Spiritismul, marea inselatorie a Satanei: spiritele celor morti nu sunt altceva decat demoni!

Social Media

Fragmentul de mai jos face parte din gandirea teologului crestin modern Ellen White. Site-ul Almeea.com este consecent ideii de a prezenta mai multe punct de vedere cu privire la acelasi subiect.

Doctrina nemuririi naturale a sufletului, imprumutata la inceput din filosofia pagana si incorporata in credinta crestina a inlocuit adevarul atat de clar prezentat in Scriptura ca „cei morti nu stiu nimic” (Eclesiastul 9:5). Oamenii au ajuns sa creada ca spiritele mortilor sunt „duhuri slujitoare trimise sa indeplineasca o slujba pentru cei ce vor mosteni mantuirea” (Evrei 1:14).

Doctrina despre starea constienta a omului in moarte si in special credinta ca spiritele mortilor se intorc sa le slujeasca celor vii au pregatit calea pentru spiritismul modern. Daca mortii sunt primiti in prezenta lui Dumnezeu si a ingerilor sfinti si sunt privilegiati cu mult mai multe cunostinte decat aveau inainte de a muri, de ce sa nu se intoarca pe pamant pentru a-i ilumina si indruma pe cei vii? Daca, asa cum sustin teologii populari, spiritele mortilor plutesc in jurul prietenilor lor de pe pamant, de ce nu le-ar fi permis sa comunice cu ei, sa-i avertizeze de relele care li se vor intampla sau sa-i incurajeze in necaz? Cum pot cei care cred in starea constienta a omului in moarte sa respinga „lumina divina” transmisa de aceste spirite glorificate? Satana lucreaza prin acest canal de comunicare considerat sfant pentru a-si aduce la indeplinire planurile. ingerii cazuti, care ii implinesc poruncile, apar ca mesageri din lumea spiritelor. Sustinand ca ii pune pe cei vii in legatura cu cei morti, printul raului isi exercita influenta ademenitoare asupra mintii lor.

Satana are puterea de a aduce inaintea oamenilor chipurile prietenilor lor decedati. Falsul este unul perfect. Infatisarea familiara, cuvintele, tonul – toate sunt reproduse cu o precizie uimitoare. Multi sunt incurajati la gandul ca cei dragi sunt in ceruri si, fara sa suspecteze vreun pericol, isi pleaca urechea la „duhuri inselatoare si la invataturile dracilor” (1 Timotei 4:1).

Dupa ce oamenii sunt convinsi ca mortii pot, intr-adevar, sa comunice cu ei, Satana ii face sa apara in fata lor pe cei care au coborat in mormant nepregatiti. Acestia sustin ca sunt fericiti in cer si ca ocupa pozitii inalte. Astfel, se raspandeste eroarea ca intre cei drepti si cei pacatosi nu se face nicio deosebire. Pretinsii vizitatori din lumea spiritelor dau uneori avertismente care se dovedesc a fi corecte. Apoi, pe masura ce castiga increderea oamenilor, prezinta doctrine care submineaza direct credinta in Scriptura. Simuland un interes profund pentru bunastarea prietenilor lor de pe pamant, ei insinueaza cele mai periculoase erezii. Faptul ca afirma unele adevaruri si ca, uneori, sunt capabili sa prezica evenimente viitoare confera declaratiilor lor o aparenta de autenticitate, iar invataturile lor false sunt acceptate de multi atat de usor si cu o incredere atat de mare, de parca ar fi cele mai sfinte adevaruri ale Bibliei. Legea lui Dumnezeu este data la o parte, Duhul harului este dispretuit, iar sangele legamantului este considerat nesfant. Spiritele neaga divinitatea lui Hristos si il plaseaza pe Creator pe aceeasi treapta cu ele. Astfel, sub o noua masca, marele razvratit continua razboiul impotriva lui Dumnezeu, razboi care a inceput in cer si se desfasoara de aproximativ 6.000 de ani pe pamant.

Multi se straduiesc sa explice manifestarile spiritiste, atribuindu-le in intregime escrocheriei si prestidigitatiei mediumului. Desi este adevarat ca, adesea, rezultate ale scamatoriei au fost prezentate ca manifestari spiritiste autentice, au existat si demonstratii evidente ale unei puteri supranaturale. Ciocaniturile misterioase cu care a inceput spiritismul modern n-au fost rezultatul trucurilor sau iscusintei umane, ci actiunea directa a ingerilor rai, care au introdus astfel una dintre inselaciunile cele mai eficiente in a distruge suflete. Multi vor fi prinsi in cursa si vor crede ca spiritismul este doar iluzionism. Cand vor fi pusi fata in fata cu manifestari pe care nu le pot considera decat supranaturale, vor fi inselati si le vor accepta ca manifestari ale marii puteri a lui Dumnezeu. In fata poftei, puterile mintii si ale sufletului sunt subordonate tendintelor animalice, iar Satana, jubiland, atrage in cursa lui mii de pretinsi urmasi ai lui Hristos.

Nimeni insa nu trebuie sa se lase inselat de afirmatiile mincinoase ale spiritismului. Dumnezeu le-a dat oamenilor suficienta lumina pentru a descoperi capcana. Dupa cum am aratat deja, teoria care sta la baza spiritismului este in conflict cu cele mai clare declaratii ale Scripturii. Biblia spune ca mortii nu stiu nimic, ca gandurile lor au pierit. Nu se mai bucura de nimic din ceea ce se face sub soare si nu mai au nicio influenta asupra bucuriilor si necazurilor celor care traiesc pe pamant.

Mai mult decat atat, Dumnezeu a interzis categoric toate pretinsele comunicari cu spiritele mortilor. Pe timpul poporului evreu, exista o categorie de oameni care pretindeau, ca si spiritistii de astazi, ca intra in legatura cu mortii. Dar „duhurile mortilor”, cum erau numiti acesti vizitatori din alte lumi, sunt identificate de Biblie ca „duhuri de draci” (vezi Numeri 25:1-3; Psalmii 106:28; 1 Corinteni 10:20; Apocalipsa 16:14.) Comunicarea cu spiritele mortilor era privita cu dezgust de Dumnezeu, fiind solemn interzisa in trecut sub pedeapsa cu moartea (Leviticul 19:31; 20:27). Astazi, insasi ideea de vrajitorie este luata in deradere. Pretentia ca oamenii au legaturi cu spiritele rele este privita ca o poveste medievala. Dar spiritismul, care isi numara convertitii cu sutele de mii, ba chiar cu milioanele, care a patruns in cercurile stiintifice si care a invadat bisericile si a fost primit favorabil in forurile legislative si chiar la curtile regilor – aceasta minciuna uriasa este o reinviere, sub o masca noua, a vrajitoriei condamnate si interzise in vechime.

Chiar daca n-ar exista nicio alta dovada cu privire la adevaratul caracter al spiritismului, pentru crestin ar trebui sa fie suficient faptul ca aceste spirite nu fac nicio deosebire intre neprihanire si pacat, intre cei mai nobili si mai curati apostoli ai lui Hristos si cei mai decazuti slujitori ai lui Satana. Prezentandu-i pe cei mai josnici oameni ca fiind in ceruri si detinand pozitii inalte acolo, Satana ii spune lumii: „Nu conteaza cat de pacatosi sunteti; nu conteaza daca voi credeti sau nu credeti in Biblie si in Dumnezeu. Traiti cum va place! Cerul este casa voastra.” De fapt, spiritistii declara: „Oricine face rau este bun inaintea Domnului si de el are placere” sau: „Unde este Dumnezeul dreptatii?” (Maleahi 2:17). Cuvantul Domnului spune: „Vai de cei ce numesc raul bine si binele; rau, care spun ca intunericul este lumina si lumina, intuneric!” (Isaia 5:20).

Putini oameni inteleg in mod clar puterea de amagire a spiritismului si pericolul de a intra sub influenta lui. Multi iau contact cu el numai pentru a-si satisface curiozitatea. De fapt, ei nu cred in spiritism si ar fi ingroziti la gandul ca se lasa controlati de spirite. Se aventureaza insa pe un teren interzis si marele distrugator isi exercita puterea asupra lor impotriva vointei lor. Este de ajuns sa fie convinsi numai o data sa-si lase mintea sub controlul lui, pentru ca apoi sa-i tina captivi. Prin propriile puteri, este imposibil sa se smulga din vraja fascinanta si ademenitoare. Nimic altceva nu poate sa le elibereze pe aceste suflete prinse in cursa decat puterea lui Dumnezeu, care vine ca raspuns la rugaciunile lor intense.

Multi se vor confrunta cu spirite ale demonilor care se vor da drept rude sau prieteni si vor enunta cele mai periculoase erezii. Acesti vizitatori vor face apel la cele mai calde sentimente ale noastre si vor face minuni pentru a-si sustine afirmatiile. Trebuie sa fim pregatiti sa ne impotrivim lor cu adevarul biblic ca mortii nu stiu nimic si ca cei care apar astfel sunt spirite de demoni.


Social Media

14 Comments

 1. Desigur ca spiritismul nu are nimic in comun cu crestinismul, ci tine mai degraba de vrajitorie, desi din cate stiu eu in forma pe care o are astazi spiritismul cu accentul acestuia pus pe invocarea mortilor, dateaza din sec.XVIII – XIX. Cred ca spiritismul s-a desprins ca o ramura din ocultism si vrajitorie. Sfanta Scriptura vorbeste clar inca din Vechiul Testament despre pacatul vrajitoriei si al invocarii sufletelor celor morti (vedeti sfarsitul tragic al regelui Saul).
  Totusi in privinta soartei sufletului dupa moarte sectele neoprotestante au adus cateva invataturi inovatoare care nu sant in concordanta cu scrierile sfintilor parinti si nici cu Traditia si invatatura Bisericii Dreptmaritoare, dar nici cu Sfanta Scriptura. Ellen White este o „profetesa” adventista din sec. XIX.
  Iata ce ne invata deci Biserica Ortodoxa: Dupa moarte sufletul omului ramane constient si merge la judecata particulara, unde va lua plata pentru faptele facute in viata, mergand ori in rai ori in iad. Aceste suflete nu se intorc pe pamant ca sa comunice cu cei vii, numai sfintii printr-un dar al lui Dumnezeu au puterea de a asculta rugaciunile celor vii si de a-i ajuta in nevoi cu puterea Duhului Sfant pe care o au de la Dumnezeu. In nici un caz sfintii nu se vor invoca in sedinte spiritiste (unde va raspunde diavolul), ci de catre crestini la rugaciune – mai ales in biserica. Prin rugaciunile celor vii pentru cei morti, prin parastase si pomeni Dumnezeu poate usura soarta sufletului dupa moarte, si daca cel mort nu a avut pacate de moarte, poate chiar sa-l scoata din iad. Nu exista purgatoriu asa cum sustin catolicii. La sfarsitul lumii va avea loc judecata de apoi, dupa ce trupurile mortilor vor invia. Iar atunci sentinta va fi vesnica: ori in iad ori in rai, dupa faptele fiecaruia. Iar omul cu trup si suflet se va putea bucura mai plenar de fericirea raiului sau va resimti mult mai adanc chinurile iadului.

 2. Cand eram mai mititel auzeam in camera in care ramaneam singur{deobicei doar acasa} un ticait si racait .Frica domnea in sufletul meu si orice miscare se facea prin casa o auzeam si cu usa inchisa{atat de tare ma temeam}.Aveam momente in care priveam intr-un anumit loc si simteam ca sunt privit cu ura.Siteam ca in orice moment ceva ma poate lua si ma poate invartii prin toata camera.Multa frica am indurat.De fiecare data cand tata venea sa ma linisteasca, sa imi explice ca sunt doar frici copilaresti,ca astea trec,zgomotele se potoleau si cat tata statea ,ele nu se mai auzeau asa tare.Tata nu le auzea niciodata sau era incercarea lui de a nu ma speria.Cu toate acestea ele au trecut.Trecand timpu ele s-au auzit din ce in ce mai incet.Facusem 14 ani cand ma gandeam „Oare ce am trait in copilarie a fost real?” Raspunsu a venit la intrebarea aceasta acum 2 ani cand am auzit sunetul din nou.Mai intai parca ceva a patruns in camera.Sa va povestesc ce sperietura am tras.Era ora 2 noaptea si cand sa adorm a pocnit frigideru din hol,in camera a pocnit imediat televizorul,apoi dupa o secunda a pocnit foarte tare si calculatoru.Odata cu frica si sperietura din somn, un aer ca de pestera s-a abatut asupra mea.Zgomote ciudate greu de inteles auzeam.Nu m-am speriat{eram prea mare} eram doar foarte uluit de ce se petrece.Apoi s-a auzit sunetul copilariei mele.M-am rugat,mi-am spus Tatal nostru si atunci am simtit exact aceas ura ca atunci cand eram copil si simteam ca pot fi lovit din toate partile.Mi-am facut cruce si parca provocam lucrurile sa se inteteasca sa simt pe pielea mea ca este real.Dupa 5 minute s-a potolit tot ,reusind sa adorm la loc.Cine ma poate ajuta cu asta? Sa fie oare la fel ca in povestea de mai sus? Demoni?! Ajutor( .

 3. alexT. Incearca sa mergi la biserica, sa te spovedesti si sa te impartasesti. si eu cand eram mai mica aveam aceasta frica nejustificata, vise care se repetau, iar cand eram singura in camera stateam ghemuita intr-un colt, intre perne, pana se intorceau parintii mei. si eu auzeam zgomote, etc, dar pe masura ce am crescut, aceste lucruri s-au estompat, iar de cand i-am cerut ajutorul lui Dumnezeu au disparut aproape in totalitate. uneori, noaptea, cand mai incerc acest sentiment de teama, ma rog,fac semnul crucii si adorm f linistita. Dumnezeu este mai puternic decat aceste duhuri, iar noi apartinem Lui 🙂

 4. De cate ori am patit acest lucru.Sa sti ca nu est singurul alexT. Tot timpul aceste lucruri se intampla intre orele 00:00-3:00(iarna) sau orele 01:00-4:00(vara) din cauza schimbari fusului orar. Nu-mi vine sa cred exact televizorul, calculatorul si frigiderul .Nu vreau sa te sperii sau sa-ti impun conceptele mele , dar aceste lucruri sunt vraji, cineva se tine de casa ta.Si poate la anumite ore mai auzi si un tauit in urechi. Eu am fost pe la preoti si mi-am rezolvat o parte si totul se indreapta in spre mai bine.Si sunt sigur ca mai sunt si alte probleme, nereusite mari in viata (chiar lucruri ciudate).Bine asta am patit-o eu si pe urma totul a avut sens.de ce mi se intamplau unele sau altele. Numai Bine . Doamne Ajuta.

 5. Am trecut si eu prin experiente asemanatoare. Ba chiar mie imi batea cineva in geam:| si stau la etajul trei… Dar am inceput sa le ignor la un moment dat si sa numai imi pese, sa nu-mi mai imi fie frica(gandindu.ma non stop ca frica alimenteaza acele ‘entitati’). Am inceput sa ma indrept si sa cred mai tare in Dumnezeu iar lucrurile s.au rezolvat de la sine… A urmat o perioada foarte fericita din viata mea, una dintre cele mai fericite(pe care regret ca nu am putut sa o mentin) iar apoi s.a abatut asupra mea un nou val de necazuri si tentatii. Mai aud si acum aceste pocnituri sau uneori deschid televizorul si mi se inchide singur… Dar le ignor…

 6. „Paranoia e’ mare!” Televizorul in timpul functionarii se incalzeste fiind din plastic se dilata in momentul in care-l opresti se contracta de unde si acele pocnituri pe care le aud si eu de altfel si probabil majoritatea (la fel si cu monitorul calculatorului) mobila in general cea veche trosneste , am cumparat un dormitor nou si ce sa vezi „sunetele demonice” au incetat , iar in ceea ce priveste senzatia ca ai fi urmarit cu ura sau mai stiu eu ce …ei dragii mosului aici e grav……asta numai cu pastile se mai poate trata

 7. Sioux gresesti.M-am obisnuit atat de tare cu aceste senzatii incat am ajuns sa spun cand simt o senzatie de frica sau de deranj ” ma anunti si pe mine cu ceva..?” si pocnesc pe rand si iti jur ,nu te mint. Cand vreau sa ma culc simt un aer in urechea stanga sau dreapta ca si cum ar sufla ceva sau in fata .Nu e vorba de curent te asigur.
  Ai dreptate mitichean .Te rog ajuta-ma si spune-mi ce ti-au spus preotii ca sa scapi de aceste lucruri.Poate mi-ar folosi si mie.

 8. Preotii nu sunt rezolvarea , sunt doar niste sarlatani , si niste profitori eu unul nu am nevoie de intermediari intre mine si Creatorul lumii si al universului , Dumnezeu nu este in tablouri colorate si in diverse chipuri atarnate prin biserici nu suntem cu nimic mai evoluati spiritual decat acum 2000 de ani cand ne inchinam la diversi zei. iar asazisul monoteism , nu-l prea vad de vreme ce exista sfinti si sfintisori.
  Vechii zei au fost inlocuiti de sfinti : Ilie cel care aduce ploaia , Gheorghe protectrul naturii si al armatei . mai este si nu stiu ce sfantulet ocrotitor al marinarilor , cam cum erau Poseidon , Ares si altii acum 2000-3000 de ani , iar Zeus s-a transformat in Dumnezeu ….( Domnul-Zeu ) ….. DECI UN SFAT PRIETENESC SI FARA NICI UN FEL DE IRONIE ASCUNSA AR FI SA INCERCI LA UN PSIHIATRU, IAR IN URMA UNUI CONSUL SI A UNUI TRATAENT ADECVAT OR SA DISPARA ACESTE STARI SI SENZATII PT CA NU VREAU SA TE SPERII DAR CEEA CE AI TU POATE FI UN STADIU INCIPIENT AL SCHIZOFRENIEI CARE SE MANIFESTE EXACT ASA ACEASTA BOALA REPREZINTA UN GRUP DE TULBURARI PSIHICE IN CARE REALITATEA ( ATENTIE ) ESTE INTERPRETATA IN MOD ANORMAL, COMPORTAMENT SI GANDIRE DEZORGANIZATA ETC.
  Cu riscul de a ma repeta cauta-ti linistea la un psihiatru nu la „samanii” secolului 21 .

 9. Pt SIOUX:Dintr-un singur punct de vedere ai dreptate:televizorul se incalzeste atunci cand functioneaza,apoi dupa ce il stingi si la scurt timp incepe sa pocneasca…mobila,nu trebuie sa fie neaparat veche ca sa pocneasca din toate incheieturile…frigiderul si ala pocneste pentru ca asa e construit…dar sa-ti spun un lucru:ti-as dori sa te trezesti noaptea si sa simti ce am simtit eu de N ori;o frica in suflet de nedescris,ceva nepamantesc,o teama sora cu moartea si poate mai greu de suportat decat orice frica lumeasca…am avut nenumamarate nopti in care ma trezeam cu o spaima imensa si simteam prezenta cuiva…singurul lucru pe care mai aveam puterea sa-l fac era sa spun Tatal Nostru si sa-mi fac cruce cu limba,pt ca pur si simplu inghetam de spaima ,desi nici eu nu stiam de ce…si niciodata nu am visat ceva urat sau sa fi fost un cosmar macar…nu apucam sa termin rugaciunea de spus pana la jumatate si simteam o pace si liniste sufleteasca si totul disparea…sunt un tip cu frica de Dumnezeu,am aproape 40 ani ,s-a repetat ani la rand fenomenul,merg la Biserica,postesc cand si cat ma tin puterile,ma spovedesc si ma impartasesc,dar nu am nici o explicatie logica…am vorbit cu multi despre subiect si chiar cu preotii…nimeni nu-si explica fenomenul,desi am mai auzit si la alte persoane aceeasi poveste…deci TIPULE DESTEPT coboara cu picioarele pe pamant,pt ca aici nu e caz de psihiatrie asa cum infatuos si plin de ingamfare prezinti problema…o singura experienta iti doresc de genul asta,si apoi sa te vad cat esti de curajos…si apropos,mai spuneau ceva persoane de un ticait in pereti sau podele…la mine se aude si in prezent,desi am renovat casa recent

 10. Banuiesc ca sedintele la care participi tu , sunt sub semnul Satanei, iar acesta nu are nevoie de Biblie pentru lucrarile sale. Incearca sa te reculegi in post si rugaciune si atunci sunt convins ca o sa-ti gasesti Biblia si mai ales, o sa gasesti raspuns si la intrebarile tale.

Leave a Reply