Femeile iubesc sa se dea cu ruj aproape zilnic. Rujul le face sa arate mai bine, mai sexy si mai feminine. Dar, femeilor, oare e o idee prea buna sa va dati atat de des cu ruj? Site-ul almeea.com va sfatuieste sa o faceti rar, doar la anumite ocazii, si nu zilnic, tinand cont de cate substante chimice toxice se afla in rujul de buze. Haideti sa vedem cateva din substantele chimice folosite in rujul de buze:
1) Metilparaben este un conservant folosit in multe produse cosmetice. Dar metilparabenul este considerat a fi o substanta chimica ce a fost legata de cancer, creand probleme in sistemul endocrin si fiind, in general, toxic pentru organele umane.
2) Propilparaben este folosit adesea ca ingredient in cosmetice, dar aceasta substanta poate cauza iritatii ale pielii si ale ochilor. Propilparabenul este total contraindicat pentru cei care sufera de alergii. O serie de studii au ridicat ingrijorari privind rolul propilparabenului in dezechilibrele endocrine, in aparitia cancerului dar si in producerea de alte efecte toxice.
3) Retinil palmitat – este o forma sintetica a vitaminei A, ce poate fi toxica pentru femeile insarcinate. Inca nu exista dovezi concludente, dar se crede ca el ar produce o serie de probleme de sanatate, de la cancer pana la efecte negative asupra aparatului reproducator.
4) Colorantii sintetici, ca D&C Red 36 sau D&C Red22 Aluminium Lake au fost testati pe animale si au ridicat ingrijorari cu privire la posibile deteriorari ale sistemului nervos.
5) Acetatul de tocoferil, cunoscut si ca acetat de vitamina E, este un ester format din acid acetic si tocoferol (vitamina E). S-au facut studii care au demonstrat unele legaturi ale acestui acetat cu unele probleme de sanatate, ca aparitia de basici si urticarie pe piele; se crede ca acest compus ar fi toxic pentru piele.
Dar, poate elementul cel mai periculos si toxic din ruj, ar fi prezenta plumbului. Desigur, plumbul nu e un ingredient in rujuri, insa prezenta sa provine din coloratii folositi pentru nuantele de ruj. Desi e prezent astfel in cantitati mici, nepericuloase pentru om, totusi, daca rujul este folosit zilnic, plumbul se acumuleaza treptat in organism, odata cu trecerea timpului, pana la niveluri care pot afecta grav sanatatea femeii. Plumbul este, pentru organism, o neurotoxina, ce afecteaza grav nervii si care poate cauza distrugerea creierului, dar si probleme de comportament, invatare si limbaj. Plumbul poate reduce inteligenta, poate cauza infertilitate si creste caracterul agresiv.
Asadar, femeilor…merita sa va rujati zilnic doar pentru a parea mai frumoase in ochii celorlalti? Merita sa va distrugeti sanatatea? Totul depinde numai de voi ce alegeti!
Comentariile sunt închise.