Urmatoarea descriere a fost compilata pe baza unor fragmente de tablite antice datand probabil din al treilea mileniu inainte de Cristos, descoperite in Irak la sfarsitul secolului al XIX-lea:
El a trecut-o de prima poarta si i-a redat acoperamantul trupului ei.
El a trecut-o de a doua poarta si i-a redat bratarile mainilor si picioarelor.
El a trecut-o de a treia poarta si i-a redat cingatoarea taliei.
El a trecut-o de a patra poarta si i-a redat ornamentele sanilor.
El a trecut-o de a cincea poarta si i-a redat colierul gatului.
El a trecut-o de a sasea poarta si i-a redat cerceii urechilor.
El a trecut-o de a saptea poarta si i-a redat marea coroana a capului.
Chiar si astazi, copiilor li se aminteste de aceste daruri in povestea Frumoasa din padurea adormita. Spiritul uman reactioneaza cu forta si caldura la auzul acestei povesti, resimtind-o ca adevarata intr-un sens profund.
Dar pentru a intelege continutul ezoteric al Frumoasei adormite este necesar sa ne inversam oarecum modul de a gandi. Povestea spune ca, la petrecerea care celebra nasterea printesei, sase ursitoare i-au oferit daruri care s-o ajute sa aiba o viata fericita si implinita. Cea de-a saptea ursitoare, care il reprezinta pe Saturn sau Satan, spiritul materialismului, arunca blestemul mortii asupra copilei, dar aceasta este apoi inlocuita printr-un somn indelungat. Cele sapte ursitoare sunt, desigur, cei sapte zei ai sferelor ceresti.
Elementul inversat, cu susul in jos, din aceasta poveste este acela ca somnul de moarte, fara vise, in care este aruncata printesa in urma blestemului reprezinta de fapt viata de aici, de pe Pamant. Cu alte cuvinte, din cauza interventiei lui Satan, oamenii isi pierd treptat constiinta — si in cele din urma orice amintire — vietii lor petrecute in mijlocul ierarhiilor ceresti: „Nasterea noastra nu e decat somn si uitare.” Astfel, in aceasta poveste, petrecerea de la inceput trebuie inteleasa ca avand loc in lumea spiritelor; abia atunci cand adoarme, printesa devine vie in planul material. Iar cand se trezeste, moare!
interesant !!!
chiar aiurea !!!
Un articol interesant, dar ceea ce nu stiu majoritatea oamenilor este ca asa-zisele basme si povesti pentru copii sunt variante schimbate ale altor povesti care sunt cu mult mai groaznice si oribile decat ati crede.In versiunea originala a povestii „Frumoasa din padurea adormita” printesa se alege cu o bucata de in sub o unghie care o inteapa si astfel adoarme.Si cand printul o gaseste i se pare asa de frumoasa incat isi satisface nevoile cu ea chiar acolo si atunci.Da, ati citit bine!In versiunea originala printul o violeaza in timp ce printesa este inca in coma(somnul ei).Tot versiunea originala, ca urmare a actiunii printului, printesa ramane insarcinata si naste gemeni in timp ce ea este inca adormita.Unul dintre gemeni in cautarea sanului ei, baga degetul ei in gura si da, accidental, la o parte bucata de in si astfel printesa se trezeste.Si asta este versiunea oficiala, care apropo nu se termina asa.Imaginati-va cum este sa fii inconstient mai toata viata ta si apoi cand te trezesti brusc sa afli ca ai 2 copii gemeni si ca ai fost violat/a.Grozava poveste pentru copii!Foarte educationala.Si asta nu este tot.Cam toate asa-zisele povesti pentru copii au fost modificate in versiuni mai „cuminti”, dar chiar si in acele versiuni mai „cuminti” sunt pline de otrocitati la care mintea unui copil nici nu ar trebui sa fie constienta.Sa mai dau un mic exemplu din „Alba ca zapada”.In versiunea cunoscuta in toata lumea printul o saruta si ea se trezeste.In versiunea originala printul o gaseste, crede ca este moarta si o ia cu el sa o duca in castel ca sa o pastreze.Pe drum caruta da peste o piatra si atunci lui alba ca zapada ii iese din gura bucata de mar si se trezeste.Intrebarea este evidenta:Ce ganduri avea printul cu ceea ce el credea ca este cadavrul unei fete frumoase?Bineinteles ca povestea este plina de tot felul de lucruri oribile, exact ca si celalalte „povesti pentru copii”.Si nici macar versiunea modificata nu este mai breaza.Adica versiunea in care vanatorului i se spune explicit sa o omoare pe alba ca zapada si sa-i scoata inima si sa i-o aduca reginei.Nu-i asa ca este foarte educativ pentru odraslele noastre?
FRIEDEN
Pho, si de unde stii asta? D-mi si mie versiunile originale ale povestilor pe care le-ai citit si atunci o sa te cred. Si eu si oricinew altcineva putea sa spuna ca exista versiui originale ale povestilor mai altfel. Desi nu stiu cu ce scop s-a crea astfel de minciuni ordinare pe care tu le crezi si le imprastii mai departe.
Super interesant articolul!!
Si sunt de acord cu George – Pho, vreau si eupovestile alea sa le citesc, imi poti indica sursa?
Pho are dreptate. Faza cu ,,Alba ca zapada” o stiam de cand eram mica, asa mi-o povestea si mie mama, iar cea cu ,,Frumoasa din Padurea Adormita” este foarte adevarata. Am gasit un articol care spunea toate aceste lucruri si o sa va dau si link-ul: http://timp-liber.acasa.ro/carti-13/adevarata-fata-a-povestilor-4492.html . De unde stiu ca este adevarat tot ce scrie in link? Pentru ca nici mie nu mi-a venit sa cred la inceput cand am citit, insa atunci cand am fost la tara la bunicii mei i-am intrebat daca au o carte foarte veche de povesti si ei mi-au aratat-o. Acea carte era foarte veche, cu toate povestile in variantele lor originale. Si intr-adevar, am ramas socata. Toate povestile pe care le credeam destul de inofensive, se dovedeau a fi, de fapt a nu fi ceea ce par. Daca nu ma credeti, intrebatii pe bunicii vostrii de carti de povesti FOARTE vechi si veti vedea.