In ultima perioada, exista o adevarata moda de a manca „raw”, adica alimente crude, negatite, care ar fi cele mai sanatoase pentru organism, caci focul ar distruge toate vitaminele si nutrientii. Insa lucrurile nu stau chiar asa. In conformitate cu Medicina Traditionala Chineza, un sistem de medicina vechi de 3000 de ani, alimentele crude pot fi de fapt un obstacol, mai degraba decat un ajutor pentru sanatatea organismului.
Atat in medicina aryuvedica, cat si in cea traditionala chinezeasca, temperatura alimentelor pe care le consumati joaca un rol foarte important in determinarea gradului de sanatate. Alimentele crude, ca ouale, tofu, graul integral si ceaiurile verzi au un efect de „racire” asupra organismului, indiferent daca alimentele sau bauturile sunt calde sau reci atunci cand sunt consumate. Alte alimente, cum ar fi puii, sucul de fructe, scortisoara sau ghimbirul au un efect de „incalzire” asupra organismului.
Imaginati-va o oala de supa pe aragaz. In acest caz, stomacul dvs este oala. Pentru ca supa sa fie gatita bine, temperatura trebuie sa fie suficient de mare. In Medicina Traditionala Chinezeasca, se crede ca splina este focul de sub oala. Daca puneti ingrediente reci in oala, trebuie sa aprindeti focul pentru a gati supa in mod corespunzator. Acest lucru duce la exces de caldura si la epuizarea „yang-ului” din organism.
Daca aveti o constitutie „fierbinte”, „alimentele reci” poate fi benefice pentru dvs, consumandu-le cu moderatie. Totusi, indiferent de constitutie, o dieta care este formata din 100% alimente crude si reci poate fi foarte daunatoare asupra organismului dvs. Consumul de prea multe alimente crude poate lua, conform Medicinei Traditionale Chinezesti, o mare cantitate de energie de la splina, care ramane in deficit de energie (deficit Qi al splinei, adica lipsa de forta vitala din splina). Unele simptome de deficit Qi al splinei sunt:
* Senzatie de greutate in cap
* Lipsa poftei de mancare
* Pofta de alimente dulci
* Greata
* Transpiratie fara efort
* Dificultatea trezirii de dimineata
* Diabet
* Probleme digestive
* Oboseala sau slabiciune
Adaugarea de mai multe alimente gatite si „incalzite” va poate ajuta in cazul in care va confruntati deficit Qi al splinei.
Multi oameni sustin ca alimentele crude sunt mai bune, deoarece caldura de la gatit distruge nutrientii din alimente, dar acest lucru nu este intotdeauna corect. Fitochimicalele, cum ar fi licopenul si carotenoidele, sunt de fapt imbunatatite atunci cand mancarea este gatita, devenind mai usor accesibile pentru corpurile noastre. De fapt, in Medicina Traditionala Chinezeasca se crede ca intreaga caldura provenita din gatit distruge peretii celulari ai plantelor, ceea ce face nutrientii lor mai accesibili pentru noi cand le consumam. Deci, nu numai ca trupul vostru va arde mai putin energie vitala necesara digestiei alimentelor, dar va putea sa absoarba si mai multi nutrienti.
Asadar, atentie atunci cand va hotarati sa tineti o dieta raw!
Comentariile sunt închise.