizitatori din lumea spiritelor dau uneori avertismente care se dovedesc a fi corecte. Apoi, pe masura ce castiga increderea oamenilor, prezinta doctrine care submineaza direct credinta in Scriptura. Simuland un interes profund pentru bunastarea prietenilor lor de pe pamant, ei insinueaza cele mai periculoase erezii. Faptul ca afirma unele adevaruri si ca, uneori, sunt capabili sa prezica evenimente viitoare confera declaratiilor lor o aparenta de autenticitate, iar invataturile lor false sunt acceptate de multi atat de usor si cu o incredere atat de mare, de parca ar fi cele mai sfinte adevaruri ale Bibliei. Legea lui Dumnezeu este data la o parte, Duhul harului este dispretuit, iar sangele legamantului este considerat nesfant. Spiritele neaga divinitatea lui Hristos si il plaseaza pe Creator pe aceeasi treapta cu ele. Astfel, sub o noua masca, marele razvratit continua razboiul impotriva lui Dumnezeu, razboi care a inceput in cer si se desfasoara de aproximativ 6.000 de ani pe pamant.

Multi se straduiesc sa explice manifestarile spiritiste, atribuindu-le in intregime escrocheriei si prestidigitatiei mediumului. Desi este adevarat ca, adesea, rezultate ale scamatoriei au fost prezentate ca manifestari spiritiste autentice, au existat si demonstratii evidente ale unei puteri supranaturale. Ciocaniturile misterioase cu care a inceput spiritismul modern n-au fost rezultatul trucurilor sau iscusintei umane, ci actiunea directa a ingerilor rai, care au introdus astfel una dintre inselaciunile cele mai eficiente in a distruge suflete. Multi vor fi prinsi in cursa si vor crede ca spiritismul este doar iluzionism. Cand vor fi pusi fata in fata cu manifestari pe care nu le pot considera decat supranaturale, vor fi inselati si le vor accepta ca manifestari ale marii puteri a lui Dumnezeu. In fata poftei, puterile mintii si ale sufletului sunt subordonate tendintelor animalice, iar Satana, jubiland, atrage in cursa lui mii de pretinsi urmasi ai lui Hristos.

Nimeni insa nu trebuie sa se lase inselat de afirmatiile mincinoase ale spiritismului. Dumnezeu le-a dat oamenilor suficienta lumina pentru a descoperi capcana. Dupa cum am aratat deja, teoria care sta la baza spiritismului este in conflict cu cele mai clare declaratii ale Scripturii. Biblia spune ca mortii nu stiu nimic, ca gandurile lor au pierit. Nu se mai bucura de nimic din ceea ce se face sub soare si nu mai au nicio influenta asupra bucuriilor si necazurilor celor care traiesc pe pamant.

Mai mult decat atat, Dumnezeu a interzis categoric toate pretinsele comunicari cu spiritele mortilor. Pe timpul poporului evreu, exista o categorie de oameni care pretindeau, ca si spiritistii de astazi, ca intra in legatura cu mortii. Dar „duhurile mortilor”, cum erau numiti acesti vizitatori din alte lumi, sunt identificate de Biblie ca „duhuri de draci” (vezi Numeri 25:1-3; Psalmii 106:28; 1 Corinteni 10:20; Apocalipsa 16:14.) Comunicarea cu spiritele mortilor era privita cu dezgust de Dumnezeu, fiind solemn interzisa in trecut sub pedeapsa cu moartea (Leviticul 19:31; 20:27). Astazi, insasi ideea de vrajitorie este luata in deradere. Pretentia ca oamenii au legaturi cu spiritele rele este privita ca o poveste medievala. Dar spiritismul, care isi numara convertitii cu sutele de mii, ba chiar cu milioanele, care a patruns in cercurile stiintifice si care a invadat bisericile si a fost primit favorabil in forurile legislative si chiar la curtile regilor – aceasta minciuna uriasa este o reinviere, sub o masca noua, a vrajitoriei condamnate si interzise in vechime.

Chiar daca n-ar exista nicio alta dovada cu privire la adevaratul caracter al spiritismului, pentru crestin ar trebui sa fie suficient faptul ca aceste spirite nu fac nicio deosebire intre neprihanire si pacat, intre cei mai nobili si mai curati apostoli ai lui Hristos si cei mai decazuti slujitori ai lui Satana. Prezentandu-i pe cei mai josnici oameni ca fiind in ceruri si detinand pozitii inalte acolo, Satana ii spune lumii: „Nu conteaza cat de pacatosi sunteti; nu conteaza daca voi credeti sau nu credeti in Biblie si in Dumnezeu. Traiti cum va place! Cerul este casa voastra.” De fapt, spiritistii declara: „Oricine face rau este bun inaintea Domnului si de el are placere” sau: „Unde este Dumnezeul dreptatii?” (Maleahi 2:17). Cuvantul Domnului spune: „Vai de cei ce numesc raul bine si binele; rau, care spun ca intunericul este lumina si lumina, intuneric!” (Isaia 5:20).

Putini oameni inteleg in mod clar puterea de amagire a spiritismului si pericolul de a intra sub influenta lui. Multi iau contact cu el numai pentru a-si satisface curiozitatea. De fapt, ei nu cred in spiritism si ar fi ingroziti la gandul ca se lasa controlati de spirite. Se aventureaza insa pe un teren interzis si marele distrugator isi exercita puterea asupra lor impotriva vointei lor. Este de ajuns sa fie convinsi numai o data sa-si lase mintea sub controlul lui, pentru ca apoi sa-i tina captivi. Prin propriile puteri, este imposibil sa se smulga din vraja fascinanta si ademenitoare. Nimic altceva nu poate sa le elibereze pe aceste suflete prinse in cursa decat puterea lui Dumnezeu, care vine ca raspuns la rugaciunile lor intense.

Multi se vor confrunta cu spirite ale demonilor care se vor da drept rude sau prieteni si vor enunta cele mai periculoase erezii. Acesti vizitatori vor face apel la cele mai calde sentimente ale noastre si vor face minuni pentru a-si sustine afirmatiile. Trebuie sa fim pregatiti sa ne impotrivim lor cu adevarul biblic ca mortii nu stiu nimic si ca cei care apar astfel sunt spirite de demoni.


 
banner