O poveste nemuritoare bizara: „Vasilica cea frumoasa si Baba Yaga”

„Vasilica cea frumoasa” este numele unui basm popular rusesc. In aceasta poveste, eroina intra in conflict cu Baba Yaga, una dintre cele mai cunoscute personaje din folclorul slav. Acesta din urma este o fiinta supranaturala ambigua. In unele basme, Baba Yaga este portretizata ca o fiinta binevoitoare, desi in altele, ea joaca rolul de fiinta malefica. Aceasta povestire populara rusa a fost publicata pentru prima data in anul 1855 de Alexandru N. Afanasiev, intr-o colectie de povesti nemuritoare cunoscute sub numele de „Povestiri folclorice rusesti”.

Povestea lui „Vasilica cea frumoasa” incepe prin introducerea personajului principal – Vasilica, a carei mama moare cand era tanara. Tatal vaduv al Vasilicai se casatoreste cu o alta femeie, cu care are doua fete. Mama vitrega al Vasilicai si surorile ei vitrege o manipuleaza, dandu-i mult de munca. Din fericire, in timp ce se afla pe patul ei de moarte, mama lui Vasilica i-a dat fiicei sale o papusa magica, care o ajuta sa duca la indeplinire aceste sarcini.

Intr-o zi, tatal Vasilicai a trebuit sa mearga intr-un loc indepartat si a lipsit mai mult timp de acasa. Mama vitrega a Vasilicai a profitat de aceasta ocazie pentru a o trimite pe Vasilica in padurea care era langa casa lor, pentru a lua foc de la Baba Yaga, care traia in padure, intrucat focul lor s-a terminat.

Fara indoiala, Vasilica era infricosata de aceasta calatorie in padure, intrucat se zvonea ca Baba Yaga manca oameni. Cu toate acestea, avand la ea papusa ei magica, Vasilica s-a dus in padure. Cand a ajuns la coliba lui Baba Yaga, Vasilica i-a cerut batranei niste foc. Insa, Baba Yaga i-a spus ca-i va da lumina, doar daca Vasilica va reusi sa indeplineasca mai multe sarcini. Aceste sarcini insa erau imposibile a fi realizate de catre orice fiinta umana. Unul dintre aceste sarcini, de exemplu, a fost acela de a sorta un sac urias de seminte de mei, samanta cu samanta, si sa scoata din el toata neghina, intr-o singura noapte. Insa, cu ajutorul papusii ei magice, Vasilica a reusit sa indeplineasca aceasta sarcina.

Intr-o versiune a povestii, Baba Yaga nu i-a dat Vasilicai focul pe care l-a promis, planuind s-o arda. Cu ajutorul papusii ei, Vasilica a reusit sa scape de Baba Yaga, obtinand si focul mult dorit, care se afla in niste cranii. Cand Vasilica a adus focul in casa ei, a ars-o pe mama ei vitrega si pe surorile ei vitrege. Dupa ce a ingropat craniul in fata casei, Vasilica s-a mutat in oras, unde a ramas in casa unei batrane.

Intr-o zi, Vasilica a imbracat ceva, dar apoi a dat haina batranei, spunandu-i sa o vanda. Vazand cat de frumoasa era haina, batrana a decis sa nu o vanda, ci sa o aduca in palat, ca si cadou pentru tar. Povestea se termina fericit, caci tarul s-a casatorit cu Vasilica. Batrana si Vasilica s-au mutat in palat. Cand tatal lui Vasilica s-a intors din strainatate, si el a fost invitat sa stea in palat impreuna cu fiica sa. In ceea ce priveste papusa magica, ea a fost intotdeauna tinuta in buzunarul Vasilicai.

Be the first to comment

Leave a Reply