Ati auzit poate de longevitatea incredibila a calugarilor tibetani din Himalaya. Se spune ca unii din ei pot trai chiar si cateva sute de ani. Iar secretul acestei longevitati poate fi un minunat arbore, intitulat Moringa oleifera, un arbore care creste in Muntii Himalaya din nordul Indiei. Desi la noi in tara sau in Occident copacul nu prea este cunoscut, el este pretuit in alte parti ale lumii (America de sud sau Africa) ca urmare a proprietatilor vindecatoare ale frunzelor sale. De fapt, frunzele mici si verzi deschise ale lui Moringa sunt atat de hranitoare, incat el a fost numit „Copacul imortalitatii” sau „Copacul miracol”. Sa vedem daca isi merita aceste nume.
Bogat in antioxidanti. Analizele au aratat ca pudra uscata a frunzelor de moringa (aceasta este forma sub care e vanduta si consumata moringa) contine numai putin de 46 de antioxidanti, inclusiv carotenoide, zinc, seleniu, crom si alte vitamine (inclusiv vitamina B si vitamina K). Frunzele de moringa contin 36 de compusi anti-inflamatorii, inclusiv calciu, cupru, clorofila, omega-3, omega-6, omega-9 si sulf. Toti acesti antioxidanti si compusi apar natural in frunze si lucreaza impreuna pentru a maximiza absorbtia. De exemplu, magneziu din moringa ajuta la absorbtia calciului.
Bogat in nutrienti. Moringa contine o multime de nutrienti, la fel ca alte alimente. Dar, frunzele de moringa sunt deosebite prin concentratiile acestor nutrienti. De exemplu, frunzele uscate de moringa contin de trei ori mai mult potasiu decat bananele, de 2.500 de ori mai multi aminocizi decat ceaiul verde, de trei ori mai mult fier decat spanacul sau de trei ori mai mult calciu decat laptele.
O proteina completa. Frunzele de moringa au 30-40% proteine si contin 18 aminoacizi. Dintre acesti aminoacizi, 9 sunt aminoacizi esentiali. Acest lucru face din moringa o sursa completa de proteine, un lucru rar in lumea plantelor. Noi, ca oameni, avem nevoie zilnic de proteine.
Un ulei minunat. In afara de frunze, din semintele arborelui de moringa se poate extrage un ulei dulce, clar, foarte bogat in antioxidanti, ce dureaza foarte mult; de secole, acest ulei este folosit fie la gatit, fie ca baza in industria parfumurilor.
Tinand cont de proprietatile extraordinare ale arborelui de moringa, acesta este folosit in diete, pentru reducerea presiunii arteriale, pentru imbunatirea digestiei, pentru o piele mai sanatoase si pentru multe alte lucruri. De fapt, medicina ayurvedica pretinde ca peste 300 de boli pot fi tratate cu arborele de moringa. Asa ca… de ce sa nu-l folosim?
Comentariile sunt închise.