Vechii tibetani se foloseau de momentul mortii pentru iluminare sau eliberare spirituala!

Conform vechilor tibetani, „bardo” este un termen folosit pentru a desemna starea intermediara de translatie dintre moartea fizica (adica, parasirea definitiva a trupului de catre structurile superioare ale fapturii – sufletul, Jivatma, si Sinele divin) si „renasterea” fiintei respective in planul subtil astral. Starile de bardo reprezinta stari de translatie dintre o conditie existentiala si alta ori dintre un nivel de constiinta si altul; de aceea, ele pot aparea necontenit de-a lungul vietii noastre.

In traditia tibetana, bardo-ul mortii este un moment privilegiat, extraordinar de valoros, pentru ca a sa constientizare (exact atunci – in momentul de translatie de la realitatea fizica la cea subtila, deci in momentul mortii), poate ajuta o persoana sa evolueze spiritual, chiar sa obtina starea de iluminare: „Dintre toate formele de meditatie, cea care are drept obiect starea de translatie specifica mortii fizice este cea mai valoroasa”.

Meditatia profunda asupra mortii ne poate ajuta sa ne transformam cu usurinta punctul predominant de vedere, impulsionandu-ne intens sa descoperim adevarurile divine eterne. Marele intelept tibetan Milarepa afirma, in acest sens: „De frica cea cumplita a mortii, am luat calea muntilor. Am meditat, din nou si din nou, asupra ceasului nesigur al mortii si astfel, in final, am cucerit cetatea naturii mele divine esentiale, nesfarsite si nepieritoare. Acum, atat frica de moarte, cat si toate celelalte frici ce se supun ei, au disparut din fiinta mea pentru totdeauna.”

Bardo-ul mortii fizice apare, in ochii omului obisnuit, ca o etapa foarte dificila si adesea terifianta a evolutiei sale. Cu toate acestea, el se dovedeste a avea un enorm potential de transformare spirituala, deoarece calitatile specifice corpurilor subtile – cum ar fi claritatea, mobilitatea, sensibilitatea sau clarviziunea – care il fac pe cel care a parasit planul fizic sa se simta, intr-o prima etapa, foarte vulnerabil, il fac in acelasi timp si deosebit de receptiv la ajutorul pe care el il poate primi din partea fiintelor initiate si elevate spiritual ce il pot asista la trecerea sa in lumea de dincolo.

Marele maestru spiritual tibetan Tilopa mentiona ca procedeul esoteric Phowa (practica secreta a transferului fulgerator al constiintei in orice conditie existentiala) este singura metoda spirituala prin care o fiinta umana poate sa atinga iluminarea si chiar eliberarea spirituala, chiar in conditiile in care ea nu a experimentat anterior (in cursul existentei sale fizice) practica meditatiei. Si tot el mai adauga ca, pentru cel care mediteaza cu o maxima atentie asupra acestei stari speciale de translatie (bardo-ul mortii fizice), moartea fizica inceteaza sa mai fie resimtita ca moarte, ea devenind o adevarata carare tainica, ce conduce direct la desavarsirea spirituala.

Be the first to comment

Leave a Reply